(P) Ne mișcăm și ne ajutăm hormonii. Cum mai exact? 10 000 de pași pe zi înseamnă să previn diabetul

(P) Ne mișcăm și ne ajutăm hormonii. Cum mai exact? 10 000 de pași pe zi înseamnă să previn diabetul
📅 2024-10-29

Andreea Groza: Ne mișcăm și ne ajutăm hormonii. Cum mai exact?

Dr. Antonela Burlacu: Îmi ajut tot organismul și pancreasul în special. Când ne mișcăm, glucoza din sânge pleacă din sânge spre celule, acolo unde e folosită pe post de combustibil, fără ajutorul hormonului insulină. Pancreasul endocrin nu mai secretă insulină, ceea ce îl protejează. Practic, acest organ vital nu mai secretă non-stop insulină, ca să ne ajute să folosim glucoza, adică să trăim.

Știm că 10.000 de pași pe zi înseamnă prevenția diabetului. Diabetul apare când pancreasul endocrin, cel care secretă hormoni, nu mai poate să producă. Ne ajută dispozitivele inteligente să ne reamintească să ne mișcăm. De asemenea, tot aparatele inteligente ne ajută să vedem obiectiv când facem efort aerob (mers, alergat) corect și când facem efort anaerob corect. Efortul anaerob e posibil un timp scurt și este efortul extrem de mare, care nu ne mai permite să vorbim.

În timpu efortului aerob, glicemia scade. În timpul efortului anaerob, glicemia crește pentru că se secretă hormoni de stres, apoi însă scade, în mod normal. Avem nevoie zilnic de ambele tipuri de efort. Și avem nevoie de monitorizarea acestor două tipuri de efort.

Andreea Groza: Ce altceva mă ajută să îmi protejez hormonii, spre exemplu la schimbarea de la sezonul cald la cel rece?

Dr. Antonela Burlacu: Un somn de bună calitate. Copiii ar trebui să adoarmă la cel mult ora 22. De ce? De la ora 22, se secretă hormonul de creștere. Pentru adulți, e necesar somnul neîntrerupt. Unii oameni au microtreziri în timpul somnului, nu știu de existența acestora și ziua sunt obosiți și mănâncă mult.

Micro-trezirile se pot monitoriza cu ceasuri inteligente, care arată obiectiv ciclurile de somn, REM, non-REM, care arată ritmul cardiac noaptea și frecvența respirațiilor. Ce se întâmplă dacă avem micro-treziri noaptea? A doua zi, dacă nu dorm corect, toate caloriile pe care ar trebui să le ard mișcându-mă, le ard la jumătate. E un mecanism de compensare.

Andreea Groza: Dacă nu dorm bine, mă îngraș?

Dr. Antonela Burlacu: Da. Somnul bun de noapte, fără micro-treziri, mă ajută a doua zi să utilizez corect caloriile din mâncare, să ard corect caloriile prin mișcare. De aceea, ar trebui monitorizat cu aparate inteligente.

Andreea Groza: La trecerea în anotimul rece, de obicei ne gândim la mai multă mâncare. Și ne îngrășăm din păcate.

Dr. Antonela Burlacu: Da, din păcate, iarna e mai frig, consumăm mai mult pentru termoreglare, ne dorim alimente consistente. Și, dacă nu avem grijă, ne îngrășăm. Din 7000 de calorii în plus, facem 1 kilogram de grăsime corporală. Iar 7000 de kilocalorii se fac imediat. O pungă mică de dulciuri are peste 600 de kilocalorii.

Andreea Groza: Ce face tiroida, dacă ne îngrășăm?

Dr. Antonela Burlacu: Un hormon, numit TSH, care privește tiroida, este direct proporțional cu masa corporală. Se modifică această analiză, dar nu înseamnă că tiroida are o problemă, ci eu fac o problemă tiroidei îngrășându-mă. Continui să mă îngraș. Apare o rezistența în grăsime a acțiunii hormonilor tiroidieni. Și apoi apar modificări ale structurii tiroidei. Asta pentru că mă îngraș! De aceea, ar trebuie să monitorizez obiectiv câte kilocalorii mănânc, pentru că e foarte ușor să le depășesc.

Și e foarte important să îmi monitorizez caloriile în perioade vulnerabile hormonal. Care sunt acestea:

Se consiferă că, din cauza hormonilor, între organe apar 700 de grame de grăsime, fără să greșim cu ceva.

În cazul bărbaților, deși hormonii nu trec prin aceste perioade vulnerabile (sarcină, menopauză), grăsimea acumulată în abdomen înseamnă risc de diabet, de infarct, de AVC. Trebuie să ne supraveghem obiectiv- calitatea somnului, mișcarea, pe care o facem zilnic, caloriile din fiecare zi, cu ajutorul unui aparat inteligent.

Articol sustinut de Samsung!

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

(P) Ne mișcăm și ne ajutăm hormonii. Cum mai exact? 10 000 de pași pe zi înseamnă să previn diabetul

Cum ne ajutăm în bine hormonii la intrarea în anotimpul rece? Ne răspunde la întrebare medicul primar endocrinolog, Antonela Burlacu, în emisiunea Doctor de bine.

Un hotel cu 10 etaje s-a prăbușit în Argentina. Mai multe persoane ar fi prinse sub dărâmături | VIDEO

Un hotel cu 10 etaje s-a prăbușit, marți dimieața, în Argentina. Autoritățile locale se tem că mai multe persoane au fost prinse sub dărâmături.

Rușii nu uită și nu iartă. Pedeapsa primită de ucigașul unui fost comandant de submarin care bombardase Ucraina

Un tribunal rus l-a condamnat la 25 de ani de închisoare pe un individ care, în 2023, l-a ucis pe un responsabil pentru recrutare militară, fost comandant de submarin acuzat de Kiev că participase la un bombardament sângeros asupra Ucrainei.

O grevă de proporții a paralizat „motorul” Europei. Patronatul: revendicările sindicaliștilor „vin din alte vremuri”

Industria din Germania e paralizată de o grevă începută marți de principalul sindicat, IG Metall. Sunt afectate peste 100 de uzine metalurgice, constructoare de mașini și automobile.

Putin: Utilizarea armelor nucleare de către Rusia, doar ca „măsură excepțională”

Președintele rus Vladimir Putin a subliniat marți că utilizarea armelor nucleare ar fi „măsura excepțională” a Rusiei pentru a-și asigura securitatea națională.

Tânărul care a murit în accidentul din Timiș abia devenise tată. Plecase să îi ia un biberon bebelușului. Reacția soției

Un tânăr de 25 de ani a murit, marţi, într-un accident rutier petrecut între localităţile Peciu Nou şi Giulvăz din judeţul Timiş, pe ceaţă. El a a intrat pe contrasens din cauza unui câine care i-a sărit în faţă.

România a devenit lider în UE în reducerea dependenței de combustibili fosili, spune ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec

România este lider în reducerea dependenței de energie cu emisii de carbon în Europa, a apreciat ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec. Este prin țările fruntașe în acest domeniu de la aderarea la UE, a spus ea.

Comoara ascunsă într-o saltea uzată. Polițiștii trimiși să o caute la groapa de gunoi au avut parte de un șoc

O menajeră excesiv de sârguincioasă din oraşul italian Montebelluna a aruncat la gunoi o saltea veche plină cu bijuterii, bani şi carduri de credit în valoare de circa 50.000 de euro, a relatat, luni ziarul, Tribuna di Treviso, informează DPA.

Află totul despre Apple Intelligence. Noul sistem de AI generativ va deveni indispensabil pentru fanii companiei americane

Compania americană Apple a lansat recent o versiune beta a mai multor funcţii Apple Intelligence, inclusiv integrarea mult aşteptată cu ChatGPT.

Unul dintre cele mai bogate state din lume a pus bani pentru ca România să cumpere un alt sistem Patriot. Suma donată

Contribuţia Norvegiei cu 127 de milioane de dolari la achiziţia unui sistem Patriot pentru ţara noastră arată "nu numai sprijinul său ferm pentru România, dar şi angajamentul faţă de securitatea aliată", a afirmat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.