Mircea Beuran, invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA, a dezbătut, printre altele, riscurile la care ne putem supune atunci când alegem să ne micșorăm stomacul. În aceste condiții, pentru a vizualiza dialogul integral dintre renumitul chirurg și directorul editorial al Grupului Gândul, vă puteți abona la canalul de YouTube ALTCEVA cu Adrian Artene.
În cadrul interviului, Mircea Beuran a explicat cum s-a ajuns la ideea ca pacienții să fie supuși unor intervenții de micșorare a stomacului. Încă de la începuturi, pentru această operație optau persoanele obeze, însă, odată cu trecerea timpului, procentul doritorilor a crescut.
Podcastul poate fi urmărit integral pe canalul de YouTube – ALTCEVA cu Adrian Artene / (Sursa: Captură video)Adrian Artene: În ultima perioadă, auzim frecvent de persoane care își taie stomacul. Și-l micșorează. Care este pericolul? Deopotrivă, auzim de aceste intervenții chirurgicale, dar auzim și de tragediile care urmează, care vin la pachet cu aceste intervenții chirurgicale.
Mircea Beuran: Lucrul acesta a existat ca preocupare pentru obezi, dar acești obezi nu aveau, să spunem, procentul zilei noastre. Practic, după anul ‘95, spre 2000, a crescut frecvența foarte mult asupra modului în care se discută despre cum să poți să revii la o greutate la pacientul obez. Sunt niște criterii, vizavi de înălțime, masă corporală etc., sunt niște formule, în care problema cea mai importantă la vremea aceea era gândirea că toți obezii erau diabetici. Și, de aici, boala diabetică și complicațiile ei. Și a venit ideea de a se concepe ceva prin care să mănânci mai puțin pentru că există un hormon al foamei și el se găzduiește în volumul de grăsime. Deci cu cât circumferința noastră este mai mare, cu atât logic ar fi ca volumul hormonal al foamei să crească. Ceea ce-mi cere tot timpul să mănânc. Și atunci s-a zis “haideți să micșorăm volumul”. Dar volumul acesta unde se duce? În stomac. Centrul sațietății este când stomacul e plin și s-au gândit să introducă un balon, care se umflă, stând umflat tot timpul… nu pleca mai departe. O problemă care se dezvoltă pe parcurs este ideea că nu trebuie să operăm imediat, ci acest pacient obez trebuie să vină în fața unui bord multidisciplinar și o valoare foarte importantă în acest bord o au medicii psiholog și psihiatru. Pentru că deja apare o modificare de comportament. Dorința de a mânca.
Podcastul poate fi urmărit integral pe canalul de YouTube – ALTCEVA cu Adrian Artene / (Sursa: Captură video)ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletului.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, TikTok, dar și pe grupul de WhatsApp.