Comisia Europeană a subliniat beneficiile economice semnificative ale integrării depline a României și Bulgariei în Spațiul Schengen, precizând că aceasta va consolida economia UE, transmite agenția bulgară Novinite.
Comisia Europeană se așteaptă ca aderarea celor două țări să conducă la economii de miliarde de euro, în special la costurile de logistică și transport. Acest lucru vine după 18 ani de negocieri și eforturi pentru aderarea la Schengen.
De la începutul anului 2025, Bulgaria și România au aderat oficial la Spațiul Schengen, punând capăt controalelor la frontierele interne dintre acestea și alte state membre. Înainte de asta, ambele țări s-au confruntat cu provocări economice considerabile din cauza costurilor ridicate de logistică, a întârzierilor în transporturi și a cheltuielilor foarte ridicate pentru combustibil și șoferi. Se așteaptă acum ca statutul de membru deplin să ușureze aceste sarcini, în beneficiul afacerilor din ambele națiuni.
Raportul Comisiei Europene recunoaște, de asemenea, eforturile de colaborare depuse pentru a spori securitatea Spațiului Schengen, în special de-a lungul frontierelor externe ale UE. Contribuții notabile din Bulgaria, Austria, Grecia, Ungaria, România și Slovacia au consolidat protecția frontierei, cu accent deosebit pe granița bulgaro-turcă, subliniază CE.
Spațiul Schengen, un pilon cheie al pieței interne a UE, continuă să ofere avantaje semnificative pentru aproape 450 de milioane de persoane. Cu peste jumătate de miliard de vizitatori în zonă anul trecut, zona a fost un motor cheie al creșterii economice.
Raportul CE observă, de asemenea, îmbunătățiri ale securității frontierei, inclusiv o reducere a trecerilor ilegale a frontierei, care a atins cel mai scăzut punct din 2021. În plus, returnările cetățenilor străini fără dreptul de a rămâne în zonă au înregistrat o creștere cu 12% anul trecut.