Pentru asta ar mai fi, însă, nevoie de cel puțin 35.000 de recruți. Salariul, în anumite structuri, poate depăși 6 mii de lei la început și poate ajunge la 9 mii la cei cu vechime și experiență.
David are 16 ani și ar vrea să facă parte din Armata Română. Cu ochii înlăcrimați, mama l-a privit îmbrăcând pentru prima dată uniforma de militar, în cadrul expoziției Forțelor Terestre organizată în Parcul Carol din Capitală.
Deși a probat uniforma de elev din cadrul școlii de maiștri militari ai forțelor terestre, ar vrea să ajungă la marină.
Reporter: „Crezi că e nevoie de oameni în armată?”
David, elev: „Da, este pentru că se apropie și războiul cu Rusia și vreau să iau parte să fiu învingător.”
Reporter: „Și mama ta ce spune? Îl lăsați?”
Mama: „Într-adevăr mi-ar plăcea să poarte uniforma militară și să protejeze țara, dar să nu intrăm niciodată în război.”
Reporter: „Ați avea inima strânsă pentru el?”
Mama: „Pe teren nu aș avea inima strânsă, dar pe front, cu siguranță aș suferi.”
La sfârșitul anului 2024, România avea aproximativ 80.000 de angajați în armată - inclusiv rezerviști voluntari, civili sau funcționari publici. Militari activi sunt doar 64.000 de mii, puțini conform Ministrului Apărării.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: „Vreau să vă spun că acest fenomen de plecare din armată și de a nu mai găsi această meserie ca fiind foarte atractivă, să știți că s-a întâmplat cam peste tot. Eu îmi doresc și avem ca obiectiv creșterea efectivelor Armatei României pentru că ne-am dori ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să atingem 100 de mii de militari în armata română.”
Marcel Ciolacu, premierul României: „Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei continuă să influențeze stabilitatea regiunii Mării Negre între Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Aceste provocări impun un răspuns unitar și coordonat iar țara noastră joacă un rol esențial.”
În premieră, Forțele Terestre au scos la concurs 43 de locuri în șase universități civile din țară destinate tinerilor care vor să urmeze o carieră militară. Candidații trebuie să aibă cel mult 26 de ani, să știe limba engleză, dar și...
Plutonier major Sebastian Anca, instructor la Forțele Terestre „Basarab I” Pitești:
„Să îți dorești, să o faci din inimă, să vrei să ajungi cadru militar.”
Reporter: „Cât câștigă un militar tânăr, la început?”
Plutonier major Sebastian Anca, instructor la Forțele Terestre „Basarab I” Pitești: „Estimativ, eu consider că câștigă foarte bine.”
Reporter: „Dar unul cu experiență? La cât poate ajunge?”
Plutonier major Sebastian Anca, instructor la Forțele Terestre „Basarab I” Pitești: „Cu experiență putem ajunge să câștigăm foarte bine. De la 8-9 mii. Se câștigă foarte bine.”
Civilii care doresc să intre în armată trebuie să meargă la biroul de recrutare din orașul lor și în doar 4 luni pot deveni soldați. Este nevoie și de piloți de drone - o tehnologie nouă introdusă recent în apărarea țării.
Cea mai nouă armă intrată în dotarea armatei române este drona Bayraktar achiziționată în 2024 din Turcia. În acest moment, la noi în țară sunt doar 18 astfel de dispozitive, toate concentrate în județul Buzău. Drona poate efectua misiuni de cercetare și survolare până la o distanță maximă de 300 de kilometri și este controlată dintr-o stație mobilă la sol.
Pilot dronă: „Este o ramură frumoasă a părții de informații. Și mereu o să avem nevoie de tineri dornici de muncă alături de noi.”
Militar: „Tot timpul e nevoie de colegi noi. Tehnica este multă, armata este din ce în ce mai dotată și avem nevoie de colegi noi.”
Între timp, pentru România rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2 la sută din Produsul Intern Brut pentru apărare.