Cu ce recomandă specialiștii în sănătate să înlocuim sarea de masă obișnuită?

Cu ce recomandă specialiștii în sănătate să înlocuim sarea de masă obișnuită?
📅 2025-02-05

La începutul lunii februarie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a schimbat recomandările cu privire la sare. Noile recomandări îi îndeamnă pe oameni să înlocuiască sarea obișnuită din gospodărie cu alternative care conțin mai puțin sodiu.

Motivul pentru care OMS schimbă . Recomandarea de a consuma mai puțină sare (clorură de sodiu) nu este nouă. De zeci de ani, ghidurile internaționale subliniază pericolele excesului de sodiu asupra sănătății. Consumul ridicat de sodiu crește riscul de hipertensiune arterială, o problemă care afectează aproximativ un adult din trei. Hipertensiunea, la rândul său, crește riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și afecțiuni renale. OMS estimează că un consum excesiv de sare este responsabil pentru 1,9 milioane de decese la nivel global în fiecare an.

OMS recomandă un aport zilnic de sodiu de maximum 2 grame, dar, în medie, oamenii consumă peste dublul acestei cantități, ajungând la aproximativ 4,3 grame pe zi.

În 2013, statele membre OMS s-au angajat să reducă aportul de sodiu cu 30% până în 2025. Cu toate acestea, majoritatea țărilor nu vor reuși să atingă acest obiectiv, motiv pentru care termenul a fost extins până în 2030.

De ce este atât de dificil să reducem consumul de sare?

Problema principală este că reducerea consumului de sare înseamnă cu care oamenii sunt obișnuiți și ajustarea modului de preparare a alimentelor. Aceste modificări s-au dovedit greu de acceptat atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru industria alimentară.

Cea mai utilizată alternativă la sarea obișnuită este sarea îmbogățită cu potasiu. Aceasta conține o proporție mai mică de clorură de sodiu, fiind parțial înlocuită cu clorură de potasiu.

Potasiul este un mineral esențial pentru funcționarea organismului. De fapt, unul dintre motivele pentru care fructele și legumele sunt atât de benefice pentru sănătate este conținutul ridicat de potasiu. În timp ce oamenii consumă mai mult sodiu decât ar trebui, mulți nu obțin suficient potasiu. OMS recomandă un aport zilnic de 3,5 grame de potasiu, dar în majoritatea țărilor, consumul real este mult sub acest nivel, subliniază Science Alert.

Sarea îmbogățită cu potasiu are două beneficii principale: reduce cantitatea de sodiu consumată și crește aportul de potasiu, ambele ajutând la scăderea tensiunii arteriale.

Ce impact au recomandările cu privire la sare?

Studiile realizate la scară largă au arătat că înlocuirea sării obișnuite cu sarea îmbogățită cu potasiu reduce riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și deces prematur. Modelele statistice sugerează că o adoptare la scară largă a acestui tip de sare ar putea preveni anual sute de mii de decese cauzate de bolile cardiovasculare în țări precum China și India.

Un mare avantaj este că sarea îmbogățită cu potasiu poate fi utilizată exact la fel ca sarea obișnuită, atât pentru asezonare, cât și în rețete. De asemenea, majoritatea oamenilor nu percep nicio diferență semnificativă de gust. Într-un studiu amplu, peste 90% dintre participanți au continuat să utilizeze sarea îmbogățită cu potasiu chiar și după cinci ani.

Dacă această recomandare ar fi aplicată la scară largă, ar putea deveni una dintre cele mai importante măsuri propuse vreodată de OMS, prevenind anual milioane de accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord la nivel mondial.

Cât de greu pot fi implementate recomandările cu privire la sare?

Deși această schimbare are , există și câteva obstacole de depășit.

Siguranța pentru anumite categorii de persoane: persoanele cu boli renale avansate nu pot procesa potasiul eficient, așa că sarea îmbogățită cu potasiu nu este potrivită pentru ele. Este esențial ca aceste produse să fie etichetate corespunzător, astfel încât cei cu afecțiuni renale să fie informați.

Accesibilitatea și costul: în prezent, clorura de potasiu este mai scumpă decât clorura de sodiu, ceea ce face ca sarea îmbogățită cu potasiu să fie un produs de nișă, vândut la prețuri mai mari. Unele variante pot costa chiar și de 15 ori mai mult decât sarea obișnuită.

Disponibilitatea pe piață: sărurile cu conținut redus de sodiu sunt comercializate doar în 47 de țări, în mare parte în state cu venituri ridicate. Pentru a deveni o opțiune viabilă la nivel global, va fi necesară extinderea lanțului de aprovizionare cu clorură de potasiu alimentară și amplasarea acestor produse lângă sarea obișnuită pe rafturile magazinelor.

Implicațiile pentru industria alimentară: în multe țări, aproximativ 80% din sarea consumată provine din alimente procesate. Deși OMS încurajează înlocuirea sării de uz casnic, nu impune explicit utilizarea sării îmbogățite cu potasiu în industria alimentară. Implicarea guvernelor și colaborarea cu producătorii de alimente vor fi esențiale pentru maximizarea beneficiilor pentru sănătate.

Înlocuirea sării obișnuite cu sarea îmbogățită cu potasiu ar putea deveni una dintre cele mai simple și eficiente măsuri de prevenție a bolilor cardiovasculare la nivel mondial. Cu toate acestea, pentru ca această schimbare să fie fezabilă, este nevoie de politici publice care să reducă prețul acestor produse, să le îmbunătățească accesibilitatea și să implice industria alimentară în acest proces.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri descopera

Țara în care oamenilor li s-ar putea interzice să mai dețină pisici

Autoritățile scoțiene sunt îndemnate să investigheze impactul pisicilor asupra faunei sălbatice, cu posibila interzicere a acestora în anumite regiuni. Comisia Scoțiană pentru Bunăstarea Animalelor (SAWC) a recomandat guvernului scoțian să analizeze impactul pisicilor asupra faunei […] Arti...

Vladimir Putin „reînvie” Intervision, alternativa sovietică la Eurovision

Vladimir Putin a semnat un decret privind organizarea unui concurs internațional de muzică numit „Intervision” în Rusia, în acest an, după ce țara a fost exclusă de la concursul Eurovision. Un concurs cu acest nume […] Articolul Vladimir Putin „reînvie” Intervision, alternativa sovietică la...

Anchetă declanșată împotriva Google, după intrarea în vigoare a tarifelor americane asupra Chinei

Autoritățile din China au anunțat că au început o anchetă împotriva Google. Este vorba despre o anchetă antimonopol. Anunțul vine la puțin timp după ce americanii au impus taxe vamale asupra produselor chinezești. China a […] Articolul Anchetă declanșată împotriva Google, după intrarea în v...

Tarifele SUA au fost suspendate pentru Canada și Mexic, dar nu și pentru China

Noile taxe vamale impuse Chinei de SUA au intrat în vigoare deși Donald Trump le-a suspendat pe cele care vizau Mexic și Canada. Produsele care vin din China vor plăti o taxă sulimentară în valoare […] Articolul Tarifele SUA au fost suspendate pentru Canada și Mexic, dar nu și pentru China ...

Gheața din Groenlanda ascunde rezerve enorme de petrol și gaze naturale. Dar cât de ușor ar fi să le exploatăm?

Farmecul celei mai mari insule de pe Pământ este de necontestat. În ultimele milenii, Groenlanda a captivat vizitatorii, aducând pe țărmurile sale izolate pe toată lumea, de la Erik cel Roșu, care a fondat prima […] Articolul Gheața din Groenlanda ascunde rezerve enorme de petrol și gaze na...

Arheologii au descoperit mormintele unor războinici, vechi de 4.500 de ani, în Germania

Arheologii de la Oficiul de Stat pentru Gestionarea Patrimoniului și Arheologie (LDA) Saxonia-Anhalt au descoperit morminte de războinici, vechi de 4.500 de ani, asociate culturii Bell Beaker în apropiere de Förderstedt, Saxonia-Anhalt, Germania. Cultura Bell […] Articolul Arheologii au des...

Cum poți să te ții de sport chiar și atunci când este frig afară?

Este mai dificil să găsești motivația de a te menține în formă atunci când afară este frig și întuneric. De exemplu, poate fi tentant să stați în pat și să săriți peste alergarea de dimineață […] Articolul Cum poți să te ții de sport chiar și atunci când este frig afară? apare prima dată în...

Folosiți și coaja! Iată de ce să nu aruncați la gunoi cea mai bună parte din fructe și legume

În loc să aruncați coaja comestibilă și bogată în nutrienți a bananelor, portocalelor și a altor fructe și legume, puteți să o folosiți în diferite moduri pentru a profita la maximum de ele. Ar fi […] Articolul Folosiți și coaja! Iată de ce să nu aruncați la gunoi cea mai bună parte din fru...

Cum supraviețuiesc animalele sălbatice incendiilor de vegetație?

Imagini cutremurătoare de la incendiile din California au ținut prima pagină a ziarelor în ultimele câteva săptămâni. Pe lângă casele arse, au apărut imagini cu un pui de căprioară căutând ajutor în mijlocul fumului, în […] Articolul Cum supraviețuiesc animalele sălbatice incendiilor de veg...

Fragmente din cea mai veche piatră runică databilă se potrivesc exact ca într-un puzzle

Asamblarea fragmentelor din cea mai veche piatră runică databilă arată că acestea se potrivesc ca un puzzle și că, posibil, au fost separate intenționat, oferind noi perspective asupra utilizării pragmatice și ritualice a primelor pietre […] Articolul Fragmente din cea mai veche piatră runi...

Good News

Only good and positive news.