Căutările continuă în zonele distruse de viituri. Peste 100 de oameni au murit.
După ce apele au devastat mai multe localități din Valencia, zeci de persoane sunt încă date dispărute. În multe dintre toate mașinile azvârlite una peste alta se aflau pasageri - familii întregi, care n-au reușit să se salveze.
Femeie: "A fost un coșmar. Am început să ieșim din mașini și am început să ne deplasăm către marginea șoselei, spre un teren mai înalt. Eram adulți, dar și copii, inclusiv copilul meu de 9 ani, dar și alții mai mici. Am încercat să-i ajutăm și pe alții, dar i-au luat apele. Sunt trupuri fără viață rămase în mașinile de acolo".
Bărbat: "În nici cinci minute apa ajuns la mijlocul mașinii....Auziți? Sunt oameni care plâng acolo...
Eu am hotărât atunci să rămân în mașină, a fost un risc, dar a fost o decizie bună. Mașina mi-a fost luată pe sus, dar a fost dusă doar 15 metri până când s-a lovit de un camion, dar în jurul meu erau multe mași care au fost duse mai departe de ape".
Cei care au scăpat cu viață se uită acum neputincioși la dezastrul rămas în urmă.
Bărbat: "Era un om acolo, agățat de un gard, care abia se mai ținea și striga după ajutor... și nu l-a putut ajuta nimeni până nu au venit elicopterele și l-au luat. A fost îngrozitor, a fost oribil".
Bărbat: "Apa a luat totul, vreo 300 sau 400 de mașini. Aceste garaje sunt toate inundate, înăuntru sunt peste 100 de mașini, trebuie să arunc totul din brutărie, congelatoare, cuptoare, totul".
Peste 1.000 de soldați au fost mobilizați în sprijinul echipelor de salvatori, care au intervenit si cu elicopterele.
Dar, în timp ce încearcă să se dezmeticească după potop, furia oamenilor crește. Localnicii spun că autoritățile dormeau liniștite în timp ce ei erau luați de ape.
Siobhan Robbins, corespondent Sky News: "Întreg orașul este acoperit în nămolul ăsta gros, care miroase îngrozitor. În multe locuri este aproape până la genunchi și a intrat în casele și mașinile oamenilor. Oamenii cu care am vorbit aici ne spuneau că n-au primit absolut niciun avertisment. Că au auzit la televizor despre situație, iar pe când s-au uitat pe ferestre apa deja curgea cu viteză pe străzi. În unele locuri, spun că a ajuns chiar până la 2 metri. Iar puterea apei a avut forța unui tsunami. A luat mașinile de pe străzi, le-a răsucit și le-a zvârlit una peste alta".
Primul avertisment prin sistemul de alertă a venit marți seară, la 20:15, la mai bine de 12 ore după ce serviciul de meteorologie emisese alertă roșie de ploi abundente. Și la aproape două ore după ce mai multe localități fuseseră deja inundate.
În zonele afectate, apele au început să se retragă, dar pericolul nu a trecut, ci s-a deplasat către nord-est, spre regiunea Catalonia, unde sunt prognozate ploi abundente.
Meteorologii pun dezastrul pe seama așa-numitului fenomen DANA. Acesta se formează atunci când aerul rece suflă peste apele calde ale Mediteranei. Un aer cald se ridică apoi rapid şi formează nori denşi cu potenţial distructiv. Potrivit specialiștilor, acest fenomen provoacă grindină, tornade și ploi torențiale, exact asa cum s-a întâmplat acum în sud-estul Spaniei.