FOTO. Descoperiri ”de mare valoare”, în timpul săpăturilor în Pompei. Toate erau îngropate și conservate în cenușă vulcanică

FOTO. Descoperiri ”de mare valoare”, în timpul săpăturilor în Pompei. Toate erau îngropate și conservate în cenușă vulca
📅 2024-04-12

Au fost lucrări de restaurare şi săpături care au permis "descoperirea acestor fresce de mare valoare" în şi în jurul Casei Leda, una dintre reşedinţele oraşului antic Pompei, distrus şi îngropat sub cenuşă în anul 79 de erupţia vulcanului Vezuviu.

Cea mai frapantă este, fără nicio îndoială, cea care reprezintă scena mitologică în care apar Phrixos şi sora sa geamănă Hellé, fugind de mama lor vitregă Ino pe berbecul cu Lâna de Aur.

Această "frescă care ne arată doi fugari pe mare din Grecia antică", potrivit directorului sit-ului Pompei Gabriel Zuchtriegel, apare ca un tablou cu ramă pe un perete predominant galben auriu decorat cu decoraţiuni delicate.

Printre celelalte fresce descoperite se numără naturi moarte şi portrete de femei, în special în medalion.

Săpăturile actuale de la Casa Leda urmăresc să reconstituie planul complet al acesteia şi să obţină suficiente informaţii pentru a determina încăperile principale ale altor două reşedinţe situate la nord şi la sud de aceasta.

Operaţiuni de curăţare a frescelor sunt în desfăşurare pentru a îndepărta cenuşa vulcanică şi a le consolida înainte de a trece la faza de restaurare.

Cenuşa vulcanică aruncată în urmă cu 2.000 de ani de Vezuviu s-a sedimentat pe majoritatea locuinţelor din Pompei, ceea ce a permis păstrarea lor aproape complet, la fel ca şi multe dintre cele 3.000 de cadavre ale persoanelor care şi-au pierdut viaţa în catastrofă.

Înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, Pompei, al doilea cel mai vizitat sit turistic din Italia după Colosseum din Roma, se întinde pe o suprafaţă totală de aproximativ 22 de hectare, dintre care o treime este încă îngropată sub cenuşă.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Oficial american: China ajută Rusia să realizeze „cea mai importantă expansiune militară de după epoca sovietică”

China ajută Rusia să realizeze "cea mai importantă expansiune militară de după epoca sovietică şi într-un ritm mai crescut decât credeam că este posibil" la începutul războiului din Ucraina, a avertizat vineri un înalt oficial american, relatează AFP.

Biden se aşteaptă ca Iranul să atace Israelul „în curând”: „Vom ajuta Israelul să se apere şi Iranul va eşua”

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat vineri, ca răspuns la o întrebare despre ameninţările iraniene cu represalii împotriva Israelului, că se aşteaptă ca Iranul treacă "în curând" la acţiune şi a lansat un apel Teheranului să nu atace, scrie AFP.

Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la București din cauza unei amenințări cu bombă

Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la București, vineri seara, din cauza unei amenințări cu bombă.

Cadavrele a patru femei au fost găsite pe o barcă în derivă, în largul coastei Spaniei, în apropiere de Cartagena

Serviciile de salvare au anunţat vineri că au localizat o ambarcaţiune aflată în derivă în apropierea coastei de sud-est a Spaniei, la bordul căreia se aflau patru cadavre de femei.

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa de discuri se luptă pentru compensarea artiştilor

Muzica lui Taylor Swift a revenit pe TikTok, în ciuda faptului că casa de discuri a cântăreţei Universal Music, şi aplicaţia chineză de videoclipuri scurte rămân în conflict.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..