Mâncatul rapid duce la haos digestiv. Explicațiile medicilor privind obiceiurile alimentare

Mâncatul rapid duce la haos digestiv. Explicațiile medicilor privind obiceiurile alimentare
📅 2025-01-14

În caz contrar, este foarte simplu să apară haosul în complicatul sistem digestiv, iar primul semn este balonarea.

Nu mâncați, dacă nu puteți să stați liniștiți la masă. Aceasta deoarece între creier și sistemul digestiv găsim o legătură strânsă. Și fructele trebuie consumate tot la masă și tăiate în felii.

Mulți credem că vom câștiga timp dacă mâncăm rapid un covrig, în loc să stăm la masă. Așa ajungem să ronțăim toată ziua stând comod, pe scaun la serviciu. Însă aceste obiceiuri ne inflamează organismul.

Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă Institutul clinic Fundeni: „E de ajuns să îți dai seama că te balonezi imediat după ce mănânci, îți dai seama că ceva s-a întâmplat acolo.Se asociază și colonul iritabil care deranjează cel mai mult, fie balonarea care apare din cauza acestei microbiote, care e afectată”. 

Tot organismul, dar și bacteriile din intestine vor 3 mese pe zi, spațiate în timp. Între ele - apă. Nu știu ce să facă, dacă sunt bombardate cu mâncare. Nu le plac nici sucurile dulci, pline de zahăr.

După masă, totul pică greu? Ne gândim că ne salvează medicamentele anti-acid, care produc bacteriile rele în intestine. Și produc, din nou, inflamație, ne spun medicii.

Inflamația activează celule periculoase, așa-numitele celule stelate ale ficatului. Nu lasă tocmai ficatul - adică principala uzină de energie a organismului - să producă energie. Acesta e ficatul gras.

Înseamnă haos în complicatul comportament alimentar.

Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă Institutul clinic Fundeni: „Până la a ne speria că nu facem ce nu trebuie, trebuie să înțeleg că jumătate de oră activitate fizică pe zi. Mănânc regulat și divers și nu în cantitate mare, asta trebuie să fac. Și să iți facă plăcere, nu mănânci pe jumătate de masă, în timp ce înveți, faci programări, duci copilul la meditații”.

Creierul controlează comportamentul alimentar. Avem neuroni, care stimulează pofta de mâncare. Și neuroni, care o opresc.

Hormonii - produși de stomac, pancreas, intestin ori țesutul gras - trimit și ei semnale, permanent, către creier. Avem așadar în organism un sistem perfect de informații. Pe care îl putem distruge însă fără mișcare și cu prea multe doze de mâncare pe zi. O doză poate fi un covrig, de exemplu sau un suc dulce băut dintr-odată.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Economist: Creșterea datoriei externe a României este „calea sigură către un blocaj financiar”

Economistul Adrian Negrescu atrage atenția că problema datoriilor externe în creștere ale României nu constă în împrumuturile în sine, ci în dobânzile mari și, mai ales, în modul în care sunt utilizate fondurile.

(P) HONOR 200 Pro este telefonul adevăraților câștigători! Aura Șova, câștigătoarea trofeului Vocea României, certifică asta

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024 și a primit premiul de 100.000 de euro!  

(P) Cu HONOR 200 Pro, maestrul portretelor, transformă-ți momentele în capodopere și devino star în propriul tău spectacol

Povestea Narcisei Badea, concurenta de la Vocea României, este cu adevărat remarcabilă, nu doar datorită talentului său incredibil, dar și datorită ambiției și perseverenței de care a dat dovadă pe parcursul competiției.  

Rata anuală a inflației a ajuns la 5,14%, după datele Institutului Național de Statistică. Evoluția prețurilor de consum

Rata anuală a inflaţiei este mai mare cu 0,03% în luna decembrie față de luna noiembrie, continuându-și ritmul ascendent. În noiembrie era 5,11%, iar în decembrie, valoarea înregistrată era de 5,14%.

Trump risca o condamnare pentru interferența în alegerile din 2020, dar a fost salvat de victoria sa, arată un raport

Preşedintele ales Donald Trump ar fi fost condamnat pentru încercarea ilegală de a anula rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020, dacă nu ar fi câştigat scrutinul din noiembrie 2024, conform unui raport al Departamentului de Justiţie.

Spania vrea să impună un impozit de 100% pentru locuințele cumpărate de rezidenți din afara UE

Spania intenţionează să impună un impozit de până la 100% pe proprietăţile cumpărate de nerezidenţi din ţări din afara UE, cum ar fi Regatul Unit, relatează BBC.

România și alte nouă state din UE cer Bruxelles-ului să interzică importurile de gaz şi de gaz natural lichefiat din Rusia

Zece ţări din UE, între care şi România, cer ca blocul european să interzică importurile de gaz şi de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, arată un document văzut de Reuters.

Sirenele în piele de șarpe, vedetele festivității dintr-un oraș. Chinezii intră în Anul Șarpelui de Lemn

Un oraș din sud-vestul Chinei a furat startul festivităților organizate cu ocazia noului an chinezesc.

Mâncatul rapid duce la haos digestiv. Explicațiile medicilor privind obiceiurile alimentare

Când mâncați, încercați să nu vă uitați la telefon, să nu munciți și nici să nu vă grăbiți.

Un brazilian care făcea kitesurfing a salvat o femeie de la înec. A dus-o în spate până la mal

În timp ce făcea kitesurfing, un brazilian a salvat o femeie de la înec.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.