O echipă de psihologi, unul de la Universitatea Brock și celălalt de la Universitatea din Calgary, ambele din Canada, a găsit dovezi care sugerează că copiii mijlocii care cresc cu mai mulți frați tind să fie mai onești și mai cooperanți decât cei care nu au frați.
În lucrarea publicată în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, Michael Ashton și Kibeom Lee descriu modul în care au analizat date de la mii de persoane care și-au completat profilurile pe un site de personalitate și ce au descoperit în urma acestei analize.
Eforturile anterioare de a stabili dacă ordinea nașterii în familie poate fi asociată cu profiluri generale de personalitate au oferit rezultate mixte. Unii cercetători au găsit modele, în timp ce alții nu au găsit nicio corelație sau au contestat concluziile altora. Din acest motiv, încă nu este clar dacă astfel de modele există. În acest nou studiu, cercetătorii au adoptat o abordare diferită, examinând diferențele de personalitate dintre copiii care au crescut cu un număr variat de frați și cei care au crescut fără frați.
Anterior acestui studiu, cei doi cercetători au dezvoltat o categorisire a șase dimensiuni cheie ale personalității: Onestitate-umilință, Emoționalitate, eXtraversie, Amabilitate (), Conștiinciozitate și Deschidere către experiențe (modelul HEXACO). De asemenea, au creat un site web unde vizitatorii puteau efectua un test de personalitate bazat pe acest model. În noul studiu, au analizat datele de la 710.797 persoane care au completat acest test pe site.
Cercetătorii au descoperit că (cei care au și frați mai mari, și mai mici) au obținut cele mai mari scoruri la onestitate-umilință și amabilitate. În ordine descrescătoare, următorii au fost: frații mai mici, frații mai mari, iar la final, copiii singuri la părinți.
De asemenea, oamenii de știință au observat că numărul de frați cu care a crescut o persoană influențează personalitatea: cu cât o persoană are mai mulți frați, cu atât scorurile pentru onestitate și amabilitate sunt mai mari.
Autorii sugerează că aceste rezultate sunt logice: înseamnă mai multe compromisuri pentru toți, ceea ce duce la dezvoltarea amabilității. În plus, un număr mai mare de frați înseamnă că o minciună este descoperită mai ușor, ceea ce încurajează onestitatea.
Acest studiu oferă o perspectivă interesantă asupra modului în care dinamica familială poate influența trăsăturile de personalitate, subliniind rolul socializării în cadrul unei familii numeroase, scrie Phys.org.