"Inamicul israelian a lansat un atac aerian (...) vizând o serie de clădiri din oraşul Palmira, în deşertul sirian, ucigând 36 de persoane, rănind peste 50 şi provocând pagube materiale importante", a declarat ministerul într-un comunicat.
La rândul său, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a raportat "lovituri israeliene care au vizat trei zone distincte din Palmira", între care un depozit de arme situat în apropierea zonei industriale, unde locuiesc familii ale luptătorilor pro-iranieni.
Aceste lovituri, care au vizat zona rezidenţială a oraşului, aflată lângă ruine, sunt cele mai sângeroase din Siria de la începerea războiului deschis dintre gruparea libaneză Hezbollah şi Israel, pe 23 septembrie.
OSDO a publicat un bilanţ provizoriu de 41 de morţi, între care şapte luptători sirieni pro-iranieni, 22 de irakieni - majoritatea membri ai mişcării pro-iraniene Al-Nujaba -, un membru al Hezbollah, precum şi peste 50 de răniţi.
Comandanţi ai grupărilor iraniene prezente în Palmira şi în deşertul sirian se aflau în unul dintre locurile vizate de lovituri, alături de oficiali ai Al-Nujaba şi Hezbollah, potrivit ONG-ului.
Din 23 septembrie, Israelul şi-a intensificat atacurile pe teritoriul sirian, unde mişcarea libaneză sprijină regimul de la Damasc.
Oraşul Palmira, aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO şi care adăposteşte temple greco-romane, s-a aflat sub controlul jihadiştilor grupării Stat Islamic, la apogeul conflictului civil sirian, care l-au jefuit - unul dintre cele mai mari dezastre suferite de patrimonul sirian.
Directorul general al Antichităţilor şi Muzeelor din Siria, Nazir Awad, a confirmat pentru AFP că templele greco-romane ale oraşului "nu au suferit daune directe în timpul loviturilor din zona rezidenţială învecinată".
De la începutul războiului civil din Siria în 2011, Israelul a lansat sute de lovituri împotriva ţării vecine, vizând armata siriană şi grupuri susţinute de Teheran.