Un constănțean a făcut plângere penală și, totodată, a dat în judecată mai multe rețele sociale pentru complicitate la înșelăciune. Bărbatul ar fi fost escrocat de o firmă fantomă care își făcea promovare pe Tiktok, Facebook, Instagram și platforma Youtube. Atras de reclamele online, Ionuț Chirilă a comandat un lanț și o brățară de aur. Produsele nu au ajuns însă la el și nici banii nu i-a mai văzut înapoi. Când a înțeles că a fost păcălit, bărbatul a contactat un avocat. CANCAN.RO are toate detaliile acestei escrocherii.
Atras de o reclamă de pe TikTok la un magazin de bijuterii online din România, Ionuț Chirilă s-a gândit să-și comande un lanț și o brățară din aur de 18 karate. Bărbatului, un constănțean care lucrează în Germania, nu i-a trecut nicio secundă prin minte că ar putea fi escrocat. Firma respectivă nu avea reclamă doar pe TikTok, ci și pe Facebook, Instagram și Youtube, iar asta i-a înlăturat constănțeanului orice suspiciune.
Ionuț Chirilă a sunat la numărul afișat în anunțurile de promovare și nu i s-a părut nimic în neregulă. A vorbit cu doi așa-ziși reprezentanți ai firmei care ar avea sediul la Arad. Unul dintre ei s-a prezentat ca fiind chiar patronul. Bărbatul a comandat un lanț și o brățară, ambele din aur de 18 karate. Clientul a acceptat să achite comanda în avans prin transfer bancar, suma plătită fiind de aproximativ 1.200 de euro.
Constănțeanul a hotărât să-și achiziționeze bijuteriile din aur după ce a văzut o reclamă pe TikTok foto: captură TikTokProdusele urmau să fie livrate în Germania, dar Ionuț Chirilă a așteptat în zadar comanda. Timp de aproape două săptămâni, a tot încercat să afle ce se întâmplă și i-a contactat pe ”reprezentanții” firmei. De fiecare dată, aceștia ar fi invocat diverse pretexte pentru întârzierea livrării.
Bărbatul a vrut atunci să-și recupereze banii plătiți, dar încercarea lui nu a avut succes. Când a înțeles că a fost păcălit, a contactat un avocat.
”Unul dintre cei doi, care susține că este administratorul unei societăți comerciale care se ocupă de comerțul și producerea de bijuterii, i-a spus că se află la un priveghi. După aceea, i-au spus că șoferul întârzie din motive de sănătate, apoi că acea comandă s-a blocat la Nuernberg, adică motive puerile. A fost mereu dus cu vorba”, a spus, pentru CANCAN.RO, Valentin Stoica, avocatul bărbatului.
Avocatul Valentin Stoica ar fi fost amenințat de presupușii reprezentanți ai firmei respective că va fi dat în judecată pentru hărțuire foto: arhivă personalăÎntr-o primă fază, avocatul a încercat să ajungă la o înțelegere cu cei care au încasat banii de la clientul său.
”Le-am dat un termen de 5 zile ca să achite prejudiciul clientului meu sau să îi trimită bijuteriile achiziționate, fără pretenții referitoare la alte costuri, onorariu etc. Mi-au vorbit foarte urât și au spus că mă vor da în judecată pentru hărțuire. Mi-au spus că sunt o firmă mare și că firmele mereu câștigă. Dacă această firmă chiar există, cei doi nu au nicio legătură cu ea. Poate se folosesc de firma altcuiva”, a adăugat avocatul.
În fața acestui refuz, avocatul a inițiat demersurile legale prin care clientul său vrea să-și recupereze nu doar paguba, ci să primească și daune morale. Ionuț Chirilă a făcut plângere penală pentru înșelăciune și, totodată, i-a dat în judecată pe cei doi presupuși reprezentanți ai firmei.
Pe de altă parte, el consideră că rețelele sociale au fost părtașe la întreaga escrocherie prin faptul că au promovat firma respectivă. Prin urmare, a făcut plângere penală și împotriva TikTok, Facebook, Instagram și Youtube, pe care le-a și dat în judecată pentru complicitate la înșelăciune.
Ionuț Chirilă a comandat un lanț și o brățară de aur, dar nu ar fi primit nici produsele și nici banii înapoi foto: arhivă personală”Chem în judecată ca părți responsabile, pentru repararea prejudiciului și plata daunelor morale pe Facebook (…), Instagram, TikTok și Youtube (…). Este inadmisibil ca aceste platforme, care sunt deținute de către companii cu bugete de miliarde de euro, să nu verifice conținutul și să permită ca acest spațiu online să devină teritoriu infracțional, iar noi, oamenii de bună credință, să suferim prejudicii că angajații acestora desemnați cu controlul și verificarea celor care au cont și sunt creatori digitali nu își fac meseria”, a spus Ionuț Chirilă, detalii care se regăsesc și în plângerea penală care a fost introdusă joi.
Românul vrea să obțină de la TikTok, Facebook, Instagram și Youtube daune morale de 150.000 de euro.
”În final, mă constitui parte civilă și solicit plata unui prejudiciu în cuantum total de 151.642 EURO, din care 150.000 euro daune morale”, a încheiat Ionuț Chirilă.