Un organ „inutil” pe care medicii îl îndepărtează adesea ar putea lupta împotriva cancerului

Un organ „inutil” pe care medicii îl îndepărtează adesea ar putea lupta împotriva cancerului
📅 2024-11-14

Există o mică glandă care se află în spatele sternului și despre care se spune adesea că este „inutilă” la vârsta adultă. Cu toate acestea, un studiu retrospectiv sugerează că glanda timus nu este chiar atât de inutilă pe cât credeau experții.

Cercetătorii americani au descoperit că cei cărora li se îndepărtează timusul prezintă un risc crescut de deces din orice cauză mai târziu în viață.

De asemenea, aceștia se confruntă cu un risc crescut de „Am descoperit că timusul este absolut necesar pentru sănătate. Dacă nu este acolo, riscul de deces și riscul de cancer al oamenilor este cel puțin dublu”, a declarat David Scadden, oncolog la Universitatea Harvard.

Studiul este pur observațional, ceea ce înseamnă că nu poate demonstra că îndepărtarea timusului cauzează în mod direct cancer sau alte boli fatale. Cercetătorii sunt îngrijorați de descoperirile lor. Până când vom afla mai multe, ei susțin că păstrarea timusului „ar trebui să fie o prioritate clinică”, acolo unde este posibil.

În copilărie, se știe că timusul joacă un rol esențial în dezvoltarea sistemului imunitar. Atunci când glanda este îndepărtată la o vârstă fragedă, pacienții prezintă reduceri pe termen lung ale celulelor T, care sunt un tip de celule albe din sânge care luptă împotriva germenilor și a bolilor, scrie ScienceAlert.

Copiii fără timus tind, de asemenea, să aibă un răspuns imunitar diminuat la vaccinuri.

O mică glandă care se află în spatele sternului

Cu toate acestea, în momentul în care o persoană ajunge la pubertate, timusul se micșorează și produce mult mai puține celule T pentru organism. În aparență, poate fi îndepărtat fără daune imediate și, deoarece se află în fața inimii, este adesea scos în timpul operației cardiotoracice.

Dar, în timp ce sau boli autoimune cronice, cum ar fi miastenia gravis, necesită o timectomie, în care timusul este îndepărtat chirurgical, glanda nu este întotdeauna un obstacol. Ar putea fi chiar un mare ajutor.

Folosind datele pacienților dintr-un sistem de sănătate de stat, cercetătorii din Boston au comparat rezultatele pacienților care au suferit o intervenție chirurgicală cardiotoracică: peste 6 000 de persoane cărora nu li s-a îndepărtat timusul și 1 146 de persoane cărora li s-a îndepărtat timusul.

Cei care au suferit o timectomie au fost aproape de două ori mai predispuși decât martorii să moară în termen de 5 ani, chiar și după luarea în considerare a sexului, vârstei, rasei și a celor cu cancer al timusului, miastenia gravis sau infecții postoperatorii.

Cei cărora li se îndepărtează timusul prezintă un risc crescut de deces

Pacienții cărora li s-a extirpat timusul au fost, de asemenea, de două ori mai predispuși în termen de 5 ani de la operație.

Mai mult, acest cancer a fost în general mai agresiv și a recidivat adesea după tratament, comparativ cu grupul de control.

„Acest lucru indică faptul că, de fapt, consecințele îndepărtării timusului ar trebui să fie luate în considerare cu atenție atunci când se are în vedere timectomia”, a declarat Scadden.

Nu se știe de ce există aceste asocieri, dar cercetătorii suspectează că lipsa timusului interferează cumva cu funcția sănătoasă a sistemului imunitar al adulților. Un subset de pacienți din cadrul studiului care au suferit o timectomie au prezentat mai puțini receptori diverși ai celulelor T în analizele lor de sânge, ceea ce ar putea contribui, eventual, la dezvoltarea cancerului sau a bolilor autoimune după operație.

Rezultatele lor, spun ei, sugerează cu tărie că timusul joacă un rol funcțional important în menținerea sănătății noastre, până la sfârșit.

Studiul a fost publicat în The New England Journal of Medicine.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

Uniunea Europeană a amendat Meta cu 798 de milioane de euro

Meta, compania mamă a platformelor Facebook, Instagram și WhatsApp, a fost amendată de Uniunea Europeană cu 798 de milioane de euro pentru practici anticoncurențiale, relatează AFP. Bruxelles consideră că gigantul american a impus „condiții comerciale […] Articolul Uniunea Europeană a amend...

Câmpul magnetic străvechi al Sistemului Solar, descoperit cu ajutorul asteroidului Ryugu

Formarea planetelor nu este complet înțeleasă, dar se crede că nu doar gravitația atrage materia. Magnetismul din discul protoplanetar, de asemenea, ar avea un rol în formarea corpurilor mici și mari. Mostrele de meteoriți relevă […] Articolul Câmpul magnetic străvechi al Sistemului Solar, ...

Atahualpa, ultimul împărat incaș

Născut în jurul anului 1502, Atahualpa a fost ultimul dintre nobilii nativi ai puternicului Imperiu Inca, care se întindea pe o parte din teritoriul actual al Peru, Chile, Ecuador, Bolivia și Columbia, și ultimul împărat […] Articolul Atahualpa, ultimul împărat incaș apare prima dată în Des...

(P) Cum poți începe să tranzacționezi aur online?

Economia la nivel mondial pare a fi pe un teren instabil, însă chiar și în cele mai dificile momente aurul rămâne o ancoră de siguranță pentru mulți investitori. Din ce în ce mai mulți oameni […] Articolul (P) Cum poți începe să tranzacționezi aur online? apare prima dată în Descopera.

Soarele ar putea avea o altă compoziție decât se credea până acum, propun astronomii

O echipă condusă de Southwest Research Institute (SUA) a combinat datele privind compoziția corpurilor primitive, cum ar fi obiectele din centura Kuiper, asteroizii și cometele, cu noi seturi de date solare pentru a elabora o […] Articolul Soarele ar putea avea o altă compoziție decât se cr...

Un organ „inutil” pe care medicii îl îndepărtează adesea ar putea lupta împotriva cancerului

Există o mică glandă care se află în spatele sternului și despre care se spune adesea că este „inutilă” la vârsta adultă. Cu toate acestea, un studiu retrospectiv sugerează că glanda timus nu este chiar […] Articolul Un organ „inutil” pe care medicii îl îndepărtează adesea ar putea lupta îm...

Chihlimbarul a fost descoperit, în premieră, în Antarctica

O echipă de cercetători condusă de Institutul Alfred Wegener și TU Bergakademie Freiberg (ambele din Germania) a publicat un articol în revista Antarctic Science, în care descrie cea mai sudică descoperire de chihlimbar din lume. […] Articolul Chihlimbarul a fost descoperit, în premieră, în...

Alan Turing, spărgătorul de coduri naziste. Condamnat pentru homosexualitate, a scăpat de închisoare acceptând castrarea chimică

Alan Turing (1912 – 1954) a fost un matematician, logician, informatician și criptanalist britanic, considerat părintele informaticii teoretice și al inteligenței artificiale. Turing a adus contribuții semnificative în matematică și informatică. Este cunoscut mai ales […] Articolul Al...

Sergei Mikhailovich Eisenstein, pionier în teoria și practica montajului de film. „Cinematograful este moștenitorul tuturor culturilor artistice”

„Nu am avut nicio experiență de sărăcie sau de lipsuri în copilărie, nici una dintre ororile luptei pentru existență. Mai departe veți întâlni descrieri ale copilăriei mele – deocamdată, credeți-mă pe cuvânt!” New York Times […] Articolul Sergei Mikhailovich Eisenstein, pionier în teo...

O nouă cercetare arată că amintirile nu există doar în creier

Este cunoscut faptul că creierul nostru și, în special, celulele creierului, stochează amintiri. Însă o echipă de cercetători a descoperit că amintirile nu stau doar în creier: și celulele din alte părți ale corpului pot […] Articolul O nouă cercetare arată că amintirile nu există doar în c...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.