2024, anul căldurii extreme și dezastrelor naturale. Cum a pus încălzirea globală lumea în pericol

2024, anul căldurii extreme și dezastrelor naturale. Cum a pus încălzirea globală lumea în pericol
📅 2024-12-27

2024, cel mai cald an înregistrat vreodată, a înregistrat temperaturi record, atât în aer, cât şi la suprafaţa mărilor, iar această căldură a furnizat combustibil pentru consolidarea ciclonilor, a valurilor de căldură şi a altor fenomene meteorologice extreme în întreaga lume.

Potrivit reţelei de oameni de ştiinţă World Weather Attribution (WWA), punctul de referinţă pentru analizarea influenţei încălzirii globale asupra dezastrelor naturale, aproape toate dezastrele majore studiate în ultimele 12 luni au fost exacerbate de consecinţele emisiilor de gaze cu efect de seră ale omenirii, informează AFP.

„Efectele încălzirii cauzate de combustibilii fosili nu au fost niciodată mai clare sau mai devastatoare decât în 2024. Trăim într-o nouă eră periculoasă", a declarat climatologul Friederike Otto, director al WWA.

Canicula

Pericolul mortal al valurilor de căldură a avut un ecou răsunător în iunie, când peste 1.300 de pelerini musulmani au murit în timpul hajj, pelerinajul la Mecca, în Arabia Saudită. Temperaturile au atins 51,8°C.

Niciun continent nu a fost scutit de căldura extremă, a cărei poreclă de „ucigaş tăcut” a fost ilustrată de victimele înregistrate în Thailanda, India sau Statlee Unite.

În Mexic, un val de căldură a fost atât de intens încât maimuţele urlătoare au căzut moarte din copaci, în timp ce în Pakistan, milioane de copii au fost ţinuţi acasă atunci când termometrul a depăşit 50°C.

În Grecia, un val de căldură timpuriu de peste 40°C în iunie a închis Acropolele şi a alimentat incendii violente, marcând începutul celei mai fierbinţi veri înregistrate vreodată în Europa.

Inundaţii

Încălzirea globală nu este sinonimă doar cu valurile de căldură: oceanele mai calde duc la creşterea evaporării apei, iar o atmosferă mai caldă reţine mai multă umiditate (cu până la 7% mai mult pentru fiecare 1°C), suficient pentru a provoca ploi torenţiale.

În aprilie, în Emiratele Arabe Unite a plouat echivalentul a doi ani într-o singură zi, inundând zone întinse din statul deşert şi paralizând aeroportul Dubai.

Kenya, între timp, abia ieşise dintr-o secetă extremă când ţara est-africană a suferit cele mai grave inundaţii din ultimele decenii.

În Africa de Vest şi Centrală, patru milioane de oameni au avut nevoie de ajutor umanitar după inundaţii istorice care au provocat moartea a peste 1.500 de persoane, în timp ce Europa - în special Spania - a suferit, de asemenea, inundaţii devastatoare.

Afganistan, Rusia, Brazilia, China, Nepal, Uganda, India, Somalia, Pakistan, Burundi şi Statele Unite nu au fost, de asemenea, scutite de inundaţii în ultimele 12 luni.

Cicloane

Suprafaţa mai caldă a oceanelor a alimentat cicloanele tropicale cu energie, accelerând forţa vânturilor distructive în momentul în care acestea ajung pe uscat. Uragane majore precum Milton, Beryl şi Helene au devastat Statele Unite şi Caraibe, într-un sezon 2024 marcat de o activitate ciclonică peste medie.

Numai în luna noiembrie, Filipine a îndurat şase furtuni majore, la doar două luni după ce devastarea provocată de taifunul Yagi a devastat Asia de Sud-Est.

Ciclonul Chido, care a devastat Mayotte în decembrie, ar fi fost mai puţin puternic în absenţa schimbărilor climatice, a concluzionat un studiu preliminar.

Inundaţii şi incendii

Ca urmare a perturbărilor climatice, unele părţi ale lumii devin mai umede, iar altele mai uscate.

Seceta a lovit puternic mai multe părţi ale Americii, provocând incendii masive de pădure în vestul Statelor Unite, Canada şi chiar în unele părţi ale Amazonului, care este una dintre cele mai umede regiuni din lume.

Din cauza lunilor succesive de secetă în ţările din sudul Africii, aproximativ 26 de milioane de persoane erau ameninţate de foamete în decembrie, potrivit Programului Alimentar Mondial.

Costuri

Fenomenele meteorologice extreme au costat viaţa a mii de oameni în 2024 şi a numeroase populaţii şi mai sărace.

Din punct de vedere economic, catastrofele naturale au provocat pierderi de 310 miliarde de dolari la nivel mondial, potrivit unei estimări a grupului de asigurări Swiss Re.

De la 1 noiembrie, Statele Unite au înregistrat 24 de catastrofe meteorologice de la începutul anului, pagubele depăşind un miliard de dolari, potrivit autorităţilor.

În Brazilia, seceta a costat sectorul agricol 2,7 miliarde între iunie şi august. Viticultura, producţia mondială de vin, subminată de vremea nefavorabilă, a atins un minim nemaiîntâlnit din 1961, potrivit unei organizaţii comerciale internaţionale.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Ambulanţă implicată într-un accident grav pe o șosea din Vrancea. O persoană a murit, iar mai multe sunt rănite

Un bărbat a murit şi alte patru persoane, dintre care două cadre medicale, au fost rănite într-un accident rutier petrecut, vineri, în judeţul Vrancea.

Soldatul nord-coreean capturat de Ucraina a murit din cauza rănilor, susține Coreea de Sud

Soldatul nord-coreean capturat de forţele ucrainene a murit din cauza rănilor suferite, a relatat vineri agenţia de informaţii sud-coreeană, citată de AFP.

Procurorul general al Israelului a cerut o anchetă asupra soţiei lui Benjamin Netanyahu. Care este motivul

Procurorul general al Israelului a cerut o anchetă asupra soţiei premierului Benjamin Netanyahu, informează dpa.

Nati Meir, condamnat la 11 ani de închisoare, va fi predat României de autoritățile din Grecia. Când urmează să fie adus

Fostul parlamentar Nati Meir, condamnat la 11 ani de închisoare pentru săvârşirea a 7 infracţiuni de înşelăciune, trafic de influenţă şi luare de mită, urmează să fie adus vineri în ţară.

Zi de foc pentru Salvamont. 88 de apeluri de urgență în doar 24 de ore. O persoană a murit

Dispeceratul Naţional Salvamont anunţă vineri dimineaţă că în ultimele 24 de ore au fost primite 88 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă, aproape 100 de persoane fiind salvate. O persoană decedată a fost predată Serviciului IML.

2024, anul căldurii extreme și dezastrelor naturale. Cum a pus încălzirea globală lumea în pericol

De la micul şi fragilul arhipelag Mayotte la puternica Arabie Saudită, de la oraşele europene prospere la mahalalele supraaglomerate din Africa, nicio regiune nu a fost scutită în 2024 de dezastre naturale, aproape toate exacerbate de încălzirea globală.

ONU: Atacurile israeliene din Yemen sunt „deosebit de alarmante”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat joi "escaladarea" tensiunilor dintre rebelii Houthi din Yemen şi Israel după loviturile israeliene "deosebit de alarmante", dintre care unele au vizat aeroportul din Sanaa.

Parlamentul din Coreea de Sud a votat în majoritate pentru demiterea preşedintelui interimar Han Duck-soo

Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri, în majoritate, pentru demiterea preşedintelui interimar Han Duck-soo.

ChatGPT nu a funcționat pentru câteva ore. „Acum va trebui să-mi folosesc creierul ca în anii '70”

ChatGPT, instrumentul inteligenţei artificiale generative al întreprinderii OpenAI, s-a aflat în pană la nivel mondial, numeroşi utilizatori au semnalat faptul că nu au acces la acesta, iar întreprinderea a anunţat că a identificat problema.

Bijuterii în valoare de 300.000 de euro, furate dintr-un mare magazin parizian

Standul producătorului de bijuterii Mauboussin, amplasat în cadrul magazinului Le Printemps din estul Parisului, a fost spart în noaptea de luni spre marţi, potrivit unei surse din Poliţia franceză, citată de AFP.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.