În ultimele 3 decenii, România a închis zeci de fabrici unde lucrau mii de oameni, dar a deschis o mulțime de mall-uri. Mai apar încă 3 clădiri-mamut în două mari orașe din România, două în Cluj și unul în Iași. Investiția este uluitoare, dar banii ar urma să fie recuperați, în ani, din chiria pe care o vor lua patronii de la magazinele care vor închiria.
Este o premieră la nivel național să avem astfel de complexe comerciale de 130.000 de metri pătrați. Atenție! Aceasta este doar suprafața închiriabilă, nu cea totală. Banii vin de la Iulius, alături de Atterbury şi Prime Kapital alături de MAS Real Estate. Clădirea din Cluj se va numi Rivus, respectiv Transilvania Mall. De asemenea, Prime Kapital are în construcţie Moldova Mall la Iaşi, tot de aproape 130.000 mp. Viitorul mall al Prime Kapital și MAS RE se va construi pe terenul fostei fabrici Cesarom.
De ce AFI Cotroceni va părea mic în fața noilor clădiri? Pentru că mall-ul bucureștean are „doar” 90.000. Nici măcar nu a fost aceasta dimensiunea inițială, ci a apărut după mai multe procese de extindere. Rivus Cluj, de exemplu, va avea 120.000 mp suprafaţă închiriabilă şi va costa 500 de milioane de euro investiție. Transilvania Mall, pe de altă parte, va avea 130.000 mp suprafaţă închiriabilă și va costa 100 de milioane de euro.
CITEȘTE ȘI: Țara pe care românii au invadat-o în anul 2024. Este cea mai populară destinație turistică, situată la peste 1.000 de kilometri de noi
Investitorii au decis, de comun acord, că este momentul să lase Veranda mall să își găsească un alt proprietar, după nici 9 ani. Ar fi deja interesați cei de la AFI Europe, dar și M Core. Sunt șanse să vedem că apare AFI Obor, șansele să-i fie păstrat numele fiind probabile, mai degrabă, dacă M Core reușește să cumpere. (VEZI AICI DETALII)
Valoarea tranzacției ar fi estimată de 80 de milioane de euro. Pentru moment, nu ar fi fost depuse oferte, ci doar au început discuțiile. Ar putea dura luni bune, chiar și ani, până când mall-ul să-și schimbe proprietarii. În prezent, acționari sunt: Evergent Investments (fostul SIF Moldova), cu 37%, familia Pogonaru, cu circa 28%, Erste Bank, cu peste 15%, Pavăl Holding, grupul fraților Pavăl de la Dedeman, cu 3,6%, și alții.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
CITEȘTE ȘI: Trădată și abandonată, Diana Șoșoacă s-a trezit fără 6 politicieni dintr-un foc. „Nu vă bucurați degeaba”. Cine sunt membri SOS care au plecat la prima ședință de plen