Familia regală britanică, în centrul unui nou scandal după o anchetă privind averea regelui Charles şi a prințului William

Familia regală britanică, în centrul unui nou scandal după o anchetă privind averea regelui Charles şi a prințului Willi
📅 2024-11-10

Ei sunt în acelaşi timp scutiţi de anumite taxe, transmite France Presse duminică.

Întinderea exactă a proprietăţilor şi detaliile contractelor, cum ar fi contractele de închiriere, semnate între Ducatul de Lancaster, deţinut de suveranul Carol al III-lea, şi Ducatul de Cornwall, deţinut de prinţul moştenitor William, nu sunt publice.

Cu toate acestea, o anchetă a televiziunii Channel 4 şi a Sunday Times, publicată în ultimele zile, le-a scos la lumină pentru prima dată.

Potrivit presei, cele două ducate au obţinut venituri de milioane de lire sterline prin contracte lucrative de închiriere de terenuri către NHS, sistemul public de sănătate aflat în prezent în criză după ani de subfinanţare, către departamente guvernamentale sau organizaţii caritabile.

În acelaşi timp, cele două ducate, care includ terenuri, proprietăţi şi alte active în Anglia şi Ţara Galilor, nu plătesc impozit pe profit sau pe câştigurile de capital.

Pentru Norman Baker, fost deputat liberal-democrat şi vechi critic al familiei regale, acest lucru confirmă că familia regală "înşală publicul".

"Acestea sunt terenuri ale Coroanei care aparţin publicului (...) Toţi aceşti bani ar trebui să meargă la Crown Estate, patrimoniul Coroanei, ale cărui venituri au fost returnate Trezoreriei de la adoptarea unei legi în 1760", a declarat el pentru AFP.

Conform acestei legi, 15% din profiturile Crown Estate revin familiei regale sub forma unei subvenţii suverane anuale (Sovereign Grant) pentru întreţinerea domeniului şi plata celor peste 500 de angajaţi ai familiei Windsor.

Anul viitor, această subvenţie se va ridica la 132 de milioane de lire sterline (158 de milioane de euro).

Familia regală asigură că profiturile obţinute din ducatele de Lancaster şi Cornwall finanţează activităţile publice, caritabile şi private ale suveranului şi ale moştenitorului său.

Aceste două ducate fuseseră excluse din acordul din 1760 deoarece generau foarte puţine venituri la acea vreme.

Nimic ilegal

Dar mai mult de două secole mai târziu, acestea sunt evaluate la aproximativ 1,8 miliarde de lire sterline (2,16 miliarde de euro) şi, potrivit raportului lor anual, au înregistrat un profit de 50 de milioane de lire sterline anul trecut.

Charles al III-lea devine astfel unul dintre cei mai bogaţi oameni din Regatul Unit, cu o avere personală estimată la 610 milioane de lire sterline (734 milioane de euro).

Ducatul său de Lancaster va câştiga 12 milioane de lire sterline în următorii 15 ani prin închirierea unui depozit către un spital din Londra, unde acesta îşi poate parca ambulanţele.

William, la rândul său, a semnat un contract de 37,5 milioane de lire sterline pe 25 de ani cu Ministerul Justiţiei pentru a închiria terenul pe care se află închisoarea Dartmoor.

Această anchetă "arată cum ducatele caută profitul oriunde pot, în detrimentul publicului", a criticat Graham Smith, liderul grupului anti-monarhie Republic.

Ambele ducate au negat orice vinovăţie.

Aceasta nu este prima dată când familia regală trebuie să se apere în legătură cu proprietăţile sale.

În 2006, o comisie parlamentară influentă a analizat scutirile fiscale extinse de care beneficiază pentru aceste bunuri. Cu toate acestea, problema a fost din nou trecută în plan secund.

În 2013, aceeaşi comisie a solicitat un control sporit al Trezoreriei asupra finanţelor Ducatului de Cornwall.

Norman Baker consideră că Parlamentul ar trebui să analizeze din nou această problemă, la fel ca şi guvernul.

În opinia sa, problema este crucială şi pentru familia regală, deoarece finanţele acesteia sunt "cele mai vulnerabile".

Dar în opinia lui David Haigh, şeful companiei de consultanţă financiară Brand Finance, ducatele lui Carol al III-lea şi William se comportă ca "orice altă mare proprietate deţinută de o familie aristocratică".

Ducatele "acţionează numai în cadrul legii, în interesul capitalului lor privat", subliniază el, comparând familia regală cu antreprenori precum James Dyson sau Richard Bronson.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Soarta unei ţări ar putea fi decisă de o casetă cu conţinut sexual. „Scandal monstru care zguduie regimul”

Ceea ce restul lumii vede ca fiind un scandal picant legat de o casetă cu conţinut sexual ar putea fi, de fapt, cel mai recent episod al unei drame din viaţa reală a unei ţări, în care miza este cine va deveni următorul preşedinte, relatează BBC.

Kate Middleton, primul eveniment major de când a terminat chimioterapia. Prințesa a fost încântătoare. Cum a fost surprinsă

  Prințesa, în vârstă de 42 de ani, s-a alăturat soțului său, Prințul William, și altor membri ai familiei regale la Festivalul Comemorării, desfășurat la Royal Albert Hall din Londra.

Familia regală britanică, în centrul unui nou scandal după o anchetă privind averea regelui Charles şi a prințului William

Familia regală britanică este din nou criticată pentru lipsa de transparenţă cu privire la averea şi veniturile sale, după ce mass-media au dezvăluit că Charles al III-lea şi William primesc bani de la organisme publice.

Peste 28.000 de pensionari au dispărut din România, într-o singură lună. Ce spun autoritățile

Un număr de 4.706.791 de pensionari era înregistrat în octombrie 2024 în România, cu 28.077 mai puţini comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.735 de lei.

Ceaiul de mătase de porumb. Beneficiile mai puțin cunoscute ale acestei băuturi

Ceaiul de mătase de porumb este o băutură mai puțin cunoscută, dar apreciată în medicina tradițională pentru proprietățile sale terapeutice.  

Pătrunjel - beneficii, proprietăți și contraindicații. De ce este bine să mâncăm pătrunjel

Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este una dintre cele mai populare ierburi folosite în bucătărie, atât pentru aroma sa, cât și pentru valoarea sa nutrițională.

Un colos cu sute de angajați în România anunță concedieri masive. ”Este un pas dificil, dar necesar”

Agenţia online de turism Booking.com analizează posibilitatea reducerii de locuri de muncă ca parte a unui proces de revizuire a structurii sale organizaţionale, a declarat compania sâmbătă, citată de Reuters.  

Studiu: Nivelurile ridicate de grăsimi sănătoase ar putea proteja împotriva cancerului. Ce spun cercetătorii

O dietă bogată în grăsimi sănătoase poate proteja împotriva cancerului, potrivit unei noi cercetări de la Universitatea din Georgia, care se adaugă la alte dovezi anterioare.

Poliţia Română, recomandări pentru șoferi. Mașinile trebuie echipate cu anvelope de iarnă

Poliţia Română transmis o serie de recomandări pentru circulaţia autovehiculelor în condiţii de ninsori şi polei şi reaminteşte obligativitatea dotării cu anvelope speciale pentru sezonul rece.  

Salvatorii plângeau la accidentul cu 5 morți din Suceava: ”Parcă s-au mutat crucile din cimitir în drum. Și sunt fără număr”

Accidentul cu 5 morți din Suceava a fost într-atât de șocant, încât până și salvatorii ISU, obișnuiți de astfel de scene, au început să plângă în timp ce umblau printre trupuri de copii. ”Parcă s-au mutat crucile din cimitir în drum. Și ...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.