Locul uneia dintre cele mai decisive bătălii din istorie, bătălia de la Granicus, în care Alexandru cel Mare i-a învins pentru prima dată pe perși în urmărirea întregii Asii Mici, a fost în sfârșit localizat în nord-vestul Turciei.
În mai 334 î.Hr., Alexandru cel Mare a obținut prima sa victorie împotriva Imperiului Persan Achaemenid în campania sa de cucerire a Asiei Mici. Bătălia de la Granicus a fost prima dintre cele trei bătălii majore dintre cele două armate care să înainteze spre India, a declarat pentru Turkey Today profesorul Reyhan Korpe, consilier științific al proiectului.
Locația exactă a unuia dintre cele mai legendare câmpuri de luptă din istoria omenirii a rămas un mister timp de peste un secol. Cu toate acestea, profesorul Korpe și-a început în urmă cu douăzeci de ani căutările pentru a găsi bucata de pământ epică, pe care aproximativ 90 000 de oameni s-au înfruntat până la moarte. Zona va deveni în curând o atracție turistică, ca parte a proiectului Ruta Culturală Alexandru cel Mare.
Într-o campanie care a marcat pentru totdeauna cursul istoriei, Alexandru a înăbușit rebeliuni în Balcani și Grecia înainte de a intra în prima bătălie oficială împotriva Persiei (sub conducerea lui Darius) în primăvara anului 334 î.Hr. Consilierii l-au avertizat pe Darius să efectueze o strategie alternativă în loc să se confrunte cu infanteria mai puternică a lui Alexandru. Din păcate pentru ei, nu au ascultat, scrie InterestingEngineering.
Ei pe râul Granicus pentru a-și găsi sfârșitul, în special mercenarii greci angajați să lupte pentru Persia, deoarece erau considerați trădători. Alexandru nu le-a arătat milă. Totuși, într-o răsturnare de situație, Alexandru aproape că și-a pierdut viața.
Cercetătorii știau că bătălia a avut loc de-a lungul râului Granicus, dar istoricii au încercat mult timp să stabilească coordonatele acesteia, deoarece nimeni nu știa unde s-a petrecut.
În cele din urmă, Prof. Korpe, a lansat o investigație în urmă cu aproximativ 20 de ani care a pus capăt misterului de lungă durată. După cum a explicat el pentru Turkey Today, metodologia lor include consultarea surselor antice.
Mai întâi, au identificat traseul pe care sa l-au urmat, ceea ce le-a permis să își concentreze cercetările „Am cartografiat traseul exact parcurs de Alexandru, începând din satul Ozbek, trecând prin Umurbey, Lapseki și, în cele din urmă, coborând în câmpia Biga”, a declarat profesorul Korpe.
Ei nu numai că au găsit locul bătăliei de neuitat, dar au detectat și satele care au fost implicate. După cum bine a precizat profesorul Korpe pentru Turkey Today, „această bătălie este considerată unul dintre cele mai importante momente din istoria lumii”, deoarece a slăbit fortăreața persană și i-a permis lui Alexandru să avanseze. În cele din urmă, Imperiul Persan va cădea sub conducerea lui Alexandru.
Proiectul în curs de desfășurare din Turcia, condus de Ministerul Culturii și Turismului și de municipalitățile locale, intenționează să transforme câmpul de luptă într-un punct de interes cultural pentru turiști. Întrucât țara își extinde sectorul turistic, acest important sit cultural și istoric va atrage cu siguranță pasionații de istorie.