Balenele din sud au o durată de viață care depășește cu mult 100 de ani, iar 10% pot trăi peste 130 de ani, conform noilor cercetări publicate în revista Science Advances.
Unele dintre aceste balene pot trăi până la 150 de ani. Această durată de viață este aproape dublă față de cei 70-80 de ani pe care se crede în mod convențional că îi trăiesc.
De asemenea, nord-atlantice drepte au o durată de viață maximă de aproximativ 70 de ani. Cu toate acestea, am constatat că durata medie de viață actuală a acestei specii pe cale de dispariție critică este de numai 22 de ani și că rareori depășesc 50 de ani.
Aceste două specii sunt înrudite foarte strâns – în urmă cu doar 25 de ani erau considerate o singură specie – așa că ne-am aștepta să aibă o durată de viață la fel de lungă. Diferența evidentă în ceea ce privește longevitatea balenelor drepte din Atlanticul de Nord o atribuim mortalității provocate de om, în principal din cauza încurcăturilor în uneltele de pescuit și a loviturilor navelor.
Aceste noi estimări ale vârstei au fost realizate pe baza fotografiilor de identificare a balenelor femele pe parcursul mai multor decenii. Balenele individuale pot fi recunoscute an după an din fotografii.
Folosind aceste fotografii, s-a dezvoltat ceea ce oamenii de știință numesc „curbe de supraviețuire” prin estimarea probabilității ca balenele să dispară din înregistrările fotografice pe măsură ce îmbătrânesc. Pe baza acestor curbe de supraviețuire, s-a putut estima durata potențială maximă de viață.
În urmă cu 25 de ani, oamenii de știință care lucrau cu vânătorii indigeni de balene din Arctica au demonstrat că balenele pestrițe pot trăi până la 200 de ani și chiar mai mult. Printre dovezile lor s-a numărat găsirea unor vârfuri de harpon din piatră care nu mai fuseseră folosite de la mijlocul anilor 1800, încorporate în grăsimea balenelor ucise recent de .
Analiza proteinelor din ochii balenelor vânate a furnizat dovezi suplimentare ale duratei lor lungi de viață. La fel ca balenele drepte, înainte de această analiză, cercetătorii credeau că balenele cu cap roșu trăiau până la aproximativ 80 de ani și că oamenii erau mamiferele care trăiau cel mai mult.
În anii care au urmat acelui raport, oamenii de știință au încercat să afle ce era unic la balenele cu cap roșu care le permitea să trăiască atât de mult. Însă noua analiză a longevității a două rude apropiate ale balenelor pestrițe arată că și alte specii de balene pot avea o viață extrem de lungă.
Înțelegerea duratei de viață a animalelor sălbatice are implicații majore asupra celei mai bune modalități de protejare a acestora. Animalele care au o durată de viață foarte lungă se reproduc de obicei extrem de lent și pot trece mulți ani între nașteri, scrie ScienceAlert.
Istoricul de viață al balenelor – în special vârsta la care femelele încep să se reproducă și intervalul dintre pui – este puternic influențat de durata potențială de viață a acestora.
Strategiile de conservare și gestionare care nu sunt planificate în consecință vor avea șanse mai mari de eșec. Acest lucru este deosebit de important având în vedere impactul preconizat al perturbărilor climatice.
Există, inclusiv balena albastră, balena fină, balena sei, balena cu cocoașă, balena cenușie.
În prezent, oamenii de știință presupun că acestea trăiesc aproximativ 80 sau 90 de ani, dar asta credeam despre balenele pestrițe și cele drepte până când datele au demonstrat că pot trăi mult mai mult.
Rezultatele preliminare sugerează că ar putea trece încă 100 de ani până când populațiile de balene se vor reface cu adevărat, chiar și în cazul speciilor ale căror populații sunt acum la fel de numeroase ca înainte de vânătoarea de balene.
În cazul balenelor drepte din Atlanticul de Nord, cercetările arată că și atunci când populația era în creștere, măsurile de gestionare luate au fost insuficiente pentru a preveni moartea mult prea tânără a acestor balene.