Cine a fost Jean-Marie Le Pen. Principalele condamnări şi provocări ale liderului istoric al extremei drepte franceze

Cine a fost Jean-Marie Le Pen. Principalele condamnări şi provocări ale liderului istoric al extremei drepte franceze
📅 2025-01-09

Un „detaliu al istoriei”

După ce a declarat la 13 septembrie 1987 şi a reiterat în mai multe rânduri că existenţa camerelor de gazare era ”un punct de detaliu al istoriei celui de-al Doilea Război Mondial”, Jean-Marie Le Pen a fost condamnat mai întâi în două rânduri în civil, în 1991 şi apoi în 1999, la plata unor despăgubiri unor asociaţii.

În penal, cofondatorul FN a fost condamnat în 2017, în apel, la plata unei amenzi în valoare de 30.000 de euro, cu privire la contestarea crimei împotriva umanităţii, după ce a repetat aceste declarţii în 2015. Condamnarea a fost confirmată în 2018 în casaţie.

Ocupația

El a fost condamnat, de asemenea, cu privire la contestarea crimelor împotriva umanităţii, la trei luni de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi în valoare de 10.000 de euro, în 2012, în apel. El a declarat în 2005, în săptămânalul de extremă dreapta Rivarol, că Ocupaţia germană nu a fost ”deosebit de inumană” în Franţa.

În 1993, Jean-Marie Le Pen a fost condamnat cu privire la injurii publice, în apel, la o amendă, cu privire la un joc de cuvinte pe care l-a făcut în 1988 - ”Durafour crématoire", vizându-l pe ministrul Funcţiei Publice de atunci, Michel Durafour.

El a fost achitat, însă, în apel, în 2022, cu privire la faptul că a atacat, într-o înregistrare video, pe blogul său, mai multe personalităţi angajate împotriva extremei drepte. El a spus atunci despre cântăreţul Patrick Bruel, de confesiune iudaică, ”ascultaţi, vom face un cuptor data viitoare”.

În 1958, pe când era un tânăr deputat, el i-a spus fostului şef al Guvernului Pierre Mendès France "nu ignoraţi faptul că cristalizaţi în personajul dumneavoastră un un anumit număr de repulsii patriotice şi aproape fizice”.

Rase, musulmani și romi

În 1996, Jean-Marie Le Pen şi numărul său doi în FN la acea vreme, Bruno Mégret, au fost condamnaţi să plătească despăgubiri Uniunii Studenţilor Evrei din Franţa (UEJF), cu privire la declaraţii despre ”inegalitatea raselor” făcute în 1996 şi 1997.

Le Pen a fost condamnat apoi în apel la plata unei amenzi în valoare de 10.000 de euro cu privire la incitare la ură rasială, în 2005.

Într-un interviu acordat cotidianului Le Monde la 19 aprilie 2003, el declara că ”în ziua când nu vom mai avea în Franţa cinci milioane, ci 25 de milioane de musulmani, ei sunt cei care vor comanda, iar francezii vor merge pe vârfuri, vor coborî de pe trotuare şi îşi vor pleca privirea”.

În 2014, el a fost condamnat în apel la plata unei amenzi în valoare de 5.000 de euro după ce a declarat în 2012 că romii ”la fel ca păsările (fură) în mod natural”.

Apoi a fost condamnat în apel, în 2017, la plata unei amenzi în valoare de 5.000 de euro cu privire la provocare la ură şi la discriminare, după ce a catalogat prezenţa romilor la Nisa drept ”înţepătoare” şi ”mirositoare”, în 2013. Condamnarea a fost confirmată în 2018 în casaţie, notează AFP, citată de News.ro.

Violențe împotriva unor candidați

În 1998, Le Pen a fost condamnat în apel la un an de ineligibilitate şi la trei luni de închisoare cu suspendare cu privire la violenţe împotriva unei candidate socialiste, la Mantes-la-Jolie, în Yvelines, în campania alegerilor legislative din 1997. Această hotărâre a fost confirmată în casaţie un an mai târziu.

Homosexuali

El a fost condamnat în apel, la plata unei amenzi în valoare de 2.400 de euro, în 2018, cu privire la două injurii publice referitoare la homosexuali, între care poliţistul Xavier Jugelé, ucis în 2017 într-un atentat pe Champs-Élysées.

Asistenți de eurodeputați

Cofondatorul FN a fost inculpat în 2019 cu privire la deturnare de fonduri publice în scandalul asistenţilor parlamentari ai unor eurodeputaţi din cadrul Partidului Frontul naţional (FN, extremă dreapta, devenit ulterior Rassemblement national, RN).

În procesul care a avut loc în toamnă la Paris, cazul său a fost ”disjuns” după ce o experiză medicală a constatat ”o deteriorare profundă” a stării sale fizice şi psihice, estimând că nu era în măsură nici ”să fie prezent” şi nici să-şi ”pregătească apărarea”.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Prinţesa Kate împlineşte 43 de ani. Cum își sărbătorește ziua de naştere și ce își dorește să realizeze în 2025. GALERIE FOTO

Prinţesa Kate îşi celebrează joi cea de-a 43-a aniversare, după un an marcat de diagnosticarea sa cu cancer, însă speră să îşi reia cu mai multă asiduitate angajamentele publice în 2025 alături de prinţul William, informează AFP.  

Guvernul Armeniei a aprobat un proiect de lege pentru începerea procesului de aderare la UE

Guvernul de la Tbilisi a aprobat joi un proiect de lege pentru începerea procesului de aderarea a Armeniei la Uniunea Europeană (UE), care va fi dezbătut în curând în Parlament, informează EFE.

Ministrul Sănătăţii, despre virusul HMPV: Nu este nicio noutate, a fost identificat prima dată în 2001

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi pentru Agerpres că virusul metapneumovirus uman (HMPV) nu reprezintă o noutate, întrucât a fost identificat pentru prima oară în 2001.

Bărbat găsit mort într-o prăpastie din spatele casei sale din Dolj. Poliţiştii fac cercetări pentru a afla ce s-a întâmplat

Un bărbat în vârstă de 69 de ani din Calafat, judeţul Dolj, a fost găsit mort într-o prăpastie din spatele casei, fata sa fiind cea care i-a sesizat pe poliţişti.

Doi bărbați care au vrut să intre în țară au fost opriți de polițiștii din Iaşi. Ce au descoperit după controlul de frontieră

Doi bărbaţi din Republica Moldova, căutaţi de autorităţile din Germania pentru infracţiuni contra persoanei, au fost depistaţi şi reţinuţi în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa.

Autorităţile locale din Arad au finalizat autorizarea construirii celui mai mare parc fotovoltaic din Europa

Primăriile comunelor arădene Pilu şi Grăniceri au finalizat toate procedurile şi au emis toate autorizaţiile necesare pentru construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa.

Banii lui Musk, factorul-cheie care poate să facă ferfeniță democrațiile din Europa

Averea și influența miliardarului Elon Musk sunt arme valoroase care vor contribui la răspândirea în Europa a curentului populist MAGA (Make America Great Again/Să facem America măreață din nou). 

SUA avertizează: Coreea de Nord devine mai bine pregătită de război, luptând în Ucraina

Coreea de Nord profită de faptul că trupele sale luptă alături de cele ale Rusiei împotriva Ucrainei, dobândind astfel o experienţă care face Phenianul "mult mai capabil să pornească un război împotriva vecinilor săi", a avertizat SUA, potrivit Reuters.

Șeful NATO vrea să îl convingă pe Donald Trump să faciliteze accesul europenilor la sistemele de arme americane

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat joi că lucrează pentru a-l convinge pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să faciliteze accesul partenerilor europeni la sistemele de arme americane, transmite dpa.

(P) Top 5 caracteristici incredibile ale Mercedes-Benz GLE

Noul model GLE de la Mercedes-Benz atrage privirile prin designul său frontal modern, cu o grilă a radiatorului care subliniază dinamismul caracteristic unui SUV.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.