Rusia a folosit o rachetă experimentală, cu rază medie de acțiune și capabilă de încărcătură nucleară, împotriva unei uzine din centrul Ucrainei.
Kremlinul i-a anunțat din timp pe americani în legătură cu ce are de gând să facă, iar Casa Albă a transmis mesajul mai departe aliaților săi, inclusiv Kievului.
O rachetă cu rază medie de acțiune și focoase multiple a lovit uzina Yuzhmash din Dnipro, în centrul Ucrainei.
Kievul a anunțat în scurt timp că racheta era una intercontinentală, capabilă să transporte încărcătură nucleară, însă analiștii occidentali nu erau convinși. Până la urmă, chiar președintele Vladimir Putin a făcut lumină, într-un discurs la televiziunea de stat.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Unul dintre cele mai noi sisteme rusești de rachete cu rază medie de acțiune a fost testat în condiții de luptă. În acest caz, o rachetă balistică echipată cu un focos hipersonic non-nuclear”.
Potrivit liderului rus, racheta botezată Oreshnik - Alun - este nou-venită în arsenalul Moscovei. Șeful de la Kremlin a adăugat că testul "în condiții de luptă" a avut loc drept replică după ce Vestul a ridicat restricțiile asupra folosirii rachetelor occidentale cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei.
Matthew Savill, director de științe militare la Royal United Services Institute: „Ei transmit un mesaj ucrainenilor: 'Avem lucruri care vă înfurie'. Dar mesajul real este către Occident: 'Suntem dispuși să intrăm într-o competiție privind rachetele balistice cu rază intermediară. Acestea ar putea avea focoase nucleare. Chiar vreți să vă asumați acest risc?' Așadar, într-o anumită măsură, se poate vorbi despre instigare la frică”.
Potrivit unor oficiali americani, Rusia a avertizat Washingtonul înaintea atacului, pe canalele de comunicare create special pentru a reduce riscul unui conflict nuclear.
Gen. (r) Virgil Bălăceanu: „Da, ar fi o demonstrație de forță, s-ar crea o vulnerabilitate a modului de control a armelor nucleare chiar dacă arma respectivă nu a avut încărcătură nucleară”.
Putin a adăugat că, dacă țara sa va mai folosi rachete balistice hipersonice, va avertiza civilii să evacueze în siguranță zonele vizate. Liderul de la Kremlin nu a uitat însă de amenințări la adresa Occidentului.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Ne considerăm îndreptățiți să folosim armele noastre împotriva bazelor acelor țări care permit ca armele lor să fie folosite împotriva bazelor noastre. Iar în cazul unei escaladări, vom răspunde decisiv și reciproc. Recomand elitelor conducătoare ale acelor țări care pun la cale planuri de utilizare a contingentelor lor militare împotriva Rusiei să se gândească serios la acest lucru”.
Declarația lui Putin vine după ce ministrul de Externe al Estoniei a transmis că liderii europeni ar trebui să fie pregătiți să trimită trupe în Ucraina.
Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe: „Apariția unui contingent NATO pe teritoriul ucrainean ar însemna intrarea Alianței într-un război împotriva țării noastre”.
În schimb, Vladimir Putin a recunoscut că Ucraina a atacat două baze rusești cu rachete occidentale, furnizate de Statele Unite și Marea Britanie.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „De atunci, așa cum am subliniat în repetate rânduri, conflictul regional din Ucraina, provocat de Occident, a dobândit elementele unui conflict global”.
De altfel, ambasadorul rus la Londra a declarat că Marea Britanie este deja în conflict deschis cu Rusia.
Între timp, la Washington au apărut informații potrivit cărora președintele în funcție, Joe Biden, a discutat cu președintele ales, Donald Trump, înainte să ridice restricțiile pentru Ucraina, iar viitorul șef de la Casa Albă a fost de acord cu aceasta decizie.