Este posibil ca numele să nu vă sune cunoscut imediat, dar dacă este asociat cu „Romeo”, cel mai sigur vă vine în minte imaginea unui iubit frumos și pasional, cu ochii strălucind de intensitatea tinereții (Whiting avea 16 când l-a jucat pe Romeo).
Aceasta este moștenirea actorului Leonard Whiting, rămas pentru totdeauna în istoria cinematografică ca Romeo, în adaptarea lui Franco Zeffirelli din 1968 a tragediei atemporale a lui Shakespeare, Romeo și Julieta. Un film cu regretata , cea mai frumoasă Julietă din câte au existat, film premiat de două ori la Oscar, recompensat cu un premiu BAFTA, trei Golden Globes și multe alte distincții internaționale. Zeffirelli, conform IMDb.com, și-a descris mai târziu descoperirea, făcută din 300 de tineri audiați timp de mai bine de trei luni, astfel: „Avea un chip magnific, blând, melancolic, dulce, genul de tânăr idealist care ar trebui să fie Romeo”.
Născut în Londra, la 30 iunie 1950, într-o familie cu strămoși englezi, irlandezi și romani, Leonard Whiting a crescut alături de cele două surori. Era un copil timid, însă pasionat de carte și manifestând un interes timpuriu pentru artele spectacolului, interes cultivat în timpul școlii primare St Josephs R.C Highgate, și stârnit de admirația sa pentru actorii clasici de la Hollywood, precum James Dean și Marlon Brando.
După ce și-a terminat studiile la St. Richard of Chichester School din Camden Town, Leonard a renunțat la școală, la vârsta de 16 ani, pentru a urma o carieră în actorie. Însă înainte de asta, Whiting fusese deja descoperit de un agent de teatru în timp ce juca într-o piesă la o nuntă evreiască, la vârsta de 12 ani. A urmat o audiție pentru musicalul „Oliver!” al lui Lionel Bart, unde a jucat rolul lui Artful Dodger timp de 18 luni, după care a urmat descoperirea sa semnificativă, odată cu distribuirea în rolul lui Romeo, în filmul clasic Romeo și Julieta din 1968, al regizorului italian Franco Zeffirelli, prestația lui Whiting aducându-i în 1969 un premiul Globul de Aur pentru Noua vedetă a anului.
Cu toate acestea, faima bruscă și stilul de viață intens care au urmat și-au pus amprenta asupra lui. Whiting, încă un adolescent, s-a trezit aruncat într-o lume a așteptărilor și presiunilor adulților, fiind în atenția constantă a presei și obligat a se ridica la înălțimea așteptărilor unui public global.
Dar și-a continuat cariera de actor, apărând în diverse filme și emisiuni de televiziune. În 1966 a jucat în filmul produs de Disney, The legend of the young Dick Turpin, și a făcut un turneu la Moscova cu celebra companie Old Vic în Love for Love. A mai jucat în The Royal Hunt of the Sun (1969), Casanova (1969), Say Hello to Yesterday (1971), Frankenstein: The True Story (1973), și-a folosit vocea în filme de animație precum The Dreamstone, Charlie’s Dream și The Hole in the Sky. A fost vocalist invitat să cânte în piese apărute pe albumul lui Alan Parsons, Tales of Mystery and Imagination (care era un tribut adus autorului și poetului Edgar Allan Poe), de asemenea, a interpretat rolul lui Faraon în Joseph and the Amazing Technicolor Dream Coat, de Andrew Lloyd Webber, pe scena Teatrului Westminster din Londra, în piesa lui Samuel French A Touch of Spring și piesa lui Ben Travers, Bed before Yesterday. Leonard a făcut turnee în întreaga lume, oferind cursuri de măiestrie despre Shakespeare, cu referire specială la Romeo și Julieta. Așa cum a spus Zeffirelli: „Lăsați-l pe băiatul care a învățat lumea să iubească să învețe lumea să îl iubească pe Shakespeare”.
A jucat alături de Jean Simmons în comedia romantică Say Hello to Yesterday (1971) și a fost distribuit în rolul principal în filmul realizat pentru televiziune Frankenstein: The True Story (1973), cu o distribuție care includea actori remarcabili precum James Mason și John Gielgud.
În 2015, după 46 de ani de la Romeo și Julieta, s-a reunit cu fosta lui parteneră din pelicula lui Zeffirelli, Olivia Hussey, pentru filmul Social Suicide (2015), peliculă a regizorului Bruce Webb, în care a fost distribuită inclusiv fiica Oliviei, India Eisley.
În ceea ce privește viața sa personală, presa internațională a trecut în revistă relația lui Olivia Hussey în timpul tinereții, amor pătimaș care s-a aprins imediat după filmările la . În 1971, Whiting s-a căsătorit cu modelul Cathee Dahmen; au avut o fiică pe nume Sarah Beth Whiting, care din păcate a murit de cancer de col uterin în 2014, la vârsta de 42 de ani. După divorțul de Cat Dahmen din 1977, Whiting a avut o altă fiică, pe nume Charlotte, cu designerul de teatru Valerie Marion Tobin; Charlotte devenind mai târziu ea însăși regizor de teatru.
În 1995, Leonard Whiting s-a căsătorit cu Lynn Presser, cu care a rămas până la divorțul lor, în 2011.
În ultimii ani, Whiting a trăit relativ retras, concentrându-se asupra vieții sale personale și urmărind alte interese în afara celor legate de lumea divertismentului.
Procesul intentat în 2023 de Whiting și colega sa de platou, Olivia Hussey, împotriva Paramount Pictures, prin care actorii acuzau abuzuri sexuale în timpul filmărilor la Romeo și Julieta, în 1968, susținând că Zeffirelli i-a păcălit să apară nud într-o scenă crucială, l-a readus pe actor în atenția publicului. Cu toate acestea, judecătorul a respins cazul, pe motiv că a fost deschis mult prea târziu.
La moartea Oliviei Hussey, care a avut loc la 27 decembrie 2024, Whiting i-a adus un ultim tribut celei ce a fost Julieta inimilor, spunând:
„Olivia, am trăit și am împărtășit atât de multe de când eram doar doi copii dulci și inocenți care se agățau unul de celălalt pentru a trăi, așa cum atestă fiecare fotografie cu noi. Nu ți-a fost niciodată frică să lupți pentru a repara tot ce este greșit în această lume. Odihnește-te acum, frumoasa mea Juliet, nicio nedreptate nu te mai poate răni. Iar lumea își va aminti de frumusețea ta interioară și exterioară pentru totdeauna. Leonard.”
Surse:
https://deadline.com/2024/12/leonard-whiting-olivia-hussey-tribute-romeo-and-juliet-1236243209/
https://www.imdb.com/name/nm0926013/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm