Rucsacul pentru drumeție. Ce să iei cu tine atunci când mergi pe munte și sfaturi pentru a avea tot ce ai nevoie

Rucsacul pentru drumeție. Ce să iei cu tine atunci când mergi pe munte și sfaturi pentru a avea tot ce ai nevoie
📅 2024-09-08

Pentru a îți da seama ce trebuie să iei cu tine în rucsacul pentru drumeție, gândește-te cât de departe intenționezi să mergi, cât de izolată este locația și ce prognoză meteo se anunță. Acest ghid te va ajuta să împachetezi câteva elemente esențiale pentru următoarea ta drumeție pe munte.

Trebuie să ții cont și de faptul că lucruri precum perioada anului, locația, distanța, durata și vremea influențează lucrurile pe care le iei cu tine în rucsac.

Ce să iei cu tine în drumeția pe munte

Există câteva elemente principale pe care trebuie să le ai cu tine în rucsac. Elementele de bază sunt obiecte esențiale. Iată o listă cu lucrurile esențiale:

Apă – Trebuie să rămâi hidratat, așa că ia cu tine apă într-o sticlă pe care o poți refolosi mai apoi pe traseu pentru a o umple.

Mâncare - Ia-ți cu tine gustări și conserve sau orice altă mâncare poate fi împachetată și transportată ușor. Nu o pune în caserolă, ci gândește-te la mâncăruri pe care le poți transporta ușor în rucsac. Hrana va fi calculată în funcție de durata traseului, dar ia-ți mereu cu tine câteva batoane proteice sau gustări calorice, în cazul în care vei avea nevoie și drumeție se extinde sau te rătăcești.

Haine suplimentare – Ia-ți echipament de ploaie în caz că vremea se schimbă. O pelerină sau o pereche de șosete sunt mereu binevenite.

Iluminare – Poți să îți iei o lanternă frontală cu baterii suplimentare.

Protecție solară – Crema de protecție solară și ochelarii de soare sunt esențiale. Nu uita și de o bandană sau ceva cu care să îți poți acoperi capul.

Spray anti-urs - În funcție de zona în care faci drumeția, ar putea să existe urși. Spray-ul îți poate salva viața, mai ales dacă știi cum și când să îl folosești.

Un kit bun de prim ajutor – Un kit de prim ajutor înseamnă mai mult decât doar plasturi. Ar trebui să conțină dezinfectant, comprese sterile și orice alte elemente necesare pentru cele mai comune accidente în natură. Tot aici poți include un spray sau o loțiune anti-insecte (țânțari, albine, etc).

Cuțit sau multitool – Este compact și te poate ajuta enorm în anumite situații.

Foc – o brichetă, chibrituri sau un aragaz portabil. E foarte posibil să le cari degeaba, dar e extrem de important să ai la tine ceva cu care să poți face focul în cazul unui accident sau dacă te rătăcești.

Navigație – O hartă și busolă (pe care știi să le folosești), dispozitiv GPS sau orice te poate ajuta să revii pe traseu și să îți dai seama unde ești sunt esențiale.

Desigur, îți vei personaliza lista de împachetare pentru a conține proviziile și echipamentul de care vei avea nevoie când ești departe de casă. Când îți iei lucrurile cu tine pentru o drumeție, trebuie să te gândești și la vreme și activitățile pe care le planifici.

Evident, nu uita de documente de identificare și bani – asigură-te că ai la tine un act de identitate și ceva bani în caz de urgență.

Alte lucruri pe care le poți lua cu tine sunt:

Sac de gunoi pentru a colecta deșeurile, păstrând astfel natura curată și protejată.

Pernițe de compresie și bandaje pentru a trata eventualele bășici sau răni.

Planificarea atentă și echiparea adecvată sunt cheia unei drumeții reușite și sigure. Alege echipamentul în funcție de traseul specific, durata drumeției și condițiile meteo așteptate. Vei putea să te bucuri de experiența în natură, reducând riscurile și fiind pregătit pentru orice eventualitate.

Cum să eficientizezi spațiul din rucsac

Dacă nu ai mai fost până acum în drumeție sau tot timpul te trezești că ai rucsacul plin și greu, deși împachetezi doar strictul necesar, trebuie să știi cum să eficientizezi spațiul din rucsac, astfel încât totul să încapă bine.

Pune tot echipamentul pe care îl vei lua cu tine, adaptat drumeției (folosește lista de verificare ca să nu uiți nimic).

Asigură-te că toate curelele de compresie ale rucsacului sunt cât mai slăbite posibil. Umple sticla de apă și pune-o în rucsac. Dacă îl iei cu tine, pune sacul de dormit în partea de jos a rucsacului. Completează spațiul rămas cu o saltea mică, haine de schimb sau o pernă de camping.

Pune echipamentul cel mai greu lângă spatele rucsacului, inclusiv mâncarea, sistemul de gătit și corpul cortului (dacă petreci noaptea în natură).

Umple corpul rucsacului cu obiectele cele mai ușoare, inclusiv haine ușoare, un prosop sau obiecte de toaletă ușoare. Pune obiectele mai ușoare în partea de sus a rucsacului și în capac, la care ai putea avea nevoie de acces în timpul drumeției, inclusiv trusa de prim ajutor, gustări, o geacă sau pelerină de ploaie, cremă de protecție solară etc.

Umple buzunarele cu sticle de apă, bețe de cort, gustări, husă pentru rucsac, trusa pentru baie și alte obiecte ușoare pe care vrei să le accesezi rapid. Strânge curelele de compresie ale rucsacului pentru a securiza încărcătura.

Un truc pentru ca hainele să îți ocupe cât mai puțin spațiu în bagaj este să rulezi fiecare articol vestimentar și să îl pui orizontal sau vertical, în funcție de alte obiecte pe care le mai iei cu tine. Astfel, vor fi foarte compacte și vor ocupa puțin spațiu. E valabil și pentru prosop sau pelerina de ploaie (pe aceasta trebuie să o ai mereu la îndemână).

Ce să iei când mergi cu copilul în drumeție

Să mergi cu copilul în drumeție poate fi foarte distractiv, dar și provocator. Cei mici vor obosi mai repede decât adulții, vor avea nevoie de gustări și mese mai des și ar putea să se plictisească pe traseu.

Din păcate, nu poți aduce jocuri sau lucruri care să îi distreze pe cei mici, care vor fi nevoiți să se bucure de natură. Cu toate acestea, părinții pot face drumeția mult mai interesantă dacă le povestesc copiilor despre natură, curiozități și lucruri interesante. În plus, micile opriri sunt de mare ajutor.

Iată ce trebuie să împachetezi când mergi cu copilul în drumeție:

Trusă de prim ajutor - Este esențială atât pentru adulți, cât și pentru copii. Poți achiziționa una gata făcută sau poți opta să îț faci propria trusă pentru a se potrivi nevoilor familiei tale.

Protecție solară - Indiferent de sezon, protecția solară pentru ochi (ochelari) și piele este o necesitate. Caută ochelari de soare sau ochelari de protecție care blochează complet atât razele UVA, cât și UVB, împreună cu o cremă de protecție solară pentru toată pielea expusă cu un SPF de cel puțin 30. Ia în considerare îmbrăcămintea cu protecție solară pentru lunile mai calde, când nu sunt necesare straturile și completează cu o pălărie de soare sau orice alt articol de pus pe cap.

Straturi izolante - Indiferent de câte ori verifici vremea înainte de drumeție, vremea are tendința de fi capricioasă. Include un strat suplimentar de îmbrăcăminte, cum ar fi o jachetă care se împachetează foarte ușor sau o bluză pe corp ori un polar. Nu uita nici de pelerină, este esențială în orice drumeție, indiferent că ești copil sau adult.

Apă suplimentară - Ia-ți întotdeauna mai multă apă decât crezi că vei avea nevoie, mai ales când aventurarea are loc în lunile mai calde.

Mâncare suplimentară - Dacă mergi într-o drumeție de familie mai lungă (sau ai copii înfometați), este o idee bună să incluzi cel puțin o zi suplimentară de mâncare.  Acest lucru poate include batoane energizante, nuci, mese sigilate în vid, etc.

Fluier - Agață de rucsacul copilului un fluier. Dacă e prea mic să poarte rucsac, agață-i o fluierul de gât cu o ață. Învață-l să îl folosească în caz de urgență sau dacă se pierde. De asemenea, dacă copilul are propriul ghiozdan, asigură-te că are în el provizii, apă, un mic kit pentru incidente și un fluier. Învață-l ce să facă în cazul în care se pierde, se lovește sau alte situații.

Repelent pentru insecte - Un repelent pentru insecte este esențial. Altfel, copiii vor avea o experiență destul de neplăcută și ar putea să nu vrea să mai meargă în drumeție.

Dezinfectant pentru mâini - Întotdeauna este bine să ai dezinfectant pentru mâini la tine când ai copii. Aici poți include și șervețele, șervețele umede, dar și o bluză de schimb. Nu uita de un sac de gunoi unde puteți strânge toate mizeria pe care o faceți astfel încât să puteți avea grijă de mediul înconjurător.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

„Sultanul ”Erdogan, apel către statele musulmane la o alianță anti-Israel. „Singurul pas care va opri aroganța israeliană”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că ţările islamice ar trebui să formeze o alianţă împotriva a ceea ce el a numit „ameninţarea crescândă a expansionismului” Israelului, o declaraţie care a fost taxată rapid de ministrul israelian de externe.

Atac armat în SUA. Mai multe persoane au fost rănite pe o autostradă din Kentucky. Atacatorul e în libertate

Poliţia din Kentucky, Statele Unite, a raportat ”un incident armat în desfăşurare” pe autostrada I-75 în Londra (Kentucky), la sud de Lexington, în care ”mai multe persoane” au fost împuşcate în trafic, scrie The Guardian.

Alertă extremă în Constanța, după un nou atac al Rusiei lângă România. Oamenii au ieșit din case, după un mesaj RO-Alert

Locuitorii din județele Constanța și Tulcea au primit în noaptea de sâmbătă spre duminică un mesaj RO-Alert prin care au fost atenționați că ar putea să cadă obiecte din spațiul aerian, după un atac al Rusiei asupra Ucrainei.

Nicole Kidman şi Vincent Lindon au câştigat cele mai importante premii pentru actori la Festivalul de film de la Veneţia

Nicole Kidman a câştigat sâmbătă premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Veneţia pentru rolul din drama erotică „Babygirl”, în timp ce francezul Vincent Lindon a fost desemnat cel mai bun actor în pelicula „Jouer avec le feu”.

Horoscop 8 septembrie 2024, cu Neti Sandu. O zi de sărbătoare cu interacțiuni plăcute

Horoscop 8 septembrie 2024, prezentat de Neti Sandu. Interacțiuni plăcute azi. O să fim plăcut surprinși de prezența unor oameni și o să visăm frumos, o să ne facem planuri care au acoperire în realitate.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..