Această decizie-surpriză şi foarte politică este un "gest de bunăvoinţă", a declarat marţi un înalt oficial american, afirmând că speră că eliberările vor avea loc înainte de depunerea jurământului, luni, de către republicanul Donald Trump, al cărui partid este istoric foarte ostil autorităţilor comuniste cubaneze, potrivit AFP.
Retragerea Cubei de pe lista neagră a statelor care susţin terorismul merge în "direcţia bună", a declarat marţi ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez.
"Statele Unite au adoptat măsuri care merg în direcţia bună, dar blocada persistă", a reacţionat şeful diplomaţiei cubaneze pe platforma X, referindu-se la embargoul economic american în vigoare din 1962 împotriva insulei comuniste.
Preşedintele american în exerciţiu Joe Biden a decis să retragă Cuba de pe lista neagră a statelor care susţin terorismul pentru a "încuraja" discuţiile purtate sub egida Bisericii Catolice pentru eliberarea unui "număr important de deţinuţi politici" de pe insulă, a anunţat marţi un înalt oficial american.
Această decizie surpriză şi foarte politică este un "gest de bunăvoinţă", a declarat sursa citată, afirmând că speră că eliberările vor avea loc înainte de depunerea jurământului, luni, de către republicanul Donald Trump, al cărui partid este istoric foarte ostil autorităţilor comuniste cubaneze.
Cu câteva zile înainte de a-i ceda puterea lui Joe Biden în ianuarie 2021, fostul şi de acum viitorul preşedinte republican a luat decizia exact opusă, aceea de a plasa Cuba pe această listă care include şi Coreea de Nord, Iranul şi Siria.
Este cu totul posibil ca Donald Trump să decidă să treacă din nou Cuba pe această listă după venirea sa la putere, notează AFP.