Acest animal își poate micșora creierul pentru a se pregăti de iernat

Acest animal își poate micșora creierul pentru a se pregăti de iernat
📅 2024-12-29

Nu este neobișnuit ca animale precum urșii să acumuleze masă corporală înainte de iarnă, stocând grăsime și reducând metabolismul pentru a supraviețui vremurilor grele ce urmează. Ce animal își poate micșora creierul pentru a se pregăti de iarnă?

Dar pentru Sorex araneus, cunoscut sub denumirea populară de chițcan de pădure, cu o speranță de viață de doar un an, iernatul nu este o opțiune. În loc să își petreacă lunile sub nămeți în hibernare, această specie a dezvoltat o strategie complet diferită: și organele consumatoare de energie pentru a conserva resursele limitate pe care le are la dispoziție.

Acest fenomen, cunoscut sub numele de „fenomenul Dehnel”, numit după zoologul polonez August Dehnel, îi permite chițcanului să piardă până la 18% din greutatea sa pe măsură ce temperatura scade, inclusiv mai mult de un sfert din masa creierului, doar pentru a-și regenera țesuturile pierdute odată cu venirea primăverii.

Iată cum chițcanul de pădure își poate micșora creierul

Acum, cercetători din SUA, Germania și Danemarca au identificat o serie de gene responsabile pentru acest fenomen, evidențiind legături interesante cu modificări genetice implicate în diverse afecțiuni la oameni, inclusiv boala Alzheimer. Descoperirile vin la doar un an după ce aceeași echipă a documentat schimbări metabolice semnificative în ficatul, cortexul cerebral și hipocampul chițcanului asociate cu acest proces de micșorare sezonieră. Aceste rezultate ar putea avea implicații pentru tratarea bolilor neurologice la oameni, punctează Science Alert.

În acest studiu de continuare, echipa a încercat să înțeleagă mai bine evoluția fenomenului Dehnel prin compararea expresiei genelor din hipotalamusul chițcanului cu cele ale altor 15 specii de mamifere din diverse ordine.

Hipotalamusul are un rol crucial în , adaptându-se la schimbările sezoniere, ceea ce îl face un subiect principal de studiu. Folosind baze de date existente, cercetătorii au identificat sute de gene care sunt suprareglate la chițcani și care au versiuni similare exprimate în creierii altor mamifere, inclusiv de rozătoare și primate.

„Am generat un set unic de date, cu ajutorul căruia am putut compara hipotalamusul chițcanului în diferite anotimpuri și cu alte specii”, spune William Thomas, biolog evoluționist de la Universitatea Stony Brook (SUA).

„Am identificat un set de gene care se modifică sezonier, implicate în reglarea homeostaziei energetice, precum și gene care reglează moartea celulară, pe care le propunem ca fiind asociate cu reducerea dimensiunii creierului”, spune cercetătorul.

De ce este viabilă o astfel de strategie la chițcan?

Printre genele identificate, unele au roluri în semnalizarea calciului la bariera hematoencefalică, sugerând adaptări care deschid canale către hipotalamus, sporind capacitatea acestuia de a răspunde rapid la schimbările de mediu.

O secvență remarcabilă în comparațiile dintre toamnă și primăvară a fost BCL2L1, care este asociată cu gestionarea distrugerii celulelor individuale. Testele pe culturi de celule cerebrale de dihor au confirmat ipotezele cercetătorilor, contribuind la o imagine complexă a semnalizării și morții celulare care ajustează creierul ca răspuns la schimbările sezoniere.

Comparând aceste secvențe cu gene similare de la alte specii de mamifere, echipa a identificat cinci gene esențiale în evoluția fenomenului Dehnel. Printre acestea se găsește o genă care reciclează proteinele membranei, una care mediază funcțiile membranelor sinaptice ale neuronilor și o alta asociată cu obezitatea și boala Alzheimer la oameni.

Având în vedere stilul de viață „trăiește-repede-mori-tânăr” al chițcanului, pentru a economisi energie este o strategie viabilă. Pentru specia umană, însă, modificări similare ar avea consecințe dezastruoase. Cercetările medicale în curs descoperă tot mai multe legături între disfuncțiile metabolice și bolile neurodegenerative, sugerând că studierea acestui fenomen unic ar putea oferi perspective valoroase pentru diagnosticarea și tratarea declinului cognitiv.

Acest studiu a fost publicat în revista eLife.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

Iată ce poate spune culoarea mucozităților despre organismul tău!

Te-ai întrebat vreodată de ce culoarea mucozităților nazale se schimbă atunci când ești bolnav? Probabil nu ești prima persoană care își pune această întrebare. Există mai multe motive pentru care culoarea mucozităților se schimbă atunci […] Articolul Iată ce poate spune culoarea mucozități...

Oamenii de știință au descifrat regulile unui joc antic

Dacă nu știi ce să joci cu membrii familiei sau cu prietenii, de ce nu ai încerca un joc antic descoperit în Shahr-i Sokhta, sud-estul Iranului? La aproape 50 de ani după ce a fost […] Articolul Oamenii de știință au descifrat regulile unui joc antic apare prima dată în Descopera.

O gaură neagră uriașă emite raze gamma de miliarde de ori mai puternice decât lumina vizibilă

În 2019, lumea a fost fascinată de prima imagine a unei găuri negre, oferită de Telescopul Event Horizon (EHT). Această imagine impresionantă prezenta gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei M87, situată în constelația Fecioarei. Ce […] Articolul O gaură neagră uriașă emite raze gamma...

YouTube testează o nouă funcție pentru Android

YouTube testează o funcție „Play something” în aplicația Android, care redă videoclipuri aleatorii bazate pe preferințele utilizatorilor, scrie Android Police. YouTube testează o funcție nouă în aplicația Android, numită „Play something”, care permite redarea aleatorie […] Articolul YouTube...

O companie de reglementare s-a alăturat eforturilor lui Elon Musk împotriva transformării OpenAI în entitate profitabilă

Organizația nonprofit Encode s-a alăturat efortului lui Elon Musk de a bloca tranziția OpenAI către o structură for-profit, scrie TechCrunch. Encode, organizație nonprofit implicată în inițiative de reglementare a inteligenței artificiale, s-a alăturat eforturilor lui […] Articolul O compan...

Geoffrey Hinton, supranumit și Nașul AI, avertizează că inteligența artificială va duce la dispariția oamenilor

Profesorul Geoffrey Hinton, cunoscut ca „nașul AI”, avertizează că inteligența artificială ar putea duce la dispariția umanității în următorii zece ani. El cere reglementări guvernamentale stricte, scrie The Telegraph. Profesorul Geoffrey Hinton, unul dintre pionierii […] Articolul Geoffrey...

Momentul în care regina Maria a intrat în sufletul şi în istoria românilor. Avea doar 17 ani

Suverana este una dintre cele mai apreciate personalităţi din istoria ţării noastre Articolul Momentul în care regina Maria a intrat în sufletul şi în istoria românilor. Avea doar 17 ani apare prima dată în Descopera.

Un celebru hotel din Los Angeles, distrus într-un incendiu

Hotelul Morrison, faimos datorită trupei The Doors, a fost grav avariat într-un incendiu care a necesitat intervenția a peste 100 de pompieri, anunță The Hollywood Reporter. Hotelul Morrison, un simbol al culturii rock din Los […] Articolul Un celebru hotel din Los Angeles, distrus într-un ...

O femeie de 33 de ani, acuzată de uciderea unui tată a șase copii în ziua de Crăciun

O femeie în vârstă de 33 de ani a fost acuzată de uciderea unui tată a șase copii în ziua de Crăciun. Crima s-a produs în Anglia, la Staffordshire, potrivit Sky News. Poliția a fost […] Articolul O femeie de 33 de ani, acuzată de uciderea unui tată a șase copii în ziua de Crăciun apare prim...

Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de școli subterane până în septembrie 2025

Ucraina plănuiește să deschidă peste 150 de școli subterane până în toamna anului 2025, ca răspuns la atacurile aeriene rusești care vizează infrastructura civilă, inclusiv unitățile de învățământ, scrie The Kyiv Independent. Nadiia Kuzmychova, viceministrul […] Articolul Ucraina vrea să de...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.