Europa League: Tottenham - Man. United, miercuri, 21:45, DGS 1
Premier League: Man. City - Bournemouth, marți, 22:00, DGS 1
"Recentul episod a fost izolat şi nu reflectă colaborarea noastră actuală", transmite organismul european, într-un comunicat.
UEFA a descris drept "foarte bună" relaţia dintre preşedintele său Aleksander Ceferin şi Gianni Infantino, "marcată de o comunicare deschisă şi un respect mutual".
Aleksander Ceferin, împreună cu alţi reprezentanţi ai fotbalului european, au părăsit Congresul FIFA în semn de protest faţă de această întârziere.
Reuniunea anuală a fotbalului mondial, care fusese amânată cu o oră comparativ cu convocarea iniţială, a debutat în cele din urmă cu o întârziere de peste două ore.
De la tribuna oficială, Gianni Infantino şi-a cerut scuze "pentru disconfortul creat", invocând, fără alte amănunte, "o mică problemă" cu zborul care l-a purtat pentru două zile în Qatar şi în Arabia Saudită, alături de preşedintele american Donald Trump.
"Evident, au avut loc discuţii importante acolo privind Cupa Mondială cu mai mulţi lideri mondiali în politică şi economie, iar eu am simţit că era de datoria mea să fiu acolo şi să vă reprezint, pentru a reprezenta fotbalul", a argumentat Infantino, reamintind că în Qatar a avut loc Cupa Mondială din 2022, iar Arabia Saudită va găzdui Mondialul din 2034.
Dar UEFA a criticat această schimbare "de ultim minut, pentru ceea ce a părut a fi un simplu aranjament de interese politice private şi nu a adus niciun serviciu fotbalului".
Aleksander Ceferin i s-a opus public lui Gianni Infantino în mai multe dosare în ultimii ani, în special în proiectul - în final abandonat - de a organiza Cupa Mondială la fiecare doi ani în loc de patru.
Recent, preşedintele UEFA a calificat drept "o idee proastă" perspectiva unui Mondial din 2030 cu 64 de echipe pentru a sărbători centenarul competiţiei, proiect susţinut de preşedintele Confederaţiei sud-americane de fotbal, în timp ce Infantino nu şi-a exprimat poziţia faţă de această propunere.
Într-un moment care ar putea semnala o ruptură majoră în lumea fotbalului, declaraţia UEFA şi criticile aduse lui Infantino au scos la suprafaţă tensiuni care mocneau de ceva timp.
Ţările europene sunt frustrate de modul în care FIFA este condusă de Infantino, considerând că au o influenţă redusă asupra unei organizaţii ale cărei interese par să fie altele.
De asemenea, FIFA este considerată din ce în ce mai mult un organizator rival în competiţiile cluburilor, iar divergenţele privind abordarea drepturilor omului la Cupa Mondială din Qatar au adâncit şi mai mult conflictul.
Arabia Saudită a primit găzduirea Cupei Mondiale din 2034 și a început deja pregătirile.
Saudiții modernizează sau construiesc de la zero 15 stadioane pentru turneul final, iar proiectele arenelor, care pot fi văzute în galeria foto de mai sus, ”par din filmele SF”, după cum nota Gazzetta dello Sport în momentul prezentării.
Înainte de momentul din 11 decembrie, când FIFA a anunțat oficial că Arabia Saudită va găzdui Cupa Mondială din 2034, mai multe organizații care luptă pentru drepturile omului au solicitat ca evenimentul să fie organizat în altă țară.
”Fanii vor fi discriminați, muncitorii vor fi exploatați și mulți vor muri. FIFA trebuie să oprească tot procesul până când se iau măsuri de protejare a drepturilor omului, pentru a nu se înrăutăți o situație deja problematică”, a transmis Amnesty la acel moment, potrivit Reuters.
FIFA nu a ținut cont de avertismente, a dat ”verde” pentru Arabia Saudită și, la șase luni de la startul lucrărilor, pe șantierele stadioanelor au murit cel puțin 31 de oameni, informează The Sun.
Muncitori din Bangladesh, India și Nepal și-au pierdut viețile pe șantiere după ce au căzut de pe schele, au fost decapitați de mașinăriile folosite sau au fost electrocutați mortal.
Având în vedere că trebuie să construiască atâtea stadioane, saudiții vor cheltui sume enorme pentru Cupa Mondială. În 2022, Qatarul a avut un proiect asemănător, cu multe arene noi, iar pentru găzduirea competiției supreme a investit nu mai puțin de 229 de miliarde de euro, record absolut în istoria Cupei Mondiale.
Recordul qatarezilor va fi spulberat, pentru că saudiții vor să construiască și un întreg oraș! Cum se poate vedea în galeria foto de mai sus, unul dintre stadioanele din planul Arabiei Saudite pentru Cupa Mondială este în NEOM, un oraș care încă nu există, sunt doar nisip și apă acolo acum, însă urmează să fie construit.
Costurile pentru ridicarea orașului sunt estimate de saudiți la un trilion de euro. Proiectul este mai mult decât spectaculos. FOTO: