La cinci milenii de la ridicarea primului monument la Stonehenge, situl continuă să dezvăluie secrete uluitoare, printre care descoperirea „spectaculoasă” făcută anul acesta, conform căreia piatra centrală a fost transportată pe o distanță de peste 700 km, din nordul Scoției până pe câmpia Salisbury. Care este motivul pentru care a fost ridicat Stonehenge?
Deși se știa de peste un secol că masivele pietre „sarsen” din Stonehenge provin de la o distanță de peste 20 km și că „pietrele albastre” își au originea în Țara Galilor, revelația că piatra altarului, situată în centrul complexului, provine din Scoția a stârnit senzație în lumea arheologică, captând atenția presei internaționale.
Care este motivul pentru care ? Mike Parker Pearson, profesor de preistorie târzie britanică la University College London (Anglia) și unul dintre cei mai mari experți în Stonehenge, propune o explicație fascinantă pentru aceste transporturi incredibile. El sugerează că Stonehenge a fost construit pentru a unifica comunitățile agricole timpurii din Britania, într-o perioadă de tensiuni culturale. În acest context, piatra altarului ar fi fost adusă dintr-un monument scoțian îndepărtat ca dar sau ca simbol al unei alianțe politice.
Într-un studiu ce urmează să fie publicat în revista Archaeology International, Parker Pearson subliniază unicitatea monumentului, care încorporează pietre aduse de la distanțe uriașe. „Stonehenge reprezintă un microcosmos material și monumental al întregii insule britanice”, scrie el.
Astfel, Stonehenge ar trebui văzut nu doar ca , ci și ca unul politic, susține arheologul. „Nu este un templu, aceasta a fost o concepție greșită timp de secole. Nu este nici calendar și nici observator”, spune expertul. Deși alinierea faimoasă a monumentului cu solstițiile de iarnă și vară amintește de construcții mai vechi, precum Newgrange din Valea Boyne, Irlanda, aceasta nu ar fi scopul principal al sitului.
Piatra altarului, adesea ignorată de vizitatori pentru că este plată și parțial ascunsă de un sarsen căzut, ar fi fost amplasată intenționat în poziție orizontală, sugerează Parker Pearson. În nord-estul Scoției există cercuri megalitice în care pietrele sunt așezate în mod deliberat plat. „Având în vedere proveniența sa, este foarte probabil ca această piatră să fi fost parte dintr-un monument scoțian anterior”, adaugă el.
Deși originea exactă a pietrei nu este încă stabilită, cercetătorii analizează alte locații posibile, excluzând însă insulele Orkney. „Vom vedea ce descoperim. Este extrem de incitant”, a declarat Parker Pearson, citat de The Guardian.
Arheologii cred că piatra altarului a fost amplasată în jurul anului 2500 î.Hr., în perioada în care Stonehenge era remodelat. Această perioadă coincide cu o epocă de schimbări culturale în Britania, odată cu sosirea unor noi populații din Europa continentală. „Este evident că existau interacțiuni, putem să le numim primul contact. Acesta este momentul construirii Stonehenge, iar eu mă întreb dacă nu cumva acest contact a fost catalizatorul pentru impresionanta a doua etapă a monumentului”, explică profesorul.
Deși Stonehenge pare să fi fost un simbol al unității, încercarea de a-i integra pe noii veniți nu a avut succes deplin. Cercetările genetice arată că au fost în mare parte înlocuite de cei cunoscuți sub numele de „oamenii Beaker”. Cu toate acestea, monumentul a fost adoptat de noile populații, devenind parte a moștenirii lor culturale.
„Chiar și în contextul schimbării populațiilor, Stonehenge continuă să își păstreze semnificația în lumea largă”, concluzionează Parker Pearson.