Direcția de Investigații Criminale (DCI) din Kenya a lansat miercuri o anchetă la scară largă asupra rapoartelor privind traficul ilegal de organe, în timp ce clinica aflată în centrul acuzațiilor a negat cu fermitate orice faptă greșită, potrivit relatărilor presei din țara est-africană citate de Deutsche Welle.
Ancheta, care este condusă de unitatea de elită a Crimei Organizate Transnaționale (TOCU) a DCI, sub conducerea directorului Mohamed Amin, vine la o zi după ce autoritățile sanitare din Kenya au ordonat suspendarea tuturor operațiunilor de transplant de rinichi la clinicile Grupului Mediheal până la noi ordine.
„Suntem aici pentru a asigura dreptatea în această chestiune și asigurăm victimele de același lucru”, a declarat Amin, citat de cotidianul The Star din Kenya.
Aceasta urmează suspendării, joia trecută, a operațiunilor la clinica din centrul acuzațiilor, Spitalul și Centrul de Fertilitate Mediheal din vestul orașului Eldoret, care a organizat miercuri un briefing de presă în care a negat acuzațiile de malpraxis și a promis că va coopera cu autoritățile.
„Suntem curați, serviciile noastre sunt curate”, au declarat reprezentanții legali ai grupului, citați de publicația kenyană YNewsDigital. "Invităm guvernul să ne auditeze. Pacienții sunt gata să depună mărturie".
Scandalul a izbucnit săptămâna trecută ca urmare a unei investigații DW în colaborare cu postul de radio public german ZDF și revista de știri Der Spiegel, care a descoperit o rețea internațională de donatori și primitori de organe coordonați de brokeri ilegali.
Donatorii de rinichi includ tineri kenyeni vulnerabili în căutare de bani, dar și persoane aduse cu avionul din țări precum Azerbaidjan, Kazahstan și Pakistan, în timp ce destinatari care au plătit disperați sute de mii de dolari pentru un rinichi au fost identificați în Israel și Germania.
Legea germană privind transplantul interzice achiziționarea de organe, indiferent de locul unde are loc transplantul.
În Kenya, DCI a lansat un apel public pentru orice informație, în timp ce Comitetul de Sănătate al Adunării Naționale, prezidat de parlamentarul James Nyikal, derulează propria anchetă politică cu privire la situația din jurul transplanturilor de organe.
„Aceasta este o chestiune care lovește în centrul demnității umane și al eticii medicale”, a spus Nyikal, întrebând: „Procedurile de la Mediheal au fost aliniate cu Legea privind sănătatea și Legea țesutului uman? Au fost donatorii induși în eroare, constrânși sau chiar plătiți? Intenționăm să aflăm”.
Mediheal Group, care operează și facilități în capitala Nairobi insistă că acuzațiile sunt nefondate și promite transparență deplină.
„Toate înregistrările sunt disponibile, toate procedurile au fost documentate”, au declarat avocații săi. „Dacă există vreo îndoială, vrem să fie clarificată – public și profesional”.