În București există doar 3 clădiri de arhitectură fascistă. Prima este Palatul Academiei Militare, a doua este imobilul din continuarea blocului Adriatica-Trieste de pe Splai, iar cea de-a treia, sediul UGIR. Blocul fascist se află pe una dintre străzile care leagă Bulevardul Magheru de Calea Victoriei, lângă Piața Romană. Sute de oameni trec zilnic prin zonă, orice bucureștean a fost acolo măcar o dată, dar puțini știu povestea locului.
Clădirea a fost făcută pentru a fi sediul Uniunii Generale a Industriașilor din România. A fost ridicată în anul 1938, după planurile făcute de arhitectul Constantin Mosinschi. De construcție s-a ocupat Emil Prager. Imobilul unic a avut nevoie de o mare echipă de muncitori, fonduri colosale și luni bune de lucrări.
De departe cele mai impresionante elemente, care atrag atenția oricui, sunt reliefurile art-deco de pe reliefuri, care glorifică munca. Au fost făcute de Mac Constantinescu nu doar aici, ci și în Piața Victoriei, dar acelea au fost distruse în timpul bombardamentelor.
CITEȘTE ȘI: Pensia generoasă pe care o încasează Maria după ce a muncit în Italia ca asistentă medicală. Românca se declară „fără stres și fără grija zilei de mâine”
Blocul fascist adăpostește un ansamblu de birouri, de săli de primire, o sală de conferințe, sală de expoziție și anexe. Are două subsoluri, parter și 5 etaje. În interiorul său se află 4 birouri de mari dimensiuni (două la aliniament și două în retragere) orientate spre faţada principală.
Clădirea a fost construită din travertin, dar odată cu timpul și cu noile renovări, au fost adăugate materiale viu colorate. Imobilul are 4 coloane cilindrice fără capitel, care se întind pe toată suprafața, ele fiind o îmbinare dintre monumentalistul și clasicismul clădirii. Totuși, ce este UGIR?
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Uniunea Generala a Industriașilor din România (U.G.I.R.) și-a făcut simțită prezența în viața economică a României încă de la începutul cristalizării activității industriale. Astfel, la 23 martie 1891, un grup de industriași din București pune bazele Asociației Industria, ocazie cu care se manifestă primele luări de poziție în favoarea incurajării și protejării industriei naționale.
La data de 27 ianuarie 1903, Asociația Industria ia denumirea de Uniunea Generala a Industriașilor din România (U.G.I.R.) si, odată cu trecerea timpului și dezvoltarea sectorului industrial, își mărește aportul la dezvoltarea economică a țării, impunând, prin politica sa, numeroase măsuri legislative și administrative favorabile consolidării industriei României”, se arată pe site-ul companiei.
CITEȘTE ȘI: SUA începe „războiul” economic cu China, Canada și Mexic. Noua administrație a implementat noile taxe de la 1 februarie