Yao Jing a declarat că strategia Uniunii Europene din 2019, care definea China drept „partener de cooperare, concurent economic și rival sistemic", nu are sens, deoarece ambele au susținut piețele deschise și comerțul bazat pe reguli, notează Reuters.
„Ar trebui să ne concentrăm pe parteneriat. China nu va fi niciodată o amenințare sau un dușman al UE”, a declarat Yao, lăudând abordarea multilaterală a blocului în domeniul afacerilor externe, spre deosebire de agenda izolaționistă a președintelui Donald Trump.
Săptămâna trecută, prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping la Beijing. Vizita a fost văzută în general ca o încercare de a crea legături economice și politice mai strânse între China și Europa, pe fondul consecințelor taxelor vamale impuse de administrația Trump.
Chiar înainte de călătoria lui Sanchez, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a avertizat că apropierea de țara asiatică ar însemna „tăierea propriului gât”, un comentariu respins de Madrid.
Yao a declarat că a fost șocat de remarcile lui Bessent, adăugând că SUA „de fapt taie gâtul tuturor” cu tarifele sale unilaterale.
„Acesta este motivul pentru care China este ferm împotriva acestui tip de abuz economic din partea Statelor Unite”, a spus ambasadorul.
Yao a declarat că Europa ar trebui să renunțe la controlul exporturilor pentru anumite produse de înaltă tehnologie, inclusiv semiconductori, precum și la tarifele pentru vehiculele electrice chinezești (EV) și la limitările pentru companiile chineze precum Huawei sau ZTE de a accesa rețeaua 5G a Europei.
Beijingul, la rândul său, a deschis sectoare precum telecomunicațiile, băncile sau industria prelucrătoare pentru investițiile străine, a spus el.
Yao a declarat că deficitul comercial al UE cu China, de aproximativ 345 de miliarde de dolari anul trecut, nu ar putea dispărea peste noapte din cauza problemelor structurale, dar s-a așteptat la progrese treptate.
„Am spus foarte clar că China își va deschide ușa cu trecerea timpului, iar această ușă nu va fi niciodată închisă. Suntem pregătiți să ne deschidem piața către alți membri ai UE, așa cum tocmai am făcut cu Spania”, a spus el.
Cele două țări au convenit vineri să permită accesul pe piața chineză a stomacului de porc spaniol - un produs consumat pe scară largă în China, dar care nu era autorizat anterior. Unii analiști au văzut în acest acord un semnal că Beijingul și-ar putea ușura ancheta antidumping privind carnea de porc din UE, lansată anul trecut ca represalii pentru tarifele UE aplicate vehiculelor electrice chinezești.
Yao a declarat că ancheta este în curs de desfășurare, dar că există dorința de a aborda diferențele prin negocieri.