În ultimii zece ani, consumul de energie al centrelor de date a explodat, având un rol tot mai important în economie, susţinând serverele care alimentează aplicaţiile utilizate zilnic de companii şi consumatori.
Acum, cu avansul inteligenţei artificiale, găsirea unei cantităţi suficiente de energie pentru alimentarea lor şi a terenurilor adecvate devine din ce în ce mai dificilă. Cerinţele ar putea ajunge la un gigawatt sau mai mult — echivalentul consumului de energie rezidenţială al zonei metropolitane Pittsburgh din SUA, de exemplu.
Numai energia regenerabilă nu va fi suficientă pentru a răspunde acestor nevoi de energie, afirmă dezvoltatorii, sugerând că gazul natural va trebui să joace un rol, ceea ce va încetini progresul către atingerea ţintelor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.
Pe măsură ce terenurile şi resursele energetice devin tot mai limitate, centrele de date se extind în noi pieţe, în afara hub-ului global consacrat din nordul statului Virginia.
Texasul a devenit o piaţă tot mai atractivă datorită unui mediu de reglementare mai puţin restrictiv şi resurselor energetice abundente, mai uşor adaptabile la cerinţele specifice.
Compania Lancium, de exemplu, a dezvoltat un campus de 1.000 de acri în Abilene, Texas, cu o capacitate de 250 de megawaţi, care va creşte la 1,2 gigawaţi până în 2026.
Companiile de tehnologie devin printre cei mai mari cumpărători de energie regenerabilă în SUA, însă tot mai multe dintre acestea se orientează spre energie nucleară în căutarea unor surse mai fiabile.
Microsoft sprijină redeschiderea centralei nucleare Three Mile Island din Pennsylvania, iar Amazon şi Google investesc în reactoare nucleare mici.