Polonia a mai făcut un pas spre construcţia primei sale centrale nucleare. Finanțare de 14 miliarde dolari, aprobată

Polonia a mai făcut un pas spre construcţia primei sale centrale nucleare. Finanțare de 14 miliarde dolari, aprobată
📅 2025-01-08

Marţi, cabinetul condus de Donald Tusk a adoptat un proiect de act normativ care prevede majorarea capitalului companiei de stat PEJ Sp. z o.o., care este responsabilă de construirea viitoarei centrale nucleare cu o capacitate de 3,75 Gigavaţi pe malul Mării Baltice. Guvernul de la Varşovia va putea să transfere obligaţiuni sau numerar către PEJ, în funcţie de calendarul investiţiei.

Cea mai mare economie din Europa de Est face paşi spre reducerea dependenţei de cărbune şi a ales grupul american Westinghouse Electric pentru a-i construi prima sa centrală nucleară, ce ar urma să fie amplasată pe coasta Mării Baltice.

Polonia intenţionează să termine prima sa centrală nucleară în 2036, când va înlocui termocentralele pe cărbune vechi, ceea ce va permite menţinerea furnizării de energie electrică în paralel cu curăţarea sistemului energetic.

Noul aport de capital venit de la Guvernul polonez va acoperi 30% din finanţarea necesară pentru viitoarea centrală nucleară, restul urmând să vină, sub formă de datorii, de la US Export-Import Bank şi alte instituţii financiare.

Decizia autorităţilor de la Varşovia vine în timp ce Comisia Europeană analizează propunerea Poloniei de a acorda ajutoare de stat pentru proiectul centralei nucleare, care pe lângă injecţii de capital includ şi un contract pentru diferenţă pentru energia electrică produsă la viitoarea centrală nucleară precum şi garanţii de stat pentru datoriile companiei PEJ.

Executivul comunitar a anunţat luna trecută că "are îndoieli la acest moment dacă măsura respectă în totalitate prevederile UE referitoare la ajutoarele de stat".

Pe măsură ce energia nucleară cunoaşte o renaştere la nivel mondial, Polonia a decis să accelereze procedurile pentru a evita întârzierile. Wojciech Wrochna, responsabil guvernamental pentru infrastructura vitală, a spus că discuţiile cu UE ar putea dura mai mult de un an iar după aceea Polonia intenţionează să semneze un acord definitiv cu americanii de la Westinghouse Electric Co. şi Bechtel Group Inc. 

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Există țară și pentru bătrâni. Statul în care roboții humanoizi vor avea grijă de cei vârstnici

China va folosi roboți humanoizi pentru a avea grijă de bătrâni, iar autoritățile au emis deja o directivă în acest sens. Până în 2035, toți vârstnicii chinezi ar trebui să aibă acces la noul sistem de protecție socială, bazat pe inteligență artificială.  

Zeci de polițiști din mai multe județe protestează față de prevederile ”ordonanței trenuleț”: ”Opriţi bătaia de joc”

Zeci de poliţişti din Ialomiţa pichetează, miercuri dimineaţă, sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, în semn de protest faţă de ”ordonanţa trenuleţ”. Proteste similare, sub diferite forme au loc şi în alte judeţe din ţară.

Trump nu scapă de condamnare în dosarul penal Stormy Daniels, în pofida invocării imunităţii prezidenţiale

Preşedintele ales al Statelor Unite Donald Trump, condamnat penal cu privire la plăţi ascunse către o fostă actriţă porno, Stormy Daniels, a eşuat din nou să amâne pronunţarea pedepsei de către justiţia din New York vineri. 

Polonia a mai făcut un pas spre construcţia primei sale centrale nucleare. Finanțare de 14 miliarde dolari, aprobată

Polonia a mai făcut un pas spre construcţia primei sale centrale nucleare, după ce Guvernul de la Varşovia a aprobat, marţi, o finanţare de până la 60,2 miliarde zloţi (14,7 miliarde dolari) pentru acest proiect care nu a primit încă aprobarea UE. 

Macron merge în China pentru a-l convinge pe Xi Jinping să forțeze Rusia să oprească războiul din Ucraina

Emmanuel Macron plănuiește anul acesta o vizită în China, pe fondul discuțiilor că Beijingul ar ajuta la încheierea războiului din Ucraina, dezvăluie South China Morning Post (SCMP).  

Ce este HMPV, virusul respirator care se răspândeşte în China. Mai multe țări au înregistrat o creștere a cazurilor pozitive

China se confruntă cu un focar de metapneumovirus uman (HMPV).

„Nu am imaginația să-mi imaginez așa ceva”. Premierul danez a spus că Trump nu ar putea folosi forța pentru a lua Groenlanda

Premierul danez Mette Frederiksen se îndoiește că Statele Unite ar putea folosi măsuri militare sau economice pentru a obține controlul asupra Groenlandei, un teritoriu autonom danez.

Banca Mondială: România, cea mai săracă țară din UE. Veniturile românilor ar trebui să fie duble pentru o minimă prosperitate

România este cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, se arată în ultimul raport al Băncii Mondiale. Potrivit instituției, veniturile românilor ar trebui să se dubleze pentru atingerea standardului minim de prosperitate.

Suspendarea livrărilor de gaze ruseşti în Transnistria: UE denunţă un „război hibrid” al Rusiei împotriva Republicii Moldova

Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a acuzat marţi seara Rusia că „utilizează gazul ca armă” şi că duce un „război hibrid” în Republica Moldova.

Ce implică recuperarea după un accident vascular cerebral. Programul trebuie adaptat fiecărui pacient în parte

2 din 3 persoane care suferă un accident vascular cerebral rămân cu sechele. Recuperarea după AVC este extrem de importantă și ar trebui să înceapă chiar din secția de neurologie, imediat ce pacientul este stabil.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.