Exoplaneta aflată la o distanță de 120 de ani lumină urmează o traiectorie neobișnuită în jurul a două pitice brune, cunoscute și sub numele de stele eșuate.
Potrivit Euronews, cercetătorii au descoperit într-o nou studiu, publicat în revista Science Advances, că mișcarea piticilor bruni se schimbă, ceea ce este mai puțin probabil să se întâmple dacă s-ar învârti una în jurul celeilalte.
Perechea de pitice brune a fost observată pentru prima dată în urmă cu câțiva ani de către oamenii de știință, care au notat la momentul respectiv că gemenele se eclipsează reciproc, însă planeta în sine nu a fost încă văzută direct. Prin urmare, este nevoie de mai multe cercetări pentru a afla masa și orbita sa.
"Nu aș paria pe viața mea că planeta există încă", a declarat Simon Albrecht, un astrofizician de la Universitatea Aarhus care nu a avut niciun rol în noul studiu.
Oamenii de știință cunosc peste o duzină de planete care orbitează în jurul a două stele, precum Tatooine, planeta deșertică arzătoare cu apusuri de soare duble, pe care Luke Skywalker o numește "acasă" în ficțiunea "Star Wars".
Cercetarea acestor corpuri cerești ciudate ne poate ajuta să înțelegem modul în care condițiile din afara sistemului nostru solar pot genera planete foarte diferite de ale noastre, a declarat autorul studiului, Thomas Baycroft, de la Universitatea din Birmingham.
Planetele care se învârt în jurul stelelor gemene "au existat în SF cu zeci de ani înainte ca noi să știm că ele ar putea exista în realitate", a spus el.