De ce dezinfectanții ucid doar 99,9% dintre microbi?

De ce dezinfectanții ucid doar 99,9% dintre microbi?
📅 2025-01-04

V-ați întrebat vreodată de ce dezinfectanții ucid 99,9% sau 99,99% dintre germeni, dar nu promit niciodată să distrugă toți microbii?

Cu siguranță, într-o lume în care știința a realizat lucruri uimitoare, cineva ar fi inventat un dezinfectant 100% eficient, nu-i așa?

Răspunsul la această dilemă necesită o înțelegere de bază a microbiologiei și a matematicii. Un dezinfectant este o substanță folosită pentru a distruge sau inactiva bacterii, virusuri și alți microbi de pe obiecte neînsuflețite.

Pe suprafețele și obiectele din mediul nostru casnic există literalmente milioane de microbi. Deși majoritatea nu sunt dăunători (și unii chiar ne sunt benefici), un mic procentaj dintre aceștia ne poate îmbolnăvi.

Dezinfectarea poate include intervenții fizice, cum ar fi tratamentele termice sau utilizarea luminii UV, dar, de obicei, ne referim la utilizarea substanțelor chimice pentru de pe suprafețe.

Dezinfectanții chimici conțin adesea ingrediente active precum alcooluri, compuși ai clorului sau peroxid de hidrogen, care atacă componentele vitale ale microbilor pentru a-i distruge.

De ce dezinfectanții ucid doar 99,9% dintre germeni?

În ultimii ani, am devenit familiari cu conceptul de creștere exponențială în contextul răspândirii cazurilor de COVID-19. Acesta este un proces în care numerele cresc într-un ritm accelerat, ceea ce poate duce rapid la o explozie a dimensiunii unui fenomen. De exemplu, o colonie de 100 de bacterii care se dublează în fiecare oră ar ajunge, în 24 de ore, la peste 1,5 miliarde.

În schimb, distrugerea microbilor urmează un model de decădere logaritmică, opus creșterii exponențiale. În acest caz, numărul de microbi scade în timp, însă rata de distrugere devine mai lentă pe măsură ce numărul de microbi scade.

De exemplu, dacă 90% dintre bacterii în fiecare minut, după un minut va rămâne doar 10% din numărul inițial. După următorul minut, 10% din acel 10% rămas (sau 1% din numărul inițial) va mai fi prezent, și așa mai departe.

Din cauza acestui model de decădere logaritmică, nu se poate afirma niciodată că un dezinfectant distruge 100% din populația microbiană. Din punct de vedere științific, se poate doar susține că reducerea încărcăturii microbiene s-a realizat cu un anumit procentaj din populația inițială. Acesta este motivul pentru care majoritatea dezinfectanților destinați uzului casnic indică faptul că elimină 99,9% dintre germeni, explică Phys.org.

Aceeași logică li se aplică și altor produse, cum ar fi dezinfectantele pentru mâini sau șervețelele umede antibacteriene.

Factorii care influențează eficiența unui dezinfectant

Mai mulți factori influențează eficiența unui dezinfectant în eliminarea microbilor. Dimensiunea populației microbiene inițiale: cu cât suprafața este mai contaminată, cu atât dezinfectantul trebuie să acționeze mai intens. De exemplu, dacă o suprafață are doar 100 de microbi și eliminați 99,9%, e probabil ca toți microbii să dispară. Însă, dacă populația inițială este de miliarde, chiar și o reducere de 99,9% poate lăsa milioane de microbi.

Timpul de expunere: suprafețele foarte contaminate necesită o expunere mai îndelungată la dezinfectant pentru o eficiență mai mare. De aceea, indică adesea să lăsați soluția să acționeze un anumit timp înainte de a șterge suprafața.

Factori de mediu: temperatura, umiditatea și tipul de suprafață influențează modul în care funcționează dezinfectantul.

Rezistența microbilor din mediul real: microbii pot fi mai sensibili sau mai rezistenți la dezinfectanți în afara laboratorului.

Utilizarea responsabilă a dezinfectanților este esențială în reducerea expunerii la patogeni și, implicit, a riscului de îmbolnăvire. Deși niciun dezinfectant nu poate garanta distrugerea completă a microbilor, acest lucru nu le diminuează importanța în controlul infecțiilor. Totuși, utilizarea lor ar trebui să fie complementară altor măsuri, precum spălarea regulată a mâinilor, pentru a minimiza riscul de infecție.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

Test în premieră mondială: Marea Britanie folosește AI pentru a depista pacienții cu diabet tip 2

Sistemul de sănătate din Marea Britanie NHS lansează un test în premieră mondială al unui instrument de inteligență artificială „revoluționar” care poate identifica pacienții cu risc de diabet de tip 2 cu mai mult de […] Articolul Test în premieră mondială: Marea Britanie folosește AI pentr...

Soarele a început anul 2025 cu o explozie de proporții! Cât de puternică a fost?

Soarele a început anul 2025 cu o explozie de proporții, o erupție solară puternică fiind observată de oamenii de știință.  Erupția solară de clasa X a atins vârful la X 1,2 la ora 13:40 (ora […] Articolul Soarele a început anul 2025 cu o explozie de proporții! Cât de puternică a fost? apare...

Cât a fost de acord Apple să plătească în urma acuzațiilor că și-a ascultat pe ascuns utilizatorii?

Compania Apple a fost de acord să plătească 95 de milioane de dolari pentru a soluționa un proces în care este acuzată că a folosit asistentul său virtual, Siri, pentru a asculta persoanele care folosesc […] Articolul Cât a fost de acord Apple să plătească în urma acuzațiilor că și-a ascult...

Ce temperaturi aduce începutul de an? Prognoza actualizată de la ANM

Începutul anului 2025 aduce temperaturi mai ridicate decât cele normale, iar cantitățile de precipitații vor fi deficitare în următoarele trei săptămâni din an, potrivit prognozei pe patru săptămâni, realizată de ANM. Astfel, în săptămâna 6 […] Articolul Ce temperaturi aduce începutul de an...

Cea mai aglomerată zi din istoria Salvamont România

Ziua de joi, 2 ianuarie 2025, a intrat în istoria Salvamont România ca fiind una dintre cele mai aglomerate din toate timpurile. Cei 530 de salvatori montani aflați în serviciu au răspuns la 161 de […] Articolul Cea mai aglomerată zi din istoria Salvamont România apare prima dată în Descope...

Fiul unui ţăran analfabet, una dintre cele mai strălucite minţi ştiinţifice din toate timpurile

La 4 ianuarie 1642 s-a născut savantul Isaac Newton, fizician, matematician şi astronom („Principiile matematice ale filosofiei naturale", „Optica") (m. 31 martie1727). Articolul Fiul unui ţăran analfabet, una dintre cele mai strălucite minţi ştiinţifice din toate timpurile apare prima dată în De...

Cât alcool este prea mult? Diferența dintre consumul excesiv și consumul intensiv

În perioada sărbătorilor, atunci când consumul de alcool tinde să crească, specialiștii trag un semnal de alarmă și explică ce înseamnă, de fapt, să bei prea mult. Conform Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și […] Articolul Cât alcool este prea mult? Diferența dintre consumul exc...

Singurătatea modifică proteinele din sânge, arată un studiu

Singurătatea ne poate îmbolnăvi. Persoanele care se simt singure sau izolate social au niveluri modificate ale unor proteine în sânge, acestea fiind asociate cu boli grave și chiar cu riscul de deces prematur. Cercetătorii de […] Articolul Singurătatea modifică proteinele din sânge, arată u...

Hanoi este cel mai poluat oraș din lume

Capitala Vietnamului, Hanoi, se află pe primul loc în clasamentul celor mai poluate orașe din lume, după ce un strat gros de smog a acoperit orașul în ultimele săptămâni. Potrivit platformei independente AirVisual, citată de […] Articolul Hanoi este cel mai poluat oraș din lume apare prima ...

Italia a cerut plafonarea gazelor la 60 de euro pentru megawatt-oră

În contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina care amenință piața energetică europeană, Italia face un apel urgent către Uniunea Europeană pentru reducerea plafonului la prețul gazelor naturale. Ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, a […] Articolul Italia a cerut plafo...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.