Ministrul Educației îndeamnă mediul academic să „ducă din nou lumina cunoaşterii în zone în care reapare întunericul”

Ministrul Educației îndeamnă mediul academic să „ducă din nou lumina cunoaşterii în zone în care reapare întunericul”
📅 2025-01-15

În condiţiile în care, în anumite zone, "au început să reapară întunericul şi obscurantismul", afirmaţie făcută la sesiunea dedicată Zilei Culturii Naţionale desfăşurată în Aula Academiei Române.

"Mă bucur că educaţia este prezentă aici, pentru că eu cred că cultura naţională are o legătură fundamentală cu educaţia. În primul rând, oamenii care generează cultura naţională sunt oameni formaţi din educaţie; vorbim de artişti, vorbim de oameni de litere, vorbim de oameni de ştiinţă. (...) Cultura naţională trebuie să fie diseminată, trebuie să ajungă în societate, trebuie să ajungă la oameni. Eu am în minte practica Universităţii româneşti din Cluj, care a înfiinţat Extensiunea Universitară, prin care marii profesori ai universităţii înfiinţate în 1919 au mers prin oraşele şi satele Transilvaniei ducând lumina cunoaşterii, într-un moment când acest lucru era foarte important", a declarat Daniel David.

Ministrul a subliniat că, în prezent, "ne aflăm într-o situaţie similară".

"Pentru a nu deveni o rezervaţie academică, noi trebuie să ieşim în spaţiul public şi să ducem din nou lumina cunoaşterii în zone în care a început să reapară întunericul şi obscurantismul. Este foarte important să ne reasumăm, zic eu, un iluminism modern, fiindcă, altfel, suntem îngroziţi de lucrurile care se nasc în jurul nostru împotriva ştiinţei şi împotriva civilizaţiei. (...) Cultura naţională reflectă lucrurile cele mai valoroase pe care românii le produc în zona culturală, dar, în acelaşi timp, cultura naţională va fi cu adevărat naţională dacă ştim să o ducem la fiecare român", a punctat Daniel David.

În context, ministrul a evidenţiat că este foarte important "să ne deschidem uşile universităţilor, să deschidem uşa Academiei Române" şi a salutat sprijinirea unor elevi olimpici pentru "a obţine rezultate cât mai bune".

***
Ajunsă la cea de-a XV-a ediţie, seria de manifestări organizată la Academia Română s-a deschis cu sesiunea festivă în cadrul căreia au mai luat cuvântul, printre alte personalităţi, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Ion Tighineanu, ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan. Un mesaj din partea Patriarhului Daniel a fost transmis de episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul.

Au mai susţinut comunicări acad. Mircea Dumitru, vicepreşedinte al Academiei Române, Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române, prof. univ. Rodica Zafiu, membru corespondent al Academiei Române, preşedintele Secţiei de filologie şi literatură, directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", prof. univ. Ion Marin, preşedinte fondator al Programului Naţional Cantus Mundi, şi directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, prof. univ. Ioan Cristescu.

În cadrul evenimentului a fost lansată emisiunea filatelică "Luceafărul poeziei româneşti, Mihai Eminescu", prezentată de directorul general al Romfilatelia, Cristina Popescu, iar Corul Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" a oferit un scurt moment muzical.

În foaierul Academiei a fost prezentată expoziţia foto-documentară "Identitate românească / Identitate europeană", realizată de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Muzeul Naţional al Literaturii Române, iar în Sala "Theodor Pallady" a Bibliotecii Academiei Române s-a deschis expoziţia "G. Călinescu - 60 de ani de posteritate".

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Ciolacu anunță că ANAF va analiza companiile de stat și dacă nu sunt performante ”se poate intra în zona de insolvenţă”

Marcel Ciolacu anunţă că preşedinta ANAF va face o analiză detaliată privind companiile de stat, el arătând că, dacă sunt pierderi în ultimii cinci ani şi nu se vede nici o restructurare şi niciun plan de redresare, se poate intra în insolvenţă.

O femeie a născut pe stradă, în zona parcului Tei, la câțiva pași de un spitalul de pediatrie. Bebelușul nu a supraviețuit

Caz șocant în Sectorul doi al Capitalei. O femeie a născut marți noapte pe stradă, în zona parcului Tei, iar bebelușul nu a supraviețuit. Polițiștii au deschis IN REM, un dosar de ucidere din culpă. Culmea e că la câțiva pași, era un spital de pediatrie.

Percheziții la Casa de pensii din Sibiu. Un funcţionar și un paznic sunt acuzaţi de luare de mită şi trafic de influență

Percheziţii de amploare la Casa de pensii din Sibiu, unde un funcţionar și un paznic al instituției sunt acuzaţi de luare de mită şi trafic de influență.

Ministrul Educației îndeamnă mediul academic să „ducă din nou lumina cunoaşterii în zone în care reapare întunericul”

Ministrul Educaţiei, Daniel David, membru corespondent al Academiei Române, a îndemnat, miercuri, la reasumarea de către oamenii de ştiinţă şi de cultură a unui "iluminism modern". 

Unul din cerșetorii bătăuși din Bistrița a fost recent eliberat din pușcărie. Ar fi ucis o fată de 19 ani, cu cuțitul

Unul din cerșetorii care au bătut un cuplu în parcarea unui supermarket, pentru că au refuzat să le dea bani, a fost recent eliberat din închisoare după ce a înjunghiat mortal o fată de 19 ani.

Rutte: „Rusia are China, Coreea de Nord şi Iranul alături, pentru a ne submina libertatea”. Pericolele anunțate de șeful NATO

Rusia încearcă să slăbească democraţiile şi să submineze libertatea aliaţilor, cu sprijinul Chinei, Coreei de Nord şi Iranului, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Oamenii care trăiesc pe străzi au fost duși la adăpost de gerul cumplit: „Veniţi cu noi la azil să faceţi o baie caldă”

A fost cea mai geroasă noapte din acest sezon. Minus 24 de grade celsius au indicat termometrele la refugiul Capra, situat la 1.580 de metri altitudine în munții Făgăraș.

"Cum poți să fii atât de frumoasă?". Cea mai atrăgătoare sportivă din lume a renunțat la machiaj, iar fanii au reacționaț

Licitație MApN pentru achiziționarea de adăposturi antiaeriene „dislocabile”. Suma estimată: 272 de milioane de lei

O licitație pentru achiziționare de adăposturi antiaeriene „dislocabile” a fost lansată de Ministerul Apărării. Valoarea estimată este de 272 de milioane de lei.

Mesaje mixte de la Guvernul Ciolacu II. Deficitul este prea mare, deci trebuie tăieri, dar anunță noi majorări de pensii

Nevoia de reducere a deficitului bugetar nu a redus capacitatea Guvernului de a promite noi majorări de pensii în anul electoral 2025. 

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.