Cel puțin asta e concluzia care răzbate din multele evenimente dedicate roboticii, unde mașinării mai mici sau mai mari se întrec să ne arate progresele spectaculoase din domeniu.
La Conferința Internațională de Robotică și Automatizare, care are loc în acest weekend în Atlanta, personajele principale sunt roboții. De toate felurile - de la brațe robotice la roboți care țopăie și urcă scări și până la umanoizi. Dincolo de mecanică, importantă e și inteligența artificială care-i pune în mișcare.
Nancy Amato, co-președinte al Conferinței Internaționale de Robotică: ”Lucrurile pe care le vedem astăzi pe piață, în ceea ce privește AI, sunt în mare parte aplicații care nu implică o prezență fizică. Nu trebuie să acționeze în lumea reală. Nu trebuie să atingă lucruri. Aici intervine robotica – ea unește lumea virtuală cu cea fizică, iar asta este mult mai dificil”.
Printre vedetele conferinței se numără robotul umanoid Ameca - un autodidact, am putea spune, care folosește inteligența artificială pentru a comunica cu cei din jur.
În altă parte, mai multe mașinării futuriste au pornit în paradă până la o arenă în care își etalează abilitățile și echilibrul. În ciuda aglomerației, nu au loc coliziuni sau accidente, datorită senzorilor care ghidează fiecare mișcare a roboților.
Nancy Amato, co-președinte al Conferinței Internaționale de Robotică: ”Chiar dacă aveam aceleași idei poate și acum 10 sau 15 ani, datorită progreselor în domeniul calculatoarelor și al puterii de procesare, putem face astăzi lucruri care înainte nu erau posibile”.
Încetul cu încetul, însă, roboții apar tot mai des și la alte evenimente, care nu au legătură neapărat cu tehnologia. În orașul Shenzhen din China, tocmai s-a deschis cel mai mare târg cultural din țară, iar o secțiune uriașă e dedicată multor roboți cu abilități unice. Cei mai apreciați sunt cei umanoizi.
Wu Wei, reprezentant al unei companii de robotică: "Puteți vedea că întreaga sa față este foarte realistă, și poate realiza 7 tipuri de 22 de expresii. Ambii săi ochi sunt echipați cu camere, ceea ce îi permite să urmărească mișcările oculare, să se fixeze pe ținte și chiar să recunoască emoțiile umane. Capul său conține 29 de motoare electrice, permițându-i să redea aproape toate expresiile pe care le pot face oamenii".
Tot în China, într-un oraș din estul țării, duminică a avut loc o competiție de box dedicată roboților.