Comunitatea „Altceva cu Adrian Artene” are, din nou, ocazia, prin intermediul unui nou episod de podcast, să afle lucruri mai puţin ştiute despre viaţa marelui poet Mihai Eminescu. Invitatul jurnalistului Adrian Artene scoate la iveală detalii importante şi momente care i-au marcat exitenţa celui pe care mulţi îl considerau cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română.
Sâmbătă, 17 mai, de la ora 19:00, pe canalul „Altceva cu Adrian Artene” urmăritorii au avut ocazia să asculte un dialog excepţional în care au fost revelate multe taine din viaţa celebrului poet. Jurnalistul Adrian Artene l-a avut invitat pe profesorul Alin Comșa, reputat psiholog și autor al cărții ”Portretele lui Eminescu”.
Adrian Artene: Cunoaștem deopotrivă, există această preocupare a noastră de a-l dezbrăca de secrete pe Mihai Eminescu. Există multe mistere cu privire la existența lui. Cauza morții, dacă a fost sau nu asasinat. E poate tema centrală a ceea ce s-a dezvoltat după moartea poetului.
Alin Comșa: Dumneavoastră vorbiți așa de frumos despre toate aceste mistere. Și ele sunt într-adevăr. Nu știm dacă a fost asasinat cu adevărat.
Adrian Artene: Au fost eforturi inimaginabile, inclusiv din partea unor reputați medici români, de a descoperi dacă a fost sau nu otrăvit.
Alin Comşa: Este clar că a fost afectat de acel tratament cu mercur, care a fost administrat.
Adrian Artene: Neinspirat. Care nu se mai administra în Europa.
Jurnalistul Adrian Artene şi Alin ComşaAlin Comşa: În Europa, dar avem în continuare niște tratamente medicale pe care le aplicăm doar aici în România și în altă parte nu se mai fac. Dar cred că mai interesant și mai important decât atât, indiferent că a fost ucis sau nu, o să spun ceva care e cu adevărat dureros, este că a murit singur. Adică a fost ucis sau nu? Nu o să știm. Eu cred că nu o să știm niciodată cu adevărat. Este clar că a fost lovit cu o cărămidă în cap de către un alt pacient, acolo unde era, la sanatoriu Caritatea, de pe strada Plantelor numărul nouă. O să vedeți de ce insist pe adresă. Știm asta. Știm că mai înainte stătuse la Spitalul Mărcuța şi că a fost mutat de la Spitalul Mărcuța, de ce? Pentru că nu mai erau bani pentru domnia sa. Și acum o să mai zic încă ceva care adâncește un pic tragismul acestei situații, anume că acest Mihai Eminescu, ce era internat la sanatoriu Mărcuța și care este mutat la Caritatea pentru că nu mai avea bani să fie întreținut acolo, era un om care era cunoscut inclusiv de Regina Elizabeta. Era un om care era cunoscut de Titu Maiorescu, Nicolae Gane, A. C. Cuza. Era un om care era în contact cu o seamă de oameni care erau bine poziționați politic, social, material, în toate felurile. Era până la urmă iubitul Veronicăi. Această Veronica Micle care nu stătea tocmai rău din punct de vedere financiar, cu toate că era o femeie văduvă până la urmă, dar el moare singur.
Și este mutat la Spitalul Caritatea, unde într-adevăr își pierde viața și mai știm ceva că în ultima noapte în care trăiește merge la cel care păzea intrarea în sanatoriu și îi cere un pahar cu lapte, pentru că, vedeți, mercurul ăla funcționa și îi făcea măcina totul. Un pahar cu lapte pe care nu îl primește, bineînțeles, și că ultimele cuvinte pe care le spune sunt acestea: „Sunt năruit”.
După care pleacă și moare. Este găsit fără viață de dimineața. Dar în buzunarul halatului său este găsită poezia Stelele-n Cer.
Adrian Artene: Ultima poezie.
Alin Comşa: Da, care atestă că era totuși în completa deplinătate a facultăţilor mintale. Deci, practic, era foarte, foarte lucid, pentru că poezia aceasta, Stelele-n Cer, este bucată cu bucată, vers cu vers, strofă cu strofă, un testament.
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările și ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care îți antrenează mintea și îți hrănește sufletului.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, TikTok, dar și pe grupul de WhatsApp.