Cum este calculat nivelul mării? Problema calculării nivelului mării este că există o multitudine de factori care îl influențează.
Dacă am putea muta planeta Pământ în spațiul cosmic îndepărtat, departe de influența Soarelui, a Lunii și a celorlalte planete, și fără variații de temperatură la nivel global, atunci totul s-ar liniști, asemeni unui iaz calm. Ploile și vânturile s-ar opri, la fel și râurile, scrie HowStuffWorks.
Abia atunci am putea măsura cu precizie nivelul mării. Dacă am face asta, nivelul apei oceanice proiectat pe s-ar numi geoid. Pe uscat, geoidul poate fi înțeles drept nivelul pe care l-ar avea apa oceanului dacă s-ar săpa un canal de la țărm până la orice punct de pe uscat.
Dar Pământul nu este în spațiul cosmic îndepărtat, se află în mijlocul unui sistem solar haotic. Există numeroși factori care schimbă nivelul apei în orice moment, cum ar fi: mareele, cauzate de Lună; valurile mari și mici, generate de vânt și maree; zonele de presiune atmosferică ridicată sau scăzută, care influențează suprafața oceanului; schimbările de temperatură ale apei, care modifică densitatea și volumul apei; și ploile și râurile, care aduc apă suplimentară în ocean.
Dacă ai sta pe și ai încerca să măsori nivelul mării cu o riglă, ai descoperi că este imposibil: nivelul se schimbă în fiecare secundă (din cauza valurilor), în fiecare oră (din cauza mareelor) și săptămânal (din cauza variațiilor orbitale ale planetei și Soarelui).
Așadar, ? Pentru a rezolva această problemă, oamenii de știință folosesc maregrafe. Un maregraf este o conductă lungă (cu un diametru de cel puțin 30 cm), cu o gaură mică sub linia apei. Deși valurile schimbă constant nivelul apei în exterior, ele au un efect minim în interiorul maregrafului, permițând citirea mai precisă a nivelului mării. Dacă aceste măsurători sunt realizate în mod regulat, pe o perioadă de ani, și apoi este făcută media, se poate obține o estimare a nivelului mediu al mării.
Totuși, obținerea unei măsurători exacte, la nivel de milimetru, este extrem de dificilă. Sateliții sunt acum utilizați pentru a sprijini acest proces, dar și aceștia întâmpină multe dintre aceleași probleme. Oamenii de știință folosesc perioade de timp extrem de lungi pentru a obține date cât mai precise și pentru a determina dacă nivelul mării crește.
Consensul general este că nivelul oceanelor crește cu aproximativ 2 milimetri pe an, deși variațiile locale și regionale pot fi diferite. Această creștere este influențată de încălzirea globală, care determină expansiunea termică a apei și topirea ghețarilor.