O gaură neagră supermasivă a fost înclinată de un eveniment misterios

O gaură neagră supermasivă a fost înclinată de un eveniment misterios
📅 2024-12-28

În centrul galaxiei NGC 5084, la aproximativ 80 de milioane de ani-lumină distanță, gaura neagră supermasivă în jurul căreia se învârte întreaga galaxie a fost descoperită răsturnată pe o parte, cu axa de rotație paralelă cu planul galactic.

Este un fel de Uranus al găurilor negre, iar astronomii nu sunt siguri cum ar fi putut ajunge în acest fel – mai ales că dovezile sugerează că nu a fost întotdeauna orientată așa cum este în observațiile noastre actuale.

Descoperirea este o piesă remarcabilă, bazată pe observații de arhivă care datează de trei decenii, dezvăluind modul în care datele păstrate pot fi folosite pentru a reconstitui mai departe în timp decât putem vedea.

Galaxia NGC 5084 este cunoscută de secole. A fost catalogată pentru prima dată de William Herschel în 1785 și a fost bine studiată de atunci. Este ceea ce se numește o galaxie lenticulară – una care se află undeva între o galaxie spirală, precum Calea Lactee, și o galaxie eliptică, un fel de pată neclară fără structură. NGC 5084 are un disc, dar nu are brațe spiralate pe scară largă pe care să le putem distinge.

NGC 5084 este orientată spre noi, ceea ce face ca observarea centrului galactic să fie dificilă, iar centrul în sine este luminos și plin de praf.

Condusă de astronomul Alejandro Borlaff de la Centrul de Cercetare Ames al NASA, o echipă de oameni de știință a descoperit că observațiile de arhivă ar putea fi exploatate pentru a afla mai multe despre centrul galaxiei, scrie ScienceAlert.

Dovezi ale activității anterioare a centrului galactic

Cercetătorii testau niște tehnici noi de analiză a imaginilor pe date de la observatorul de raze X Chandra al NASA când au observat ceva foarte ciudat: Patru pene lungi de plasmă emițătoare de raze X se îndepărtau de centrul galactic în formă de X.

Astfel de pene sunt dovezi ale activității anterioare a centrului galactic. Atunci când o gaură neagră absoarbe materie din spațiul din jurul său, nu toată materia dispare pentru totdeauna dincolo de orizontul evenimentelor. Oamenii de știință cred că o parte este deviată de-a lungul liniilor câmpului magnetic către polii găurii negre, de unde este lansată în spațiu sub formă de jeturi de plasmă.

Două dintre penele descoperite de cercetători se extindeau deasupra și sub planul galactic, așa cum ar fi de așteptat dacă planul ecuatorial al găurii negre ar fi aliniat cu acesta. Dar celelalte două pene erau încorporate în discul galactic – ceea ce sugerează că gaura neagră supermasivă a început într-o poziție normală, apoi s-a înclinat cumva în lateral.

Echipa nedumerită s-a întors la arhive pentru mai multe observații Chandra, precum și observații optice de arhivă de la telescopul spațial Hubble, radiotelescopul Atacama Large Millimeter/submillimeter Array și radiotelescopul Expanded Very Large Array. De asemenea, au comandat noi observații de la Observatorul Apache Point.

Un eveniment interesant din trecutul galaxiei

Noile observații au confirmat prezența jeturilor – și au dezvăluit sursa lor. În centrul galaxiei, cercetătorii au găsit o bandă de praf, caracteristică discului de material care se învârte în jurul regiunii ecuatoriale, privită din lateral.

Dar și aceasta era în neregulă: în loc să fie aliniată cu planul galactic, era perpendiculară – dezvăluind faptul că gaura neagră este, într-adevăr, așezată pe o parte în momentul observației.

Acest lucru sugerează un eveniment interesant din trecutul galaxiei care ar fi putut produce un aflux de materie în centrul galactic, cum ar fi o fuziune cu o altă galaxie, cu propria gaură neagră supermasivă, care ar fi dus la o coliziune și fuziune între cele două găuri negre supermasive.

Nu știm, încă, dacă acesta este cazul. Dar cunoaștem pentru prima dată masa găurii negre: cercetătorii au stabilit că aceasta are o masă de 45,7 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui. Va fi nevoie de mai multă muncă pentru a stabili cu exactitate evenimentul care a răsturnat-o.

Cercetarea a fost publicată în The Astrophysical Journal.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

A avut Iisus soție și copii? Un cercetător al Bibliei răspunde

A avut Iisus soție și copii? Această afirmație senzațională reapare periodic, stârnind curiozitate și generând titluri de presă dramatice. Totuși, subiectul îi frustrează adesea pe mulți teologi și cercetători ai religiei din cauza lipsei unor […] Articolul A avut Iisus soție și copii? Un c...

Cea mai veche șopârlă din lume și-a găsit, în sfârșit, locul în arborele genealogic

Cea mai veche șopârlă din lume și-a recâștigat locul în arborele filogenetic al reptilelor. O fosilă controversată a fost reanalizată de paleobiologi și a fost declarată cel mai vechi membru cunoscut al grupului șopârle-șerpi. Creatura […] Articolul Cea mai veche șopârlă din lume și-a găsit...

Acest animal își poate micșora creierul pentru a se pregăti de iernat

Nu este neobișnuit ca animale precum urșii să acumuleze masă corporală înainte de iarnă, stocând grăsime și reducând metabolismul pentru a supraviețui vremurilor grele ce urmează. Ce animal își poate micșora creierul pentru a se […] Articolul Acest animal își poate micșora creierul pentru a...

Un dinozaur erbivor misterios a fost descoperit în China

Rămășițe fosilizate ale unui dinozaur erbivor misterios, care a trăit acum 193 de milioane de ani, au fost descoperite în sud-vestul Chinei. Paleontologii de la Universitatea Yunnan (China) au numit această specie de dinozaur erbivor […] Articolul Un dinozaur erbivor misterios a fost descop...

Cercetătorii dezvăluie care sunt microbii din cuptorul cu microunde

Cândva simboluri ale ambiției futuriste, cuptoarele cu microunde sunt adesea trecute cu vederea în bucătăriile și birourile moderne. Totuși, un nou studiu readuce în atenție aceste aparate din epoca atomică, în contextul fascinației actuale pentru […] Articolul Cercetătorii dezvăluie care s...

Teleportarea cuantică prin internet a fost realizată pentru prima dată

O stare cuantică a luminii a fost teleportată cu succes pe o distanță de peste 30 de kilometri prin cablu de fibră optică, în mijlocul unui flux intens de trafic pe internet, o realizare tehnologică […] Articolul Teleportarea cuantică prin internet a fost realizată pentru prima dată apare p...

Ce fac insectele iarna?

Te afli într-o pădure în mijlocul iernii, iar temperatura a scăzut sub zero grade. Pământul este acoperit de zăpadă, iar copacii și arbuștii sunt dezgoliți. Insectele care zboară sau se târăsc de obicei pe vreme […] Articolul Ce fac insectele iarna? apare prima dată în Descopera.

China a dezvăluit un robot umanoid ultra-acrobatic a cărui talie se poate roti la 320°

Compania chineză EngineAI a lansat platforma sa robotizată umanoidă de ultimă generație, denumită PM01, un robot robot umanoid ultra-acrobatic. Acest robot umanoid ultra-acrobatic, numit PM01, este conceput pentru a le oferi dezvoltatorilor din întreaga lume […] Articolul China a dezvăluit ...

Cel mai ploios an din istorie pentru orașul Paris

Încă un an record pentru vreme. Ploaia slabă care a căzut recent peste capitala Franței a șters un record vechi de 24 de ani și a făcut din 2024 cel mai ploios an înregistrat vreodată […] Articolul Cel mai ploios an din istorie pentru orașul Paris apare prima dată în Descopera.

Meteorologii au anunțat temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an

Sfârșitul de an 2024 aduce temperaturi mai ridicate decât cele normale, însă prima săptămână din 2025 va fi cu medii climatologice mai coborâte decât cele normale, potrivit prognozei pentru următoarele 4 săptămâni. Astfel, între 30 […] Articolul Meteorologii au anunțat temperaturi de „gerul...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.