Bashar al-Assad, oftalmologul care a ucis 500.000 de sirieni. Un sfert de veac de tiranie, cu sprijinul Rusiei și Iranului

Bashar al-Assad, oftalmologul care a ucis 500.000 de sirieni. Un sfert de veac de tiranie, cu sprijinul Rusiei și Iranul
📅 2024-12-26

Preşedintele sirian Bashar al-Assad, care potrivit unui ONG, a fugit duminică din Damasc, a condus Siria cu o mână de fier timp de aproape un sfert de secol, înăbuşind o rebeliune sângeroasă care s-a transformat într-unul dintre cele mai brutale războaie civile ale secolului XXI.

Acest oftalmolog de profesie, care nu a fost niciodată destinat celor mai înalte funcţii, a ajuns în fruntea statului la vârsta de 34 de ani, în 2000, la moartea tatălui său, Hafez al-Assad, căruia i-a succedat.

În 2011, el a fost confruntat cu Primăvara arabă în ţara sa, o serie de manifestaţii pro-democraţie care au fost rapid reprimate în vărsare de sânge şi au degenerat într-un război civil în care au fost implicate diverse forţe jihadiste, inclusiv organizaţia Statul Islamic.

El a reuşit să rămână la putere cu sprijinul masiv al Rusiei, Iranului şi Hezbollahului libanez. De neam alawit, el se prezintă drept protectorul minorităţilor siriene şi singurul bastion împotriva extremismului şi haosului.

Determinarea de a fi la putere cu orice preț, sub aparența sa aproape timidă

Având mare grijă de aspectul său, liderul preferă costumele bine croite şi cravata sobră în locul ţinutelor militare. Dar sub aparenţa sa calmă, aproape timidă, se ascunde o determinare de a se menţine la putere cu orice preţ, se arată într-un material al AFP.

Un jurnalist care l-a întâlnit pe Bashar al-Assad în numeroase ocazii, înainte şi după începutul rebeliunii din Siria, în 2011, îl descrie drept o „personalitate unică şi complexă”.

„De fiecare dată când l-am întâlnit, a fost calm, chiar şi în momentele cele mai critice şi dificile ale războiului”, spune acest jurnalist, vorbind sub rezerva anonimatului.

„Acestea sunt exact caracteristicile tatălui său”, Hafez al-Assad, care a condus Siria cu o mână de fier timp de 30 de ani, a adăugat el. Bashar al-Assad „a reuşit să se facă indispensabil. În politică, este important să ştii cum să amesteci cărţile, iar el stăpâneşte jocul”.

În calitate de şef al partidului Ba'ath, Hafez al-Assad a impus în Siria un regim opac şi paranoic, în care cel mai mic semn de disidenţă putea duce pe cineva în închisoare.

Născut la 11 septembrie 1965, Bashar nu era destinat să devină preşedinte, dar viaţa sa s-a schimbat radical când fratele său mai mare, Bassel, care urma să îi succeadă tatălui său, a murit într-un accident rutier în 1994.

A devenit președinte prin referendum, fără opoziție, după moartea tatălui său

A trebuit apoi să-şi abandoneze studiile la Londra, unde o cunoscuse pe soţia sa, Asma, o femeie sunnită siriano-britanică, cu care a avut trei copii.

Supranumită „Trandafirul deşertului” de revista Vogue înainte de revoltă, soţia sa a fost comparată cu Marie-Antoinette după revoltă.

Când tatăl său a murit în 2000, Bashar a devenit preşedinte prin referendum, fără opoziţie.

Când a depus jurământul la vârsta de 34 de ani, mulţi sirieni în căutarea unei libertăţi mai mari l-au văzut ca pe un reformator care ar putea pune capăt anilor de represiune şi introduce o economie mai liberală într-o ţară cu un control de stat sufocant.

La începutul preşedinţiei sale, Assad apărea în public la volanul maşinii sale sau luând masa într-un restaurant împreună cu soţia sa. El a relaxat unele dintre restricţiile impuse de tatăl său.

Dar imaginea reformatorului s-a estompat curând, odată cu arestarea şi încarcerarea intelectualilor, profesorilor şi a altor susţinători ai mişcării de reformă, la sfârşitul unei scurte „Primăveri a Damascului”.

Când Primăvara arabă a cuprins Siria în martie 2011, demonstraţiile paşnice au cerut schimbarea.

Represiune brutală ordonată de Bashar, urmată de un război civil care a ucis o jumătate de milion de oameni

Assad, care era şi comandant al armatei, a condus o represiune brutală, care a fost urmată rapid de un război civil.

În timpul războiului, care a făcut peste 500.000 de victime şi a dus la strămutarea a jumătate din populaţie, Assad a rămas ferm pe poziţii.

Cu sprijinul sponsorilor săi iranieni şi ruşi, el a reuşit să recucerească două treimi din ţară.

Pe plan intern, datorită „perseverenţei şi rigorii” sale, a reuşit să „monopolizeze puterea de decizie şi să garanteze sprijinul deplin al armatei”, explică un cercetător din Damasc.

Chiar şi în plin război civil, el a rămas de neclintit, convins de capacitatea sa de a zdrobi o rebeliune pe care a denunţat-o ca fiind „teroristă” şi produsul unui „complot” pus la cale de ţări inamice pentru a-l răsturna.

Abandonat de aliaţii săi ruşi şi iranieni, foarte slăbiţi, el a fost totuşi nevoit să părăsească ţara duminică, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), la 11 zile după ce rebelii au lansat o ofensivă fulger pe 27 noiembrie, în faţa căreia forţele sale nu au opus practic nicio rezistenţă.

Unul dintre cele mai puternice simboluri ale căderii Damascului a fost eliberarea sinistrei închisori Sadnaya, unde mii de opozanţi ai dinastiei al-Assad au fost închişi, torturaţi şi ucişi.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Un șofer băut și posibil sub influența substanțelor psihoactive a lovit cu mașina 6 pietoni în Argeș și apoi a fugit

Un accident rutier grav a avut loc, în noapte de miercuri spre joi, în localitatea Slobozia, județul Argeș. Un șofer băut și posibil sub influența substanțelor psihoactive a lovit cu mașina șase pietoni și apoi a fugit de la fața locului.

Peste 3000 de solicitări la ambulanță, în București și Ilfov, din dimineaţa de Ajun și până în a doua zi de Crăciun

Peste 3000 de solicitări, au fost înregistrate la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov (SABIF) din dimineaţa zilei de 24 decembrie, până joi dimineaţă, a declarat managerul SABIF Alis Grasu.  

Poliţia a adus în ţară, în ziua de Crăciun, din Belgia, doi fugari care aveau mandate de executare a unor pedepse

Poliţia Română anunţă joi că a adus în ţară, din Belgia, în prima zi de Crăciun, două persoane pe numele cărora au fost emise mandate de executare a unor pedepse privative de libertate sau de arestare preventive.

Patinoare deschise în București, în iarna 2024 - 2025. Unde poți să mergi să patinezi

Una dintre bucuriile iernii o reprezintă târgurile de Crăciun, bunătățile tradiționale, dar și activitatea preferată a copiilor: patinatul.

Cum să mănânci cozonac fără să te îngrași. De ce să-l combini cu lapte și câte calorii are cozonacul

Cozonacul este de nelipsit în perioada sărbătorilor, fiind un deliciu care face parte din tradiția românească. Pe de altă parte, este un aliment caloric, iar mulți români se îngrijorează cu privire la creșterea în greutate de sărbători.

România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții

România încheie anul 2024 cu perspectivă negativă şi riscă să alunece înspre statutul de ţară nerecomandată pentru investiţii.

El este cel mai bun arbitru din lume în 2024. Are doar 35 de ani și a arbitrat finala Euro 2024

IFFHS, Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului, a anunţat că Francois Letexier, în vârstă de 35 de ani, a fost ales cel mai bun arbitru din 2024.

Casă veche de 100 de ani, readusă la viață după ce urma să fie demolată ca să facă loc unei parcări

O casă țărănească din sudul României, veche de aproape 100 de ani, a fost strămutată, readusă la viață și pusă în circuit public, la 50 km distanță.

Donald Trump evocă posibilitatea ca SUA să anexeze Canada și promite canadienilor reduceri de impozite de 60%

Joe Biden şi Donald Trump au transmis mesaje de Crăciun total diferite, miliardarul reiterându-şi într-un mesaj expeditiv postat pe reţeaua sa de socializare Truth Social ameninţările polemice cu privire la şantajarea Canada.  

Țara care va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume. Proiectul ar costa peste 30 de miliarde de dolari

China a aprobat construcţia a ceea ce va fi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume, demarând un proiect ambiţios la marginea de est a platoului tibetan ce ar putea afecta milioane de persoane în aval, în India şi Bangladesh, informează Reuters.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.