Cele mai recente imagini cu Omar Hayssam, și printre puținele obținute de jurnaliști în ultimii ani, de când se află după gratii, au fost obținute de CANCAN, vara trecută (VEZI AICI). Vizibil într-o stare medicală precară, în scaun cu rotile, milionarul condamnat pentru terorism o duce tot mai rău și a făcut un demers disperat în instanță!
Condamnat pentru terorism, fostul milionar Omar Hayssam a depus o plângere împotriva Penitenciarului Jilava, unde se află încarcerat în prezent, cerând să fie evaluat din punct de vedere medical pentru a dovedi că nu mai este capabil să se îngrijească singur.
Instanța a aprobat o probă cu înscrisuri, solicitând Penitenciarului Jilava un referat medical care să clarifice dacă într-adevăr și-a pierdut capacitatea de muncă și dacă are nevoie de un îngrijitor. În plus, se cer documentele pe baza cărora judecătorul delegat a respins anterior cererile de eliberare condiționată, acestea fiind refuzate sistematic în ultimii ani.
Omar Hayssam se confruntă cu mai multe boli croniceHayssam, care execută o pedeapsă de 24 de ani și 4 luni, suferă de multiple afecțiuni grave. Este diagnosticat cu diabet insulinodependent de peste 30 de ani, Parkinson și dureri cronice, pentru care i se administrează morfină de mai multe ori pe zi. Mai mult, Hayssam a susținut încă din 2006 că suferă de cancer în formă avansată, bazându-se pe documente medicale controversate care au dus la eliberarea sa temporară și la fuga din România.
În 2023, milionarul a fost din nou adus în fața instanței, imobilizat în scaun cu rotile, depunând documente medicale care indicau afecțiuni „în mare parte cu caracter fatal”. Totuși, toate cererile sale de eliberare condiționată au fost refuzate până în prezent.
Pe lângă propriile probleme, familia lui Hayssam se confruntă și cu alte controverse. Procurorii au cerut confiscarea unor arme găsite în locuința Adelei Omar, soția milionarului, iar cererea a fost aprobată.
Omar Hayssam, cândva un prosper om de afaceri, este primul român condamnat pentru terorism, fiind implicat în răpirea jurnaliștilor din Irak. În total, el a primit mai multe condamnări, pedepsele fiind contopite: 24 de ani în dosarul Manhattan (infracțiuni economice), 20 de ani pentru răpirea jurnaliștilor în Irak, 16 ani în dosarul Volvo Truck, 3 ani în dosarul Foresta Nehoiu și 2 ani pentru trecerea frauduloasă a frontierei.
Deși se află într-o stare de sănătate critică, justiția română continuă să analizeze cererile de eliberare, invocând gravitatea faptelor pentru menținerea sa în detenție. Acesta fiind și motivul pentru care este mutat frecvent dintr-un penitenciar în altul, inclusiv ca să se evite crearea unei rețele de influență.