Republica Moldova se pregăteşte pentru criza de energie electrică. Maia Sandu îndeamnă cetăţenii să facă economie

Republica Moldova se pregăteşte pentru criza de energie electrică. Maia Sandu îndeamnă cetăţenii să facă economie
📅 2024-12-27

Apelurile de la vârful statului intervin în condiţiile stării de urgenţă decretate în domeniul energiei, ca urmare a îngrijorărilor legate de o criză de energie electrică şi de majorarea tarifelor. Totul se întâmplă pentru că peste câteva zile, de la 1 ianuarie, Rusia nu va mai furniza gaz Transnistriei, iar Chişinăul se aproviziona cu energie electrică la preţuri mai mici din regiunea separatistă.

„Ştiu că preţurile la energie reprezintă o îngrijorare pentru foarte mulţi. Guvernul face tot posibilul pentru a asigura ţara cu electricitate şi gaze, dar şi pentru a ajuta oamenii cu venituri mici să-şi achite facturile. Dar noi cu toţii putem înlesni situaţia. Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie şi să reducem costurile”, a transmis Maia Sandu în postarea de pe Facebook în care dă şi câteva exemple concrete de gesturi care pot contribui la un consum mai mic de curent electric.

„Împreună, vom trece cu bine peste această iarnă. Moldova a demonstrat mereu că este mai puternică atunci când suntem solidari”, le spune Maia Sandu concetăţenilor.

Guvernul ia măsuri de reducere a consumului de energie electrică

Pe de altă parte, Comisia pentru Situaţii Excepţionale de la Chişinău, reunită vineri, a adoptat măsuri pentru reducerea consumului de energie electrică. Documentul prevede, printre altele, că în instituţiile publice şi unităţile comerciale din ţară va fi redus iluminatul interior şi va fi limitată funcţionarea lifturilor şi a escalatoarelor începând cu 1 ianuarie 2025.

De asemenea, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a hotărât că, în vederea sensibilizării opiniei publice, furnizorii de servicii media deţinători de licenţe de emisie vor asigura difuzarea în orele de maximă audienţă a materialelor cu conţinut informativ despre măsurile de eficientizare a consumului de resurse energetice. Televiziunile şi radiourile vor transmite mesaje precum „Economisiţi energia electrică în orele de vârf: între 07:00 – 11:00 şi 18:00 – 23:00 pentru a plăti mai puţin şi a evita riscul unor deconectări” sau „Consumaţi eficient energia electrică, termică şi combustibili”, relatează NewsMaker.

Totodată, întreprinderile cu proces de producere energofag (cuptoare electrice, aparate de sudură cu arc electric, instalaţii de topire electrică etc.) vor organiza programul de lucru astfel încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor 07:00 – 11:00 şi 18:00-23:00.

Administratorii întreprinderilor de alimentare cu apă şi canalizare vor regla regimul de funcţionare a pompelor bazinelor de acumulare astfel încât să fie redus la minimum consumul de energie electrică între orele 07:00 – 11:00 şi 18:00 – 23:00 şi să fie utilizat la maximum potenţialul bazinelor de acumulare.

Administratorii blocurilor de locuinţe şi ai altor clădiri cu ascensoare vor plasa, la locul de chemare a acestora la parter, anunţul: „În contextul riscului întreruperilor energiei electrice în orele consumului de vârf, nu se recomandă folosirea liftului în intervalele 07:00 – 11:00 şi 18:00 – 23:00, pentru evitarea blocării în mers a acestuia”.

Dacă primul mandat al Maiei Sandu începea în plină pandemie, noul mandat începe tot sub auspiciile unei crize şi ale unei situaţii de urgenţă decretate în sectorul energetic al ţării începând din 16 decembrie, pentru o perioadă de două luni. Având legătură directă cu războiul de la graniţă din Ucraina, aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova este pusă sub semnul precarităţii odată cu expirarea, la sfârşitul anului, a acordului de tranzit al gazelor ruseşti prin Ucraina. Regiunea separatistă Transnistria riscă să rămână fără gaze ruseşti, ceea ce periclitează aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova, la preţuri mai mici, de la centrala din Cuciurgan.

Din 2022, Transnistria şi guvernul central de la Chişinău au convenit ca tot gazul rusesc primit de Moldova să ajungă în Transnistria. Partea dreaptă a Nistrului îşi asigură aprovizionarea cu gaze din alte surse.

Între timp, Moscova îşi foloseşte gazul ca armă şi ca mijloc de şantaj, pentru că deşi existau rute alternative pentru aprovizionarea cu gaz a Transnistriei, prin Turcia, Bulgaria şi România, Gazprom a refuzat, condiţionând-o de plata unor datorii pe care Chişinăul nu le recunoaşte. Iar la nivel propagandistic, Rusia ridică tonul, acuzând-o direct pe Maia Sandu că vrea să preia prin forţă militară Transnistria. Moscova ameninţă totodată că îşi va apăra cetăţenii din stânga Nistrului.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Ucraina riscă să piardă toate teritoriile pe care le-a cucerit în Rusia, avertizează oficiali americani

După o ofensivă surpriză la începutul acestui an, forțele ucrainene au pierdut aproximativ jumătate din teritoriul cucerit în regiunea rusă Kursk și ar putea pierde restul în câteva luni, potrivit oficialilor americani.

Mexicul anunţă un „buton de panică” pentru cetăţenii săi din SUA ameninţaţi de expulzările lui Donald Trump

Guvernul mexican a anunţat vineri introducerea unui „buton de panică” pentru cetăţenii săi din Statele Unite ameninţaţi de expulzările în masă promise de preşedintele ales Donald Trump după învestirea sa în funcţie la 20 ianuarie, relatează AFP.

Washington: Soldaţii nord-coreeni sunt folosiţi drept carne de tun. Sper că au o mulţime de sicrie comandanţii lor

Peste o mie de soldaţi nord-coreeni desfăşuraţi în Rusia pentru a lupta împotriva Ucrainei au fost ucişi sau răniţi în atacuri "fără speranţă" la Kursk şi folosiţi ca trupe "de sacrificiu", a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Crin Antonescu dezvăluie că primul lider de partid care l-a sunat pentru a discuta despre candidatură a fost Kelemen Hunor

Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu dezvăluie că primul care l-a sunat pentru a discuta despre candidatura la Preşedinţie a fost preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Rap ”old-school” românesc. SeTeHash își lansează în concert primul album solo, ”Lumină în întuneric”, cu un LIVE band

Unul dintre cele mai bune albume de rap românesc din 2024, ”Lumină în întuneric”, s-a lansat online în această vară și poate fi deja ascultat pe serviciile de streaming de specialitate.

Federațiile din turism avertizează că ”ordonanța trenuleț” ar putea avea un impact ”devastator”

Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României, în ceea ce priveşte impactul "devastator" asupra industriei turismului pe care îl vor avea măsurile fiscale propuse prin "ordonanţa trenuleţ".

Accident cu cinci victime în judeţul Iaşi. Trafic oprit pe DN 28, în apropierea localităţii Valea Lupului

Două maşini s-au ciocnit, vineri seară, în judeţul Iaşi, cinci persoane fiind rănite, dintre care una este inconştientă.

Republica Moldova se pregăteşte pentru criza de energie electrică. Maia Sandu îndeamnă cetăţenii să facă economie

Preşedinta Maia Sandu a publicat pe Facebook un îndemn către cetăţeni de a face economie de energie electrică, în timp ce guvernul a luat o serie de măsuri în ceea ce priveşte instituţiile publice, magazinele şi televiziunile.

Donald Trump a declarat că Bill Gates, cofondatorul Microsoft i-a cerut să îl viziteze vineri la reşedinţa sa din Mar-a-Lago

Donald Trump a declarat că Bill Gates, cofondatorul Microsoft, i-a cerut să-l viziteze vineri seară la casa preşedintelui ales din Mar-a-Lago, în Florida, relatează Reuters.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului în Kazahstan. Rușii nu le-au permis piloților să aterizeze pe teritoriul lor

„Avionul nostru s-a prăbușit din cauza unei interferențe externe”, declară compania Azerbaidjan Airlines, într-o referire străvezie la racheta anti-aeriană a rușilor care a confundat probabil aeronava cu o dronă ucraineană.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.