Mulți au pornit de joi spre stațiunile de pe Valea Prahovei, cu gândul că vor fenta aglomerația. Dar traficul a fost intens, iar la prânz un accident a blocat drumul, în apropiere de Câmpina.
La intrarea în Predeal, alt necaz – se repara un pod și utilajele blocau unul dintre sensuri, așa că dimineață s-a circulat alternativ. Muncitorii spun însă că de mâine au liber.
Poliția a anunțat că se așteaptă la aglomerație, în zilele următoare, și pe Autostrada A1 și Valea Oltului.
Cu totul altă atmosferă a fost în Sinaia. Un soare blând i-a întâmpinat pe turiști și chiar i-a încurajat să facă plajă. Primul gând al celor ajunși în zona montană a fost să facă mișcare.
Cei care vor să-și petreacă zilele libere pe munte sunt sfătuiți să evite, totuși, pantele pe care zăpada persistă. Avertismentul vine după o avalanșă pe Valea Albă, în Bucegi.
La Castelul Bran s-au adunat turiști ceva mai sedentari. Majoritatea – români care lucrează în străinătate, veniți în vacanța de Paște.
Turist: „Am venit la castel să vedem, mai târziu la petrecere”.
Atelierul de încondeiat ouă, ținut de un meșter popular, a fost punctul de atracție.
Alexandru Prișcu, directorul de marketing al Castelului Bran: „În duminica Paștelui, iepurașul o să împartă cadourile dulci.”
Branul are de acum concurență – în Argeș, la poalele Munților Făgăraș, s-a redeschis, după 3 ani de șantier, Cetatea Poienari, adevărata reședință a lui Vlad Țepeș. Poate fi vizitată zilnic, mai puțin în duminica Paștelui.
În Delta Dunării, unde peste 100 de hoteluri și pensiuni așteaptă oaspeți, primii sosiți și-au început sejurul cu o masă de pește.
Andreea, turistă: „Voiam să merg într-o zonă unde nu este foarte multă agitație în această perioadă și unde sunt mai puțini oameni.”
Sejurul de Paște cuprinde 4 nopți de cazare cu mic dejun și cină. Costă între 2500 și 4000 de lei pe persoană, în funcție de confort.
Marius Potolea, administratorul unei pensiuni: „Fiecare cameră are un binoclu, pentru că suntem înconjurați de ape, de natură, de păsări și de povești.”
Oaspeții pot face plimbări cu barca pescărească sau caiacul. 3 ore costă 150 de lei. Iar seara este atmosferă lipovenească, de la meniu, la muzică și dansuri tradiționale.