A ajuns la spital cu arsuri pe faţă şi pe mâini. Pompierii fac măsuratori repetate, iar autoritățile vor să afle dacă în zonă există un zăcământ de gaz.
Satul Calopăr, din Dolj, nu este racordat la rețeaua de gaz. Și totuși, dimineață, când bietul om a vrut să aprindă focul în soba cu lemne, casa lui a fost distrusă de o explozie.
Vecin: „L-a aruncat pe fereastră. Bombă, că la obuz de tun."
Dan Diaconu, prefect Dolj: „Din acumulare de gaze a explodat locuința în care stătea. Este la spital în momentul de față, are arsuri de gradul 2 la membrele superioare și arsuri de gradul 1 la față.”
În aceeași curte, în urma cu doi ani, familia a forat un puț la 20 de metri distanță de casă. La 75 de metri adâncime, muncitorii au dat de o pungă de gaz, iar zile în șir au țâșnit flacări de acolo.
Autoritățile locale au luat atunci decizia să cimenteze zona și au plătit 37.000 de lei pentru această lucrare. Dar se pare că problema nu a dispărut.
Col. Vlăduț Minciună, prim adjunct ISU Dolj: „În zona unde a fost puțul se pare că a fost o nouă acumulare de gaze. Am introdus sonde sub pământ și au rezultat acumulări de gaze. În acest moment nu mai e pericol, dar nu excludem. Noi rămânem în continuare în montorizare și facem măsurători."
Daniel Bobin, primar Calopăr: „Noi am făcut adresa către toate instituțiile statului, au venit, s-au făcut măsurători de-a lungul timpului, nu au mai fost scurgeri, după ce s-a astupat acel puț, ulterior s-a întâmplat ce s-a întâmplat acum. Acum probabil s-au acumulat iar."
Timur Chiș, Profesor universitar Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești: „Se pare că există posibilitatea unor zăcăminte abandonate care au fost cercetate în anii 50 – 60 și la care, datorită închiderilor sondelor și abandonării lor în acea perioadă nu mai există posibilitatea să fie etanșe perfect. Normal ar trebui că statul român, prin agenția de resurse minerale să inventarieze acele zăcăminte abandonate și să vadă dacă există scurgeri de metan.”
Tot specialiștii spun că zăcămintele ar trebui mai degrabă colectate, pentru a reduce pericolul.
Timur Chiș, Profesor universitar Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești: „Datorită fracturării rocilor și mai ales prin cutremurele care se produc, prin mișcarea rotativă a pământului, există posibilitatea ca oricând să se alimenteze, dar cu un sistem de colectare, un sistem de control ele pot să fie colectate."
Localitatea este în continuare monitorizată. Pompierii vor reface măsurătorile în vineri seară şi sâmbătă dimineaţă.