Reuters: Consilierii lui Trump recunosc că acordul de pace din Ucraina este la luni distanţă

Reuters: Consilierii lui Trump recunosc că acordul de pace din Ucraina este la luni distanţă
📅 2025-01-15

Acest lucru reprezintă o confruntare drastică cu realitatea a celei mai mari promisiuni de politică externă pe care a făcut-o preşedintele ales în campanie - încheierea unui acord de pace din prima sa zi când ajunge la Casa Albă, relatează Reuters.

Doi colaboratori ai lui Trump, care au discutat despre războiul din Ucraina cu preşedintele ales, au declarat pentru Reuters că se aşteaptă la un termen de câteva luni pentru rezolvarea conflictului. Ei au spus că promisiunile din rezolvare a conflictului din prima zi au fost o combinaţie între o fanfaronadă retorică de campanie şi o lipsă de apreciere a caracterului complicat al conflictului şi a timpului necesar pentru instalarea unei noi administraţii.

Aceste evaluări sunt concordante cu remarcile viitorului emisar al lui Trump pentru Rusia-Ucraina, general-locotenentul în retragere Keith Kellogg, care a declarat într-un interviu acordat Fox News săptămâna trecută că ar dori să aibă o „soluţie” la război în termen de 100 de zile, cu mult peste termenul iniţial indicat de preşedintele ales.

Cu toate acestea, chiar şi termenul extins indicat de Kellogg este „mult, mult prea optimist”, a declarat John Herbst, un fost ambasador al SUA în Ucraina, care face parte acum din think tank-ul Atlantic Council din Washington. „Pentru ca acest lucru să funcţioneze, Trump trebuie să îl convingă pe Putin că există un dezavantaj pentru a fi intransigent”, a explicat Herbst.

Schimbare de retorică 

În perioada premergătoare victoriei sale în alegerile din 5 noiembrie, Trump a declarat de zeci de ori că va încheia un acord între Ucraina şi Rusia încă din prima zi a mandatului său, dacă nu chiar înainte. La sfârşitul lunii octombrie, însă, el a făcut o schimbare subtilă în retorica sa şi a început să spună că ar putea rezolva războiul „foarte repede”.

După alegeri, Trump a revenit şi mai mult asupra retoricii sale, spunând adesea doar că va „rezolva” conflictul, fără a oferi un termen. Iar preşedintele ales a declarat recent că încheierea războiului din Ucraina va fi mai dificilă decât să se ajungă la o încetare a focului în Gaza. „Cred că, de fapt, mai dificilă va fi situaţia Rusia-Ucraina”, a spus Trump când a fost întrebat despre Gaza în timpul unei conferinţe de presă în decembrie. „O văd ca fiind mai dificilă”, a repetat el.

Semnale Contradicgtorii de la Moscova

Rusia a trimis, de asemenea, semnale contradictorii cu privire la un posibil acord de pace, salutând discuţiile directe cu Trump şi respingând în acelaşi timp unele dintre ideile prezentate de consilierii săi ca fiind nefuncţionale.

Kremlinul a refuzat să comenteze calendarul actualizat al echipei Trump.

Reprezentanţii viitoarei administraţii a lui Trump şi ambasada Ucrainei la Washington nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Rusia a înregistrat câştiguri teritoriale semnificative pe câmpul de luptă în ultimele luni. În timp ce aceste victorii au venit cu un cost uriaş în termeni de oameni şi materiale, mulţi analişti susţin că Putin are un motiv să tergiverseze un acord în timp ce încearcă să obţină controlul asupra cât mai multor teritorii ucrainene.

Herbst a subliniat comentariile de la începutul acestei luni ale ambasadorului rus la ONU, Vasili Nebenzia, care a declarat că planurile de pace prezentate de consilierii lui Trump nu au „nimic interesant”.

Cum vede Trump pacea 

Deşi contururile exacte ale unui plan de pace al lui Trump sunt încă în discuţie, consilierii lui Trump susţin în general eliminarea posibilităţii de aderare a Ucrainei la NATO, cel puţin în viitorul apropiat, şi îngheţarea frontului pe liniile actuale.

Majoritatea consilierilor de rang înalt ai lui Trump susţin, de asemenea, acordarea unor garanţii materiale de securitate Ucrainei, cum ar fi crearea unei zone demilitarizate patrulate de trupe europene.

Până în prezent, încercările echipei Trump de a pune capăt războiului s-au desfăşurat cu împotmoliri, subliniind măsura în care promisiunile electorale se pot lovi de realitatea unor negocieri diplomatice complexe.

Kellogg, emisarul lui Trump pentru Ucraina, a amânat o vizită planificată la Kiev înainte de învestire, considerată parte a unei misiuni de documentare pentru a oferi oficialilor o propunere pentru un plan de pace. Ministerul ucrainean de Externe a invocat îngrijorările Statelor Unite cu privire la încălcarea Logan Act, care limitează capacitatea cetăţenilor privaţi de a negocia cu guvernele străine. „Nu cred că este potrivit să mă întâlnesc (cu Putin) până după 20, ceea ce urăsc pentru că în fiecare zi oamenii sunt - mulţi, mulţi tineri sunt ucişi”, a declarat Trump la o conferinţă de presă săptămâna trecută.

Între timp, noii oficiali ai administraţiei Trump de la Departamentul de Stat, Consiliul Naţional de Securitate şi alte agenţii încă încearcă să stabilească cine are competenţa şi jurisdicţia asupra diferitelor probleme geopolitice, a declarat pentru Reuters unul dintre consilierii de politică externă ai lui Trump.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Londra va da administraţiei Trump posibilitatea să examineze acordul privind Insulele Chagos şi baza militară Diego Garcia

Marea Britanie va oferi noii administraţii Trump posibilitatea de a revizui un acord cu Mauritius cu privire la viitorul unei baze militare americano-britanice din Oceanul Indian.

(P) Terapia finalizează un proiect ambițios: stația solară instalată pe platforma fabricii din Cluj devine operațională

Terapia - o companie SUN PHARMA, cea mai importantă companie de medicamente specialități, generice și produse OTC din România, anunță finalizarea instalării unei stații solare de ultimă generație, cu o capacitate de 1 MW, în Cluj-Napoca.

Donald Tusk avertizează: Rusia a planificat "acte de terorism" în transportul aerian din întreaga lume

Rusia a planificat "acte de terorism" în transportul aerian din întreaga lume, a declarat miercuri premierul polonez Donald Tusk, acuzând Moscova de organizarea de sabotaje şi deturnări atât în Polonia, cât şi dincolo de teritoriul ei, scrie AFP.

Temeri pentru un atentat la învestirea lui Trump. Scenarii de coșmar: teroriști iranieni sau ”lupi singuratici” americani

Serviciile americane de informații se tem că ceremonia de învestire a lui Donald Trump în funcția de președinte reprezintă o „țintă potențială” pentru atacuri teroriste. Teroriștii iranieni și ”lupii singuratici” americani sunt cele mai mari amenințări.  

Rusia şi Ucraina au făcut un nou schimb de prizonieri de război, eliberând fiecare câte 25 de persoane

„Aceştia sunt militarii şi civilii noştri”, a scris preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe X. El a spus că mulţi dintre prizonierii de război ucraineni au răni şi boli grave şi vor primi îngrijiri medicale.

Reuters: Consilierii lui Trump recunosc că acordul de pace din Ucraina este la luni distanţă

Consilierii lui Donald Trump recunosc acum că războiul din Ucraina va dura luni de zile sau chiar mai mult pentru a fi rezolvat.

Primarul general Nicuşor Dan: ”Redeschidem şantiere blocate de ani de zile”, ”după numeroase procese”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă redeschiderea şantierelor ”blocate de ani de zile” şi reluarea lucrărilor de consolidare abandonate de administraţiile anterioare.

Un „piroman” care aprindea noi focuri în Los Angeles a fost oprit de localnici. Bărbatul a spus că îi era frig

Un bărbat a fost oprit de mai mulți locuitori din Los Angeles când încerca să aprindă un foc, în timp ce incendiile de vegetație continuă să facă ravagii.

Ţara unde companiile apelează tot mai des la detectivi privați pentru a-i verifica pe angajaţii aflaţi în concediu medical

În Germania, numărul zilelor de concediu medical crește de la an la an. În 2023, angajații au fost în concediu medical timp de 15 zile, cu patru zile mai mult decât în 2021. Acest lucru îngrijorează companiile, scrie francetvinfo.fr.

Un sportiv olimpic a devenit erou internațional după ce a salvat o fată de la înec. Momentul a fost filmat. VIDEO

Bruno Lobo, care a reprezentat Brazilia la Jocurile Olimpice de vară de la Paris 2024, își testa noul aparat foto în timp ce făcea kitesurfing pe Praia do Olho, în São Luís, Maranhão. 

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.