Zăcăminte abandonate, activate de cutremure. Ce spun experții despre gazele care ar fi provocat explozia casei din Dolj

Zăcăminte abandonate, activate de cutremure. Ce spun experții despre gazele care ar fi provocat explozia casei din Dolj
📅 2024-07-27

A ajuns la spital cu arsuri pe faţă şi pe mâini. Pompierii fac măsuratori repetate, iar autoritățile vor să afle dacă în zonă există un zăcământ de gaz.

Satul Calopăr, din Dolj, nu este racordat la rețeaua de gaz. Și totuși, dimineață, când bietul om a vrut să aprindă focul în soba cu lemne, casa lui a fost distrusă de o explozie.

Vecin: „L-a aruncat pe fereastră. Bombă, că la obuz de tun."

Dan Diaconu, prefect Dolj: „Din acumulare de gaze a explodat locuința în care stătea. Este la spital în momentul de față, are arsuri de gradul 2 la membrele superioare și arsuri de gradul 1 la față.”

În aceeași curte, în urma cu doi ani, familia a forat un puț la 20 de metri distanță de casă. La 75 de metri adâncime, muncitorii au dat de o pungă de gaz, iar zile în șir au țâșnit flacări de acolo.

Autoritățile locale au luat atunci decizia să cimenteze zona și au plătit 37.000 de lei pentru această lucrare. Dar se pare că problema nu a dispărut.

Col. Vlăduț Minciună, prim adjunct ISU Dolj: „În zona unde a fost puțul se pare că a fost o nouă acumulare de gaze. Am introdus sonde sub pământ și au rezultat acumulări de gaze. În acest moment nu mai e pericol, dar nu excludem. Noi rămânem în continuare în montorizare și facem măsurători."

Daniel Bobin, primar Calopăr: „Noi am făcut adresa către toate instituțiile statului, au venit, s-au făcut măsurători de-a lungul timpului, nu au mai fost scurgeri, după ce s-a astupat acel puț, ulterior s-a întâmplat ce s-a întâmplat acum. Acum probabil s-au acumulat iar."

Timur Chiș, Profesor universitar Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești: „Se pare că există posibilitatea unor zăcăminte abandonate care au fost cercetate în anii 50 – 60 și la care, datorită închiderilor sondelor și abandonării lor în acea perioadă nu mai există posibilitatea să fie etanșe perfect. Normal ar trebui că statul român, prin agenția de resurse minerale să inventarieze acele zăcăminte abandonate și să vadă dacă există scurgeri de metan.”

Tot specialiștii spun că zăcămintele ar trebui mai degrabă colectate, pentru a reduce pericolul.

Timur Chiș, Profesor universitar Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești: „Datorită fracturării rocilor și mai ales prin cutremurele care se produc, prin mișcarea rotativă a pământului, există posibilitatea ca oricând să se alimenteze, dar cu un sistem de colectare, un sistem de control ele pot să fie colectate."

Localitatea este în continuare monitorizată. Pompierii vor reface măsurătorile în vineri seară şi sâmbătă dimineaţă.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Klaus Iohannis și Maia Sandu au participat la ceremonia de deschidere a JO. Preşedinta Republicii Moldova a purtat ie | FOTO

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa Carmen au fost prezenţi, vineri seară, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paria. Alături de ei a fost și Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova.  

Un cazan de țuică a explodat într-o gospodărie din Iași. Două persoane au fost rănite

Două persoane au fost rănite, sâmbătă, în judeţul Iaşi, după explozia unui cazan de ţuică. Victimele au suferit arsuri.  

O româncă din Italia a fost arsă pe față cu fierul de călcat de iubitul ei

Un bărbat român în vârstă de 48 de ani a fost arestat de poliția din Padova sub acuzația de maltratare în familie și vătămare corporală gravă. El și-a ars partenera pe față cu un fier de călcat încins.  

Noi focare de pestă la oi și capre confirmate în Tulcea. Peste 8.800 de animale au murit. Ce măsuri au fost adoptate

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat noi focare de pesta micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oi din judeţul Tulcea, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).  

Explozie într-un bloc din Drobeta-Turnu Severin, de la o butelie. O bătrână de 93 de ani a scăpat ca prin minune

A fost panică, vineri, într-un bloc din Drobeta-Turnu Severin. O butelie a explodat în bucătăria unui apartament de la etajul doi. Vecinii spun că au simțit cum se cutremură tot imobilul.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..