Panama sesizează ONU după ameninţările lui Trump de a „recupera” Canalul Panama. Reacția Chinei după acuzațiile acestuia

Panama sesizează ONU după ameninţările lui Trump de a „recupera” Canalul Panama. Reacția Chinei după acuzațiile acestuia
📅 2025-01-22

"Canalul Panama aparţine statului Panama şi va continua să aparţină Panama. Canalul Panama nu a fost o concesie sau un cadou din partea Statelor Unite", a spus liderul panamez în timpul unei mese rotunde la reuniunea Forumului Economic Mondial de la Davos, în Elveţia.

Potrivit acestuia, ţara sa "nu se lasă distrasă de acest gen de declaraţii".

În discursul său de învestire luni, Donald Trump şi-a reiterat ameninţarea de a "prelua" din nou controlul asupra Canalului Panama, o cale navigabilă între Atlantic şi Pacific construită de Statele Unite, inaugurată în 1914 şi transferată Panama în 1999.

"Am fost foarte prost trataţi din cauza acestui cadou nebunesc care nu ar fi trebuit să fie oferit niciodată. Promisiunea pe care Panama ne-a facut-o nu a fost respectată", a declarat Donald Trump, susţinând că navele americane ar plăti un preţ foarte ridicat pentru a traversa ruta interoceanică.

Preşedintele Trump a mai susţinut că "Beijingul operează Canalul Panama".

"Nu poţi ocoli pur şi simplu dreptul internaţional pentru a-ţi impune propriile criterii", a replicat Mulino miercuri, numind poziţia lui Trump "prost informată".

"Pentru a ieşi din ceea ce se poate numi o criză, trebuie să avem şi posibilitatea de a lucra la alte probleme", a mai spus preşedintele panamez, invocând "probleme de securitate".

"Avem o problema uriaşă de migraţie la graniţa cu Columbia", a spus el, menţionând migranţii proveniţi din Venezuela, Ecuador şi Nepal.

Întrebat de un jurnalist după masa rotundă despre riscul ca Statele Unite să invadeze Panama, preşedintele Mulino a răspuns de două ori în engleză, vizibil enervat: "Fiţi serios!".

Panama sesizează ONU după ameninţările preşedintelui Trump de a "recupera" Canalul Panama

Guvernul statului Panama a trimis o scrisoare ONU prin care reaminteşte că, potrivit Cartei organizaţiei, statele membre trebuie să "se abţină să recurgă la ameninţarea sau utilizarea forţei" împotriva "integrităţii teritoriale" a oricărui stat, după "îngrijorătoarele" afirmaţii ale preşedintelui american Donald Trump despre intenţiile sale de a "recupera" Canalul Panama.

"Membrii organizaţiei, în relaţiile lor internaţionale, se vor abţine de la a recurge la ameninţarea sau la utilizarea forţei împotriva integrităţii teritoriale sau a independenţei politice a oricărui stat, sau în orice alt mod incompatibil cu scopurile Naţiunilor Unite", reaminteşte scrisoarea guvernului panamez trimisă secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Documentul, datat luni şi semnat de ambasadorul statului Panama la ONU, Eloy Alfaro, "transmite" respingerea de către preşedintele Panama, Jose Raul Mulino, a ameninţărilor emise de Donald Trump în timpul discursului său de învestire, când a dat asigurări că SUA urmează să "reia" acest canal, acuzând China că operează această importantă cale navigabilă.

"Canalul este şi va rămâne al Panama, iar administraţia sa va continua să fie sub controlul Panama în ceea ce priveşte neutralitatea sa permanentă. Nu există nicio prezenţă a vreunei naţiuni în lume care să interfereze cu administraţia noastră", potrivit scrisorii preşedintelui Mulino.

Prin acea scrisoare, guvernul panamez îi cere cerut secretarului general al ONU "bunele sale oficii de a transmite această comunicare celor 15 membri ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite".

Întrebat pe 2 ianuarie de EFE după primele declaraţii ale lui Donald Trump despre intenţia de a recupera Canalul, Eloy Alfaro a răspuns că Panama nu intenţiona deocamdată să ridice chestiunea la nivelul Consiliului de Securitate. "Este prematur să luăm în considerare această posibilitate. Ar mai trebui să se întâmple alte lucruri pentru a justifica ridicarea acestei probleme în Consiliu", a afirmat el atunci, recunoscând în acelaşi timp că afirmaţiile lui Trump au un "potenţial de controversă şi conflict" pe care ţara sa nu o poate ignora.

În discursul său de învestitură, Donald Trump a afirmat că "China operează Canalul Panama. Dar noi nu l-am dat Chinei. L-am dat statului Panama şi îl vom recupera", poziţie pe care noul lider de la Casa Albă a tot repetat-o din luna decembrie.

Pe lângă presupusa implicare a Chinei, Trump susţine că navele americane plătesc o taxă ridicată şi nu sunt tratate "într-o manieră echitabilă", afirmaţii care au fost de asemenea respinse de executivul panamez încă din decembrie.

Afirmaţiile lui Donald Trump au provocat răspunsul imediat al guvernului panamez, care, încă o dată, a subliniat că acest canal "este şi va continua să fie panamez", deoarece este rezultatul unei îndelungi "lupte de generaţii" şi a negat orice interferenţă din partea oricărei alte naţiuni în administrarea canalului.

Canalul Panama, cu o lungime de 82 de kilometri prin care tranzitează aproximativ 3% din comerţul mondial, a fost construit de SUA, care l-au inaugurat în 1914 şi l-au administrat până la transferul către statul panamez pe 31 decembrie 1999. Canalul a fost transferat statului Panama în urmă cu 25 de ani ca urmare a Tratatelor Torrijos-Carter, semnate pe 7 septembrie 1977 la Washington de preşedintele panamez Omar Torrijos şi preşedintele american Jimmy Carter.

China dezminte că ar fi intervenit vreodată în gestionarea Canalului Panama

Autorităţile chineze au dat asigurări miercuri că "nu au intervenit niciodată" în gestionarea Canalului Panama şi că "au respectat întotdeauna" suveranitatea ţării din America Centrală asupra acestei infrastructuri, după ce preşedintele american Donald Trump a insistat că acest canal este controlat de către ţara asiatică.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că "suveranitatea şi independenţa Panama nu sunt negociabile".

Mao a mai afirmat că acest "canal nu este supus controlului direct sau indirect al niciunei mari puteri".

"China nu a participat la gestionarea şi exploatarea canalului, nu a intervenit niciodată în treburile sale şi a respectat întotdeauna suveranitatea Panama asupra canalului", a adăugat purtătorul de cuvânt chinez, subliniind totodată că ţara sa "recunoaşte canalul ca rută navigabilă permanent neutră pentru traficul internaţional".

Mao Ning a indicat că Beijingul susţine declaraţiile preşedintelui panamez Jose Raul Mulino, care a afirmat că acest canal "este şi va continua să fie al statului Panama", iar administrarea sa va continua să fie sub controlul Panama "cu respectarea neutralităţii permanente".

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Un sibian a dat mită 2.500 lei ca să promoveze examenul auto, dar a fost respins și a anunțat singur Poliția

Un sibian a dat mită 2.500 de lei ca să promoveze examenul auto şi tot nu l-a luat, iar suspectul care ar fi cerut şpaga a fost condus, miercuri, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Panama sesizează ONU după ameninţările lui Trump de a „recupera” Canalul Panama. Reacția Chinei după acuzațiile acestuia

Canalul Panama nu a fost "un cadou" din partea Statelor Unite, a declarat miercuri, la Davos, preşedintele panamez José Raul Mulino, după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va "prelua" controlul asupra acestei căi navigabile, relatează AFP.

Moscova nu a informat Chişinăul cu privire la noi soluţii de aprovizionare cu gaze în Transnistria

Moscova nu a informat Chişinăul cu privire la noi soluţii de aprovizionare cu gaze a regiunii transnistrene faţă de cele prezentate anterior, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului moldovean, Daniel Vodă.

Preotul care s-a întâlnit cu Putin, suspendat de Episcopia Oradiei: Anarhist, extremist, legionar, în slujba mafiei rusești

Preotul Ciprian Mega, care s-a întâlnit anul trecut la Moscova cu Vladimir Putin și a slujit alături de Patriarhul Kiril, susținător al masacrelor rusești în războiul din Ucraina, a fost suspendat de Episcopia Ortodoxă a Oradiei.

Rareş Bogdan, despre faptul că PNL ar fi fost implicat în susţinerea campaniei lui Georgescu: O prostie cruntă

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat, miercuri, despre faptul că PNL ar fi fost implicat în susţinerea campaniei lui Georgescu, că este o prostie cruntă, pentru că PNL şi-a susţinut cât şi-a susţinut candidatul şi putea să o facă mai mult.

De la ce a pornit incendiul devastator la hotelul din Turcia, care a ucis 76 de oameni. Supraviețuitor: ”Alarma nu a pornit”

Incendiul care a ucis cel puțin 76 de persoane la hotelul Grand Kartal în primele ore ale zilei de luni este unul dintre cele mai mortale dezastre de acest gen din istoria Turciei.

România este din nou fruntașă în Europa la deficitul guvernamental. În UE deficitul a fost 2,9%, iar în țara noastră 8,6%

Deficitul guvernamental ajustat sezonier a scăzut, atât în Uniunea Europeană cât și în zona euro, în trimestrul al treilea al anului trecut comparativ cu trimestrul al doilea, însă tendința a fost inversă în România.

Polițiștii din Galați au reținut un șofer după o urmărire cu focuri de armă. Un apropiat al acestuia i-a sărit în ajutor

O urmărire ca în filme, cu focuri de armă, pe un drum din județul Galați, s-a încheiat cu reținerea șoferului, dar și a unui individ care a sărit în ajutorul lui. 

Rusia spune că vede o „mică fereastră de oportunitate” pentru a ajunge la un acord cu SUA

Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, a declarat miercuri că Moscova vede "o mică fereastră de oportunitate" pentru a ajunge la un acord cu SUA acum că a venit la putere un nou preşedinte.

O femeie de 34 de ani a fost găsită moartă în apartamentul ei din Târgu Jiu, după ce nu a mai răspuns la telefon zile în șir

O femeie de 34 de ani din Târgu Jiu a fost găsită fără viață în apartamentul său. Sora ei a dat alarma pentru că nu îi mai răspundea la telefon de zile în șir.

Good News

Only good and positive news.