Principalul partid de opoziţie din Coreea de Sud şi-a anunţat intenţia de a-l destitui din cauza refuzului acestuia de a adopta două legi menite să îl investigheze pe preşedintele destituit Yoon Suk Yeol, transmite AFP.
Partidul Democrat i-a dat termen premierului până marţi pentru a adopta aceste două legi menite să creeze comisii speciale de anchetă independente, una privind tentativa eşuată a lui Yoon Suk Yeolde a impune legea marţială şi de a intimida parlamentul prin trimiterea armatei pe 3 decembrie, iar o alta pentru acuzaţiile de corupţie la adresa soţiei sale, Kim Keon Hee.
În cadrul unei şedinţe de guvern marţi, Han Duck-soo, preşedinte interimar după demiterea lui Yoon de către parlament pe 14 decembrie, a anunţat că refuză să accepte cererea opoziţiei, considerând că astfel de legi trebuie să facă obiectul unui consens între partide.
"Nu avem de ales decât să interpretăm acest lucru ca pe o intenţie din partea lui de a continua rebeliunea prin tactici de întârziere", a declarat liderul opoziţiei din Adunarea Naţională, Park Chan-dae, în timpul unei conferinţe de presă. "Vom iniţia imediat o procedură de destituire a lui Han", a adăugat el.
Dacă această procedură va reuşi, va fi prima demitere a unui preşedinte interimar după cea a preşedintelui titular din istoria Coreei de Sud.
Constituţia sud-coreeană prevede că Adunarea Naţională poate revoca preşedintele cu o majoritate de două treimi din voturi, iar pe premier şi alţi membri ai guvernului cu majoritate simplă.
Opoziţia, care deţine 192 din cele 300 de mandate în Adunarea Naţională, spune că are nevoie doar de o majoritate simplă pentru a-l destitui pe Han, deoarece acesta este doar prim-ministru. Partidul Puterii Poporului (PPP) de guvernământ susţine, în schimb, că este necesară o majoritate de două treimi, deoarece Han este preşedinte interimar.
Yoon Suk Yeol, suspendat, rămâne oficial preşedintele ţării în aşteptarea unei decizii a Curţii Constituţionale care să confirme sau să anuleze decizia deputaţilor. De asemenea, este cercetat în comun de poliţie, ministerul apărării şi agenţia anticorupţie pentru "rebeliune", infracţiune pedepsită cu moartea.