Suspecții au fost capturați pe aeroportul Internațional Henri Coandă, la scurt timp după asasinat, dar nu recunosc nimic. Atenție, urmează imagini și detalii, care vă pot afecta emoțional.
Atacul armat din Istanbul în urma căruia un om de afaceri palestinian a fost ucis de o ploaie de gloanțe a fost surprins de o cameră de supraveghere. Scena s-a petrecut la adăpostul întunericului într-o zonă în care erau mulţi oameni.
Suspecții - trei la număr - aveau fețele acoperite și s-au năpustit asupra țintelor din două mașini, iar după doar câteva zeci de secunde au dispărut. Unul dintre autoturismle cu care au fugit a fost găsit la marginea Istanbulului, sub un viaduct. Avea încă motorul pornit.
Două zile mai târziu, Poliția Română aresta la București, pe aeroportul din Otopeni trei suspecți. Este vorba despre trei arabi isralieni pe care Turcia îi vrea de urgență extrădați pentru a da explicații în legătură cu atacul armat din 18 august.
Doi dintre cei trei suspecți - spune avocatul lor - ar fi fost membri în forțele militare israeliene. Este motivul pentru care autoritățile din Turcia ar fi acreditat, la început ideea că, ar fi fost o operațiune a Mossadului. Însă, cu timpul, aceleași autorități judiciare de la Istanbul au afirmat că la mijloc ar fi fost vorba, de fapt, despre o dispută legată de bani.
Câteva rude apropiate ale suspecților au venit în grabă la București, împreună cu un avocat israelian care susține că acuzațiile turcilor sunt nedovedite și chiar mincinoase. Cel care a murit afirmă apărătorul ar fi tot un cetăţean israelian și nu un palestinian aşa cum susține poliția de la Istanbul. Dar și că doi dintre presupușii asasini ar fi de fapt druzi cu cetățenie israeliană.
Anan Alyan, avocatul israelian al suspecților: „Nu e nicio îndoială că acuzaţii nu au comis nicio crimă.Turcii ii suspectează doar pentru că sunt cetăţeni israelieni, mai ales că ştiu că doi dintre ei sunt soldaţi care au luptat în ultimul război.”
Cererea de extrădare, redactată în limba turcă și tradusă în română, a ajuns la Curtea de Apel București, însă suspecții arestați provizoriu între timp au cerut copii în limba ebraică înainte să spună dacă acceptă să fie trimiși de bună voie la Istanbul.
Cristian Ene, avocatul suspecților: „Abia a ajuns dosarul de extrădare din Turcia, iar, ca orice altă persoană ce se află într-o procedură de extrădare, trebuie să aibă cunoștință de conținutul acuzației aduse domniei sale.”
Curtea de Apel București ar putea lua o decizie în acest caz peste două săptămâni.
Cei trei arabi isralieni, care se delimitează categoric de orice implicare în asasinatul de acum trei săptămâni, de la Istanbul, dau de înțeles că nu vor să fie extrădați în Turcia. Acolo unde, dacă vor fi găsiți vinovați, riscă detenția pe viață.