Pe de altă parte, reprezentanţii companiilor din energie spun că dacă vor fi obligate să plătească noua taxă "pe stâlp", costurile uriașe s-ar putea, transfera și în facturi. Oficialii promit că vor lua măsuri de sprijin pentru romanii vulnerabili.
Plafoanele pentru facturile de gaz și electricitate nu vor mai fi valabile de la 1 aprilie.
Dacă ne uităm la ofertele actuale de pe piață, vedem că prețul mediu este de până la 1 leu pe kwh. Dacă acesta se menține la acest nivel, putem estima deja că unii consumatori vor plăti mai puțin, alții mai mult, de la 1 aprilie, în funcție de consum. La electricitate, de exemplu, este de așteptat ca facturile celor care consumă mult, peste 300 de kwh pe lună, să scadă, cu aproximativ 20-30%, arată un calcul estimativ al Ministerului Energiei.
Pe de altă parte, cei care consumă puțin, sub 100 de kwh, adică mai mult de jumătate din totalul consumatorilor din România, se pot aștepta să plătească mai mult, creșterea ar fi de 10-20 de lei.
Totuși, consumatorii cu venituri mici vor primi sprijin de la stat, spune ministrul Energiei. Cât, vom afla abia luna viitoare.
Plafoane valabile până pe 31 martie:
-1,3 lei/kWh - peste 300 kWh
-de la 1 aprilie creștere cu 20-30%
-0,80 lei/kWh - consumul între 100,01 și 255 kWh
-0,68 lei/kWh - consum între 0 și 100 kWh
-de la 1 aprilie creștere cu 30%-50%
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Este și în programul de guvernare prevăzut să avem măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili și niciun român, după plata facturilor la utilități, să nu coboare sub pragul de sărăcie relativă. Nu avem date care să susțină versiunea unei explozii de prețuri în facturi.”
Totuși, patronatele din energie au avertizat că facturile ar putea crește dacă taxa pe stâlp de 1% din valoarea construcțiilor speciale, va fi aplicată și în acest domeniu. Normele vor fi anunțate până în primăvară.
Presiuni vin și din plan extern. Tranzitul de gaze rusești prin Ucraina a fost sistat de la 1 ianuarie, după ce acordul a expirat și nu a mai fost înnoit, din cauza războiului. Vecinii din Republica Moldova sunt printre cei afectați, iar noi îi ajutăm deja.
Mihnea Cătuți, expert energie EPG: „Există o criză destul de mare la Chișinău, Moldova fiind nevoită să importe mai mult de 60% din energia electrică pe care o consumă din România și chiar să fie nevoită să trebuiască să reducă consumul de gaze, cu mai mult de o treime, pentru a face față acestui deficit”.
Dacă pe fondul acestor schimbări prețurile pentru gaz şi electricitate vor crește la unii furnizori, puteți oricând să schimbați compania în mod gratuit. Puteți analiza ofertele din piață, după expirarea plafoanelor, cu ajutorul aplicaţiei ANRE de comparare a prețurilor.