În calitate de numărul doi în armata lui Xi Jinping, He are o relație de lungă durată cu liderul chinez, care datează de zeci de ani, din primele zile ale carierei lor în provincia Fujian, notează CNN.
Zvonurile privind o anchetă împotriva lui He au apărut pentru prima dată în rândul comunității disidente chineze după reuniunile politice anuale ale Chinei de luna trecută. He, în vârstă de 67 de ani, nu a mai apărut în public de trei săptămâni, de la ceremonia de închidere a legislaturii țării, la 11 martie. Guvernul chinez nu a oferit prea multe informații care să clarifice situația generalului.
Când a fost întrebat despre situația lui He la o conferință de presă din 27 martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Wu Qian, a declarat: „Nu există informații cu privire la această chestiune și nu suntem la curent cu situația”.
În prezent, nu este clar ce s-a întâmplat cu He, care face parte și din Politburo-ul de 24 de membri al Partidului Comunist. Trei săptămâni în afara atenției publice nu este ceva neobișnuit pentru un general de rang înalt fără un rol public și există întotdeauna o șansă ca el să reapară. Însă neprezentarea sa la un eveniment anual de propagandă bine coregrafiat iese în evidență într-un sistem politic profund conectat la importanța simbolismului.
„În mod clar, absența unui vicepreședinte al Comisiei Militare Centrale (CMC) este importantă din punct de vedere simbolic”, a declarat James Char, profesor asistent la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore.
Similar Congreselor Partidului Comunist și întâlnirilor politice anuale cu „două sesiuni”, „este important ca toate figurile militare importante pe care restul lumii le cunoaște să apară pentru a fi în aceeași imagine, deoarece ajută la demonstrarea puterii și - mai important - a unității partidului”, a subliniat Char.
„Cititul frunzelor de ceai”, arta de a desifra lumea politicii chineze
În lumea opacă a politicii chineze, observatorii s-au bazat mult timp pe semnalele obscure ale tradițiilor și protocolului Partidului Comunist pentru a interpreta ceea ce se întâmplă în culise. Practica, cunoscută sub numele de „citirea foilor de ceai”, a devenit mai relevantă ca niciodată în era lui Xi, pe măsură ce acesta centralizează puterea în propriile mâini și face procesul decizional și mai lipsit de transparență. Iar acum, unii experți cercetează evenimentele din această săptămână pentru a găsi indicii privind soarta unuia dintre generalii de top ai lui Xi.
Ritualul anual a început ca parte a unei campanii naționale de plantare de copaci lansată de ultimul lider suprem Deng Xiaoping la sfârșitul anului 1981, în urma inundațiilor devastatoare pe care acesta le-a pus pe seama defrișărilor galopante. Campania a fost prezentată ca o inițiativă patriotică și altruistă de „ecologizare a patriei, construire a socialismului și beneficii pentru generațiile viitoare”.
În primăvara anului următor, Deng, pe atunci președinte al CMC, a plantat primul copac al campaniei, stabilind o tradiție care a fost de atunci continuată de liderii chinezi succesivi și de comandanții militari.
Recent a fost marcat „al 43-lea an consecutiv în care conducerea CMC a participat în mod colectiv la activitatea voluntară de plantare de copaci în capitală”, a declarat Xinhua, agenția de presă de stat.
De la venirea lui Xi la putere la sfârșitul anului 2012, cei doi vicepreședinți ai CMC au condus ofițerii militari la plantarea de copaci în fiecare primăvară - până la absența neobișnuită a lui He de miercuri.
Generalul Zhang Youxia, primul vicepreședinte al CMC, a participat la eveniment, la fel și alți doi generali din comisie, Liu Zhenli și Zhang Shengmin. Singurul alt membru în uniformă al CMC care nu s-a prezentat a fost amiralul Miao Hua, care a fost suspendat sub anchetă în noiembrie pentru „încălcări grave ale disciplinei” - un eufemism comun pentru corupție și lipsă de loialitate.
„Cred că absența lui He este destul de revelatoare, dar, din nou, nimeni nu poate fi absolut sigur”, a spus Char. „Există o altă școală de gândire, conform căreia He Weidong a fost implicat în ultimele două săptămâni în pregătirile pentru exercițiile militare din jurul Taiwanului.”
O absență prelungită din lumina reflectoarelor nu înseamnă întotdeauna probleme pentru oficialii chinezi. Unii au reapărut și și-au reluat atribuțiile. De asemenea, nu este neobișnuit ca funcționarii să fie luați la interogatoriu de către cei care se ocupă de combaterea corupției pentru a ajuta la anchetarea colegilor.
În noiembrie anul trecut, Financial Times, citând oficiali americani, a relatat că ministrul apărării Dong Jun este anchetat pentru corupție. Ministerul chinez al Apărării a respins raportul ca fiind o „pură invenție”. Dong a reapărut în public o săptămână mai târziu. Ministrul a fost, de asemenea, văzut participând la evenimentul de plantare a copacilor de miercuri, difuzat de televiziunea de stat.
Ultima dată când un vicepreședinte în funcție al CMC a fost epurat a fost acum mai bine de trei decenii, când secretarul general al partidului de atunci, Zhao Ziyang, a fost înlăturat pentru că a simpatizat cu studenții protestatari în cadrul mișcării pro-democrație Tiananmen din 1989.
„Ceea ce se întâmplă în cele din urmă cu He Weidong ne oferă o fereastră către modul în care sistemul politic din China este restructurat în continuare sub conducerea lui Xi Jinping”, a declarat Char, menționând reforma APL a structurii sale politice rigide.
„Nu cred că cineva din sistem este acum de neînlocuit”, a spus el. „Aceasta este ceea ce face un om politic puternic. Este nemilos... își curăță continuu propriile rânduri pentru a-și ține generalii în alertă”.