Revoluție în medicină! Au fost dezvoltate primele microace imprimate 3D din lume

Revoluție în medicină! Au fost dezvoltate primele microace imprimate 3D din lume
📅 2024-12-28

Într-un efort revoluționar de a îmbunătăți tratamentele medicale pentru pierderea auzului și alte afecțiuni ale urechii interne, o echipă dedicată de medici și ingineri a colaborat timp de peste un deceniu pentru a dezvolta microace imprimate 3D inovatoare.

Această dispozitiv ultrafin și ultraascuțit promite să transforme medicina de precizie pentru urechea internă.

Creatorii acestor , chirurgul ORL Anil Lalwani și inginerul mecanic Jeffrey Kysar, de la Universitatea Columbia (SUA), consideră că invenția lor va schimba fundamental modul de administrare a terapiilor în zone anterior inaccesibile din cohlee, structura spiralată, plină cu lichid, responsabilă pentru auz. „Nu este o exagerare să spunem că microacele noastre ar putea deveni cheia medicinei de precizie pentru urechea internă”, a declarat Lalwani.

Această descoperire vine într-un moment critic, când terapia genetică ar putea reda auzul prin regenerarea celulelor deteriorate de zgomote puternice. Cu toate acestea, livrarea precisă și sigură a acestor terapii s-a dovedit a fi o provocare din cauza anatomiei complexe a cohleei.

Provocările accesării cohleei

Accesarea celulelor necesare presupune traversarea unei membrane delicate, de aproximativ 2 mm lățime, care se rupe adesea când se folosesc instrumente chirurgicale tradiționale. Ruptura acestei membrane poate duce la și probleme de echilibru.

Unul dintre obiectivele principale ale microacelor este de a permite introducerea tratamentelor în cohlee fără a deteriora această membrană fragilă. În plus, acul va facilita extragerea de lichid din cohlee, contribuind la diagnosticarea unor afecțiuni precum boala Meniere, care provoacă amețeli, greață și pierderea auzului. Analizarea acestui lichid ar putea îmbunătăți înțelegerea acestor afecțiuni și dezvoltarea unor tratamente mai eficiente, scrie Interesting Engineering.

Cum a apărut ideea pentru aceste microace imprimate 3D?

Parteneriatul dintre Lalwani și Kysar a început în mod surprinzător în urmă cu doisprezece ani, prin intermediul unor cercetători postdoctorali care au văzut potențialul colaborării. Inițial, Kysar a fost surprins să afle despre dificultățile accesării urechii interne. „Îmi imaginam că medicii pot ajunge oriunde în corpul uman”, a recunoscut el. Cu toate acestea, urechea internă rămânea un teritoriu în mare parte neexplorat, oferind o oportunitate unică pentru inovație inginerească.

Intrigat de provocările ingineriei implicate, Kysar s-a dedicat cercetării, descoperind puține lucrări care să abordeze complexitatea membranei cohleei. Acest gol în cunoaștere i-a alimentat și mai mult interesul pentru dezvoltarea unei soluții.

Echipa a conceptualizat membrana cohleei ca o prelată întinsă: dacă un orificiu este prea mare, membrana se rupe, dar dacă orificiul este suficient de mic, rămâne stabilă. Scopul a fost de a crea un ac mai subțire decât dimensiunea critică a membranei, comparabil ca grosime cu un fir de păr uman.

Pentru a realiza acest lucru, Lalwani și Kysar au utilizat tehnici avansate de fabricație, precum fotolitografia cu doi fotoni, o metodă de imprimare 3D capabilă să producă structuri de rezoluție extrem de fină. Această tehnologie le permite să creeze ace mai ascuțite decât cele medicale existente, suficient de rezistente pentru utilizarea practică.

Cât de eficiente sunt aceste microace imprimate 3D?

Prin teste extinse, echipa a confirmat că microacele lor funcționează impecabil. Oamenii de știință au efectuat numeroase intervenții chirurgicale pe animale fără a observa efecte negative sau pierderi de auz. Acul produce o puncție care nu depășește diametrul său, iar membrana se vindecă în aproximativ două zile.

Pe măsură ce își perfecționează designul, Lalwani și Kysar sunt optimiști cu privire la potențialul microacelor. Ei anticipează că această tehnologie va transforma tratamentele pentru afecțiunile urechii interne și va deschide calea pentru noi abordări terapeutice în audiologie.

Cu progrese continue în tehnologia medicală și cu un accent pe intervenții precise, viitorul restaurării auzului și al interne pare promițător.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

A avut Iisus soție și copii? Un cercetător al Bibliei răspunde

A avut Iisus soție și copii? Această afirmație senzațională reapare periodic, stârnind curiozitate și generând titluri de presă dramatice. Totuși, subiectul îi frustrează adesea pe mulți teologi și cercetători ai religiei din cauza lipsei unor […] Articolul A avut Iisus soție și copii? Un c...

Cea mai veche șopârlă din lume și-a găsit, în sfârșit, locul în arborele genealogic

Cea mai veche șopârlă din lume și-a recâștigat locul în arborele filogenetic al reptilelor. O fosilă controversată a fost reanalizată de paleobiologi și a fost declarată cel mai vechi membru cunoscut al grupului șopârle-șerpi. Creatura […] Articolul Cea mai veche șopârlă din lume și-a găsit...

Acest animal își poate micșora creierul pentru a se pregăti de iernat

Nu este neobișnuit ca animale precum urșii să acumuleze masă corporală înainte de iarnă, stocând grăsime și reducând metabolismul pentru a supraviețui vremurilor grele ce urmează. Ce animal își poate micșora creierul pentru a se […] Articolul Acest animal își poate micșora creierul pentru a...

Un dinozaur erbivor misterios a fost descoperit în China

Rămășițe fosilizate ale unui dinozaur erbivor misterios, care a trăit acum 193 de milioane de ani, au fost descoperite în sud-vestul Chinei. Paleontologii de la Universitatea Yunnan (China) au numit această specie de dinozaur erbivor […] Articolul Un dinozaur erbivor misterios a fost descop...

Cercetătorii dezvăluie care sunt microbii din cuptorul cu microunde

Cândva simboluri ale ambiției futuriste, cuptoarele cu microunde sunt adesea trecute cu vederea în bucătăriile și birourile moderne. Totuși, un nou studiu readuce în atenție aceste aparate din epoca atomică, în contextul fascinației actuale pentru […] Articolul Cercetătorii dezvăluie care s...

Teleportarea cuantică prin internet a fost realizată pentru prima dată

O stare cuantică a luminii a fost teleportată cu succes pe o distanță de peste 30 de kilometri prin cablu de fibră optică, în mijlocul unui flux intens de trafic pe internet, o realizare tehnologică […] Articolul Teleportarea cuantică prin internet a fost realizată pentru prima dată apare p...

Ce fac insectele iarna?

Te afli într-o pădure în mijlocul iernii, iar temperatura a scăzut sub zero grade. Pământul este acoperit de zăpadă, iar copacii și arbuștii sunt dezgoliți. Insectele care zboară sau se târăsc de obicei pe vreme […] Articolul Ce fac insectele iarna? apare prima dată în Descopera.

China a dezvăluit un robot umanoid ultra-acrobatic a cărui talie se poate roti la 320°

Compania chineză EngineAI a lansat platforma sa robotizată umanoidă de ultimă generație, denumită PM01, un robot robot umanoid ultra-acrobatic. Acest robot umanoid ultra-acrobatic, numit PM01, este conceput pentru a le oferi dezvoltatorilor din întreaga lume […] Articolul China a dezvăluit ...

Cel mai ploios an din istorie pentru orașul Paris

Încă un an record pentru vreme. Ploaia slabă care a căzut recent peste capitala Franței a șters un record vechi de 24 de ani și a făcut din 2024 cel mai ploios an înregistrat vreodată […] Articolul Cel mai ploios an din istorie pentru orașul Paris apare prima dată în Descopera.

Meteorologii au anunțat temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an

Sfârșitul de an 2024 aduce temperaturi mai ridicate decât cele normale, însă prima săptămână din 2025 va fi cu medii climatologice mai coborâte decât cele normale, potrivit prognozei pentru următoarele 4 săptămâni. Astfel, între 30 […] Articolul Meteorologii au anunțat temperaturi de „gerul...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.