Sfaturile salvamontiștilor pentru cei care merg pe munte în perioade cu risc de avalanşă. Care este echipamentul obligatoriu

Sfaturile salvamontiștilor pentru cei care merg pe munte în perioade cu risc de avalanşă. Care este echipamentul obligat
📅 2024-12-29

Cei care ies de pe pârtiile amenajate trebuie să aibă asupra lor echipament specific, să meargă în grupuri mici şi să fie atenţi la orice zgomot care poate sugera dislocarea unei plăci de zăpadă.

Salvatorii montani de la Salvamont Braşov vin cu recomandări pentru cei mare merg la munte, în aşa fel încât aceştia să reducă riscurile şi să prevină incidentele, în contextul în care există risc semnificativ de avalanşă în unele zone montane.

În primul rând, iubitorii muntelui trebuie să consulte în mod obligatoriu buletinul nivometeorologic înainte de orice expediţie, să planifice traseul, să evalueze riscurile şi să aibă echipament tehnic şi de siguranţă

„Purtaţi întotdeauna echipament adecvat, inclusiv îmbrăcăminte stratificată, impermeabilă şi rezistentă la frig. Dotarea obligatorie include: DVA – Verificaţi funcţionarea înainte de a pleca. Toţi membrii grupului trebuie să fie familiarizaţi cu utilizarea acestuia; lopată de avalanşă – Din material durabil (de preferat aluminiu) pentru o eficienţă maximă; sondă de avalanşă – Indispensabilă pentru localizarea victimelor în caz de incident şi rucsac cu airbag pentru avalanşe, dacă aveţi acces la unul, poate creşte şansele de supravieţuire în cazul unei alunecări de zăpadă”, transmit oficialii Salvamont Braşov.

Sunt de evitat pantele cu o înclinaţie de 30-45°, acestea fiind cele mai susceptibile producerii avalanşelor.

Pe teren, deplasarea se face în grupuri mici , de maximum 4-5 persoane, păstrând distanţa dintre membri.

„Nu traversaţi pantele abrupte simultan. Dacă este necesară traversarea, faceţi-o unul câte unul. Feriţi-vă de acumulările de zăpadă proaspătă, zonele umbrite unde pot apărea straturi instabile, sau zonele cu cornişe de zăpadă formate de vânt. Fiţi vigilenţi la sunetele de fisurare sau trosnet produse de stratul de zăpadă; crăpături vizibile în stratul de zăpadă, indicând instabilitate şi la zonele cu zăpadă excesiv de moale sau tare, ceea ce poate semnala schimbări în structura stratului”, sunt alte recomandări din partea Salvamont.

Nu în ultimul rând, salvamontiştii recomandă turiştilor să nu se aventureze în off-piste dacă nu au pregătire fizică adecvată sau experienţă în citirea semnelor de pe teren şi, înainte de a porni, să informeze echipa Salvamont despre traseul planificat şi ora estimativă de întoarcere.

În caz de urgenţă, trebuie apelat imediat la 112 sau contactat Salvamont prin aplicaţia dedicată, disponibilă gratuit.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Cum au reușit două femei să genereze un scandal monstru la Târgul de Crăciun din Mioveni. S-au împărțit pumni și picioare

O plimbare prin Târgul de Crăciun din Mioveni s-a încheiat la poliție pentru șapte persoane din Argeș.

Sfaturile salvamontiștilor pentru cei care merg pe munte în perioade cu risc de avalanşă. Care este echipamentul obligatoriu

Salvamontiştii braşoveni vin cu o serie de recomandări pentru turiştii care merg la munte în această perioadă în care, la altitudini mari, este risc de avalanşă.

Noi informații despre tragedia aviatică din Coreea de Sud. Numărul morților este în creștere, însă există și supraviețuitori

O nouă tragedie aviatică a avut loc duminică dimineață. O aeronavă Boeing 737, cu 181 de persoane la bord, s-a prăbușit în Coreea de Sud. S-a întâmplat pe aeroportul Muan din sud-vestul țării.

Rusia acuză Ucraina că ar fi plănuit noi atacuri în Moscova. Un ofițer de armată și un blogger, țintele complotului

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat sâmbătă că a dejucat un complot al Ucrainei de a ucide un ofiţer rus de rang înalt şi un blogger de război pro-rus cu o bombă ascunsă într-o boxă muzicală portabilă, relatează Reuters.

Cum ar putea revenirea economică din 2024 să fie zdruncinată de tarifele lui Trump și conflictele geopolitice

Economia mondială abia a început să lase în urmă impactul pandemiei de Covid-19, dar în 2025 este pe cale să se confrunte cu un nou set de provocări, precum posibilele tarife comerciale din partea lui Donald Trump.

Șeful OMS acuză că a „scăpat la limită” dintr-un atac israelian asupra unui aeroport civil din Yemen: „A fost foarte haotic”

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat că el şi colegii săi „au scăpat la limită de moarte” în timp ce erau prinşi într-un atac aerian israelian asupra unui aeroport din Yemen, relatează BBC.

Incendiu puternic la o hală in Ploiești. Pompierii intervin pentru a stinge flăcările care afectează sute de metri pătrați

Incendiu puternic la o hlă din Ploiești. Pompierii Detașamentelor 1 și 2 Ploiești au intervenit cu 6 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autoscară și un echipaj SMURD.

Ce presupune DOGE, agenția care va fi condusă de Elon Musk în administrația Donald Trump

În contextul unei transformări radicale a administrației publice americane, președintele ales Donald Trump a anunțat înființarea Departamentului de Eficiență Guvernamentală (DOGE), o inițiativă ce va fi condusă de Elon Musk și Vivek Ramaswamy.

De ce răcim mai des în sezonul rece. Factorii care favorizează apariția și agravarea bolilor

Sezonul toamnă-iarnă este perioada în care apar cel mai adesea infecțiile respiratorii, precum și exacerbări ale patologiilor cronice preexistente. 

Un bărbat a fost ucis de un rechin în Marea Barieră de Corali, chiar în fața familiei sale. Bestia l-a mușcat de gât

Un rechin a atacat şi ucis, sâmbătă, un bărbat care pescuia cu familia sa în apele Marii Bariere de Corali din Australia, a anunţat poliţia locală, notează AFP.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.